Ми требаат совети... сè во врска свадба

Discussion in 'Свадба' started by natali25, Nov 30, 2009.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

^тоа ќе си го прашаш таму каде што си закажала. Секој си има свој начин и период на работа.

2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Во темата за невестински фризури поставив прашање....па ако можете помогнете ми да се одлучам. :$

3. coconaut

coconaut Популарен член

Прашав ама ми рекоа зависи од тоа што сакам да правам, а јас пошто уште не знам точно што сакам и не знаеше да ми каже. Се надевам ќе стигнеме за два саати што и да правам.

4. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Кај мене за два саати и фризура и шминка беше готово ,однапред договорисе што и како сакаш да не очекуваш едно добиеш друго.
    Сноу мене втората фризура повеќе ми се допаѓа.

coconaut likes this.
  5. ilenaki

ilenaki Популарен член

Фала ти и на тебе за предлогот. Имаш ли можеби и број за контакт од Зоран?

6. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Сум го избришала бројот од тел,пиши му порака на фб сигурно ке ти одговори.

7. natalinati

natalinati Истакнат член

feminkii ve molam za pomos!!!!!!
    svadbata mi e na 21 septemvri a seuste neznam kako odi so ova adetive i site tie raboti...koj sto kupuva kako kupuva... site mi kazuvaat razlicno i neznam sto da pravam.. paniki me fakaat nenormalni i neznam od kaj da pocnam..fustan sto poveke gedam toa poveke se zbunuvam :worried:S vereni sme dve godini veke ziveeme zaedno ali na denot na svdbata ke me zema od doma ;)))) ve molam pomognete mi so ovie adeti se sto e za svadba ...ne sum imala moznost da prisustvuvam na nekoja pobliska svadba za da znam sto i kako ... fala vi odnapred :))

8. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Ајде со среќа пред се,и засекогаш да си останете заедно,со многу дечиња :D

Адети/обичаи има еден куп.Сум била на многу свадби во многу градови низ Македонијава.И можам да кажам дека во секој град си има некој адет плус или минус карактеристичен за градот.
    Треба да купиш дарови прво,за да ги даруваш маж ти,мајка му,татко му,брат/сестра(ако има),кумот(неговото семејство),старосфатот,дедо му,баба му.Обично најголемите дарови се за кумот,зошто сепак тој е исто во центар на внимание на целата свадба.Има голема улога.
    Кога ќе дојдат по тебе,на врата ќе застанат твоите браќа(ако имаш)и поблиски братучеди кои ќе бараат пари за да може маж ти да влезе кај тебе во соба.Гледај повеќе пари да му земат,биди скапа :lol:
    Кога ќе влезат ти ќе му закачиш на оделото едно цветче(незнам од која страна треба),и ќе му го дадеш поклонот(дарот).И он исто на тебе.После седнувате и јадете месо. :lol:
    А да,заборавив :!:
    Кога ќе дојдат да те земаат,треба две твои братучетки или другарки(сеедно) да ги китат сватовите.А они во послужавникот што ќе го држи едната оставаат ситна сума на пари,кои подоцна двете девојки си ги делат меѓу себе :)
    Одкако ќе помине целата церемонија кај тебе во соба,излегувате заедно пред сите роднини,и ти тој момент го користиш за да ги поделиш останатите дарови кои си ги купила за неговото семејство.И неговото семејство во тој момент ќе ти даваат поклони,злато ова она.
    После тоа,треба еден или двајца машки да те изнесат надвор со традиционалната песна,церешна се од корен коренеше :rofl:

Адети за машкото има многу исто,но машкиве денес ништо не применуваат,а и мене лично не ми се допаѓаат.Порано ги бричеле,јаделе живи јајца... :puke: Глупости.

Незнам што друго би можело да спаѓа во делот за тоа што ти треба да го направиш.
    Но,како и да е тоа е она што јас би го направила на мојата свадба.Сите додатоци се непотребни и одземаат многу време.Напрај го основното,и уживај и играј најмногу што можеш.
    Еднаш се прави свадба :P

9. natalinati

natalinati Истакнат член

fala ti irrepleceable no nie darovite se dogovorivme uste za veridbata namesto darovi pari si rzmenavme so prsten i lance :))) .. sega ostanaja uste za kumovite i tie raboti..panika me faka nenormalana bidejki malku vreme ostana a mnogu raboti za sreduvanje ;))

10. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Можам да замислам како ти е,јас за мојата главата нема да знам кај ми е.Се во страв да не заборавиш некого,се да биде како што треба,да не испадне нешто ова она..фрки еден куп :lol:
    Али како и да е,слатки маки се тие,уживај ;)

11. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Дали некој може да ми каже подетално што треба да прави деверот на една свадба, а што старосватицата?

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Деверот ги купува невестинските чевли. Кога одат по невеста тој и ги облекува на невестата. Старосватицата венчава во црква. Треба да купи 2 свеќи и платно.

Cacuvche likes this.
  13. mace31

mace31 Истакнат член

kaj nas ne bese taka kumovite i starosvatovite si gi drzea,nikoj ne ni dae nas sveki da drzime,inace dve drzi kumot i dve starosvatot

14. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

А за веридба се купува нешто за невестата или како?

15. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

^после веридбата за честито се купува

16. mace31

mace31 Истакнат член

за веридбата мене свекрвами ме облеце од глава до пети во тоа бев облецена за вецерта,а на зетот нисто не се купувало,некои бовци разменуваат тогас ,а некои па купуваат и злато

17. The-Queen

The-Queen Популарен член

Кај нас во Велес, деверот ги купува чевлите, ташната и бидермаерот на невестата, и ги облекува чевлите, стои до невестата во црква и плаќа во црква. Старосватицата во црква е сведок, и држи една свеќа, исто и таа плаќа. Е сеа за во матично сведоци се кумот и деверот, некаде кумот и старосватот/сторосватицата, тоа е најверојатно ствар на договор.

18. Nati.P

Nati.P Популарен член

Во матично секогаш сведоци се кумот и старосватот. А за свеќите, кај нас по една држат младенците, две кумот и две старосватот :) Заклучок - секаде различно, како ти одговара така си прави :)

19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

^не е како и одговара, туку во црквата каде што се венчава како ќе и кажат

20. darcy

darcy Популарен член

Кој и по колку свеќи држи треба да се праша во црквата каде ќе биде венчавката. Во различни делови од Македонија е различно.
    Мојата свадба беше во Соборна црква во Скопје, ни дадоа од таму ливче со се што треба да се однесе и направи. На денот кумот и старосватицата носеа (и држеа) по две свеќи, донесоа и по едно платно, свекрвата носеше погача, свекорот вино ако добро се сеќавам и толку беше. Девер немавме, попот ни рече дека од нас зависи дали сакаме да има или не, не било многу битно.