Девојки би сакала да ве прашам дали деверот може да биде и како втор сведок во матично и во црква,да се потпише како втор сведок и исто во црква да биде во улога и на втор сведок,бидејки тој е во роднинска врска со младеженецот,во мојот случај прв братучет.Или пак треба конкретно само деверските обавези како што е одене по невеста,со кондури за невестата итн.Некој со слично искуство или традиција,оти сепак секој град и своја традиција....благодарам ....
Здраво сакав да прашам дали некој знае каде можам да нјадам светкава хартија за бонбони за свадба?? Ако имате било каква информација пишете.
Во Стара чаршија ги има,во продавниците кај што продаваат леблебија,кикирики,бадеми има и различни видиви бонбони,има невестински обични а исто така и невестински со бадем внатре
Ај и јас да си прашам колку се движат цените на бонбончињата со бадем и колку отприлика бонбончиња има во еден кг??
Каква светкава хартија бараш ти? За органдин станува збор? Ако бараш ваква, барај по цвеќарите, обично ја продаваат 30-40 денари за метар. Или на Бит пазар, женски пазар
јас бев купила кило ипол ми фатија околу 500 ден мислам беше и да не те лажам незнам колку имаше ама можно е да беа окоу двесте внатре, ситни беа и јас ги виткав со по 3 бомбончиња и ѓи давав со тортата
Јас си купив на парче, веќе беа убаво завиткани. Мислам чинеа 6 денари од парче ако добро се сеќавам. Внатре имаше 2 денари, бомбонче и малку пченица..мислам дека пченица беше незнам Битно правилно и по обичај така се прават. За дома за фрлање зедовме околу 50 и околу 20-30 за со тортата. Тие за фрлање ги земав затоа што неможевме да свиткаме толку а и убаво беше што беа во различна боја. За во ресторанот земавме бел тул и црвена украсна лета па свекрва ми и золва ми ги свиткаа. Незнам колку чинеа килограм незавиткани.
Бомбоните за со тортата сакам вака да изгледаат, со мали измени , но во школка. Дали знаете каде можам да најдам вакви школки, најверојатно ги има по цвеќари но јас не сум видела. Ако зне некој нека пише каде можам да најдам и по која цена. https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1656034_10202379101111587_1794746128_n.jpg
Не ваква, нешто како хамер бидејки ке правам лебед бонбони и ми треба нешто по цврсто. Иначе најдов во цвекара. Сепак тенкс
Јас најдов во едно мало продавниче карши Бит пазар. Има и други ствари за свадба. Од брилика некаде кај оној мостот за пешаци над булеварот. прашај ке ти кажат.
Не го отвора линкот, ама претпоставувам какви бараш. Има една продавница на почеток на женски пазар, а на крај на таа долгата улица на битпазар каде што се продаваат сукала, тепсии и такви работи...има се и сешто, мислам дека имам видено и школки пакувани по 10ина-20 парчиња. Само за цена не се сеќавам.
Еве и јас да се вклучам во темава Во врска со девеот, во мојов случај на вереникот братот и се друго машко што го има од роднини е оженето...Така да, вереникот изрази желба дека сака да ни биде девер мојот прв братучед кој има 16години...Разговарав со постариве роднини и ми рекоа дека ако младоженецот нема ништо против слободно може да биде братучед ми...Така и одлучивме...и не се замарам Сестра ми ќе треба да му мавне шамар (на детето што го израснавме) или он да ја баци За бонбоните мене ќе ми ги прави другарка (која со тоа се занимава) и од неа знам дека треба да бидете внимателни при изборот..голем дел од бонбоните пуштаат шербет и се лепат...тулот станува никаков...по нејзина препорака моите најверојатно ќе бидат тие со лешник или оние што ги има во чаршија и мене ми личат на снегулки (класика-ги има на 99% од свадбите) - тие не пуштале шербет и не се лепеле...Ете толку од мене..Се недевам помогнав некому