Прашав ама ми рекоа зависи од тоа што сакам да правам, а јас пошто уште не знам точно што сакам и не знаеше да ми каже. Се надевам ќе стигнеме за два саати што и да правам.
Кај мене за два саати и фризура и шминка беше готово ,однапред договорисе што и како сакаш да не очекуваш едно добиеш друго. Сноу мене втората фризура повеќе ми се допаѓа.
feminkii ve molam za pomos!!!!!! svadbata mi e na 21 septemvri a seuste neznam kako odi so ova adetive i site tie raboti...koj sto kupuva kako kupuva... site mi kazuvaat razlicno i neznam sto da pravam.. paniki me fakaat nenormalni i neznam od kaj da pocnam..fustan sto poveke gedam toa poveke se zbunuvam S vereni sme dve godini veke ziveeme zaedno ali na denot na svdbata ke me zema od doma ))) ve molam pomognete mi so ovie adeti se sto e za svadba ...ne sum imala moznost da prisustvuvam na nekoja pobliska svadba za da znam sto i kako ... fala vi odnapred )
Ајде со среќа пред се,и засекогаш да си останете заедно,со многу дечиња Адети/обичаи има еден куп.Сум била на многу свадби во многу градови низ Македонијава.И можам да кажам дека во секој град си има некој адет плус или минус карактеристичен за градот. Треба да купиш дарови прво,за да ги даруваш маж ти,мајка му,татко му,брат/сестра(ако има),кумот(неговото семејство),старосфатот,дедо му,баба му.Обично најголемите дарови се за кумот,зошто сепак тој е исто во центар на внимание на целата свадба.Има голема улога. Кога ќе дојдат по тебе,на врата ќе застанат твоите браќа(ако имаш)и поблиски братучеди кои ќе бараат пари за да може маж ти да влезе кај тебе во соба.Гледај повеќе пари да му земат,биди скапа Кога ќе влезат ти ќе му закачиш на оделото едно цветче(незнам од која страна треба),и ќе му го дадеш поклонот(дарот).И он исто на тебе.После седнувате и јадете месо. А да,заборавив Кога ќе дојдат да те земаат,треба две твои братучетки или другарки(сеедно) да ги китат сватовите.А они во послужавникот што ќе го држи едната оставаат ситна сума на пари,кои подоцна двете девојки си ги делат меѓу себе Одкако ќе помине целата церемонија кај тебе во соба,излегувате заедно пред сите роднини,и ти тој момент го користиш за да ги поделиш останатите дарови кои си ги купила за неговото семејство.И неговото семејство во тој момент ќе ти даваат поклони,злато ова она. После тоа,треба еден или двајца машки да те изнесат надвор со традиционалната песна,церешна се од корен коренеше Адети за машкото има многу исто,но машкиве денес ништо не применуваат,а и мене лично не ми се допаѓаат.Порано ги бричеле,јаделе живи јајца... Глупости. Незнам што друго би можело да спаѓа во делот за тоа што ти треба да го направиш. Но,како и да е тоа е она што јас би го направила на мојата свадба.Сите додатоци се непотребни и одземаат многу време.Напрај го основното,и уживај и играј најмногу што можеш. Еднаш се прави свадба
fala ti irrepleceable no nie darovite se dogovorivme uste za veridbata namesto darovi pari si rzmenavme so prsten i lance )) .. sega ostanaja uste za kumovite i tie raboti..panika me faka nenormalana bidejki malku vreme ostana a mnogu raboti za sreduvanje )
Можам да замислам како ти е,јас за мојата главата нема да знам кај ми е.Се во страв да не заборавиш некого,се да биде како што треба,да не испадне нешто ова она..фрки еден куп Али како и да е,слатки маки се тие,уживај
Дали некој може да ми каже подетално што треба да прави деверот на една свадба, а што старосватицата?
Деверот ги купува невестинските чевли. Кога одат по невеста тој и ги облекува на невестата. Старосватицата венчава во црква. Треба да купи 2 свеќи и платно.
kaj nas ne bese taka kumovite i starosvatovite si gi drzea,nikoj ne ni dae nas sveki da drzime,inace dve drzi kumot i dve starosvatot
за веридбата мене свекрвами ме облеце од глава до пети во тоа бев облецена за вецерта,а на зетот нисто не се купувало,некои бовци разменуваат тогас ,а некои па купуваат и злато
Кај нас во Велес, деверот ги купува чевлите, ташната и бидермаерот на невестата, и ги облекува чевлите, стои до невестата во црква и плаќа во црква. Старосватицата во црква е сведок, и држи една свеќа, исто и таа плаќа. Е сеа за во матично сведоци се кумот и деверот, некаде кумот и старосватот/сторосватицата, тоа е најверојатно ствар на договор.
Во матично секогаш сведоци се кумот и старосватот. А за свеќите, кај нас по една држат младенците, две кумот и две старосватот Заклучок - секаде различно, како ти одговара така си прави
Кој и по колку свеќи држи треба да се праша во црквата каде ќе биде венчавката. Во различни делови од Македонија е различно. Мојата свадба беше во Соборна црква во Скопје, ни дадоа од таму ливче со се што треба да се однесе и направи. На денот кумот и старосватицата носеа (и држеа) по две свеќи, донесоа и по едно платно, свекрвата носеше погача, свекорот вино ако добро се сеќавам и толку беше. Девер немавме, попот ни рече дека од нас зависи дали сакаме да има или не, не било многу битно.