упс.....случајно читајки ја темава видов некои работи дека ако бил кум несмеел да се жени една година итн итн.....И малку се збунив?Нашиот кум ке прави свадба во мај а ние планираме исто оваа година и сеа он несмее да ни биде кум????уфф ништо не разбирам од овие работи?
За овој дел не сум сигурна, иако мое мислење е дека не е точно. Сметам дека најдобро е да го прашате попот кој што ќе ве венчава.
Da ne znaete kade moze da se najdat tiari ili diademi (neznam tocno kako se vikaat ) niz Skopje za nevestinska fizura, ne od onie krunickine tuku nesto kako na Elena Risteska sto ja nosese za nejzinata vencavka, I koja cena se dvizat ? Se izvinuvam za latinicava
Феминки, да ве замолам да ми каже некоја информација за следново. Матичното ќе го правиме посебно, друг ден, а на самиот ден ќе биде црквата и ресторан. Бидејќи сега сакам да закажам во црква, дали прво треба да имам закажано матично или не?
Треба да закажеш матично, копија од барањето за склучување граѓански брак ќе ти го побараат во црква неколку дена пред венчавката. Самото закажување во црква, односно резервирање на термин не те задолжува да имаш закажано матично.
Да ве прашам што се е потребно за декорација во домот на невестата? За венче на врата знам. Друго што се декорира и одприлика колку чини сето тоа?
Па можеш да си поставиш каква сакаш декорација,од балони,машни од ленти,машни од тул итн.зависи од тоа колку сакаш и како сакаш да ти биде украсено....а,за тоа колку чини незнам ако ти декорира друг,ама ако си купиш сама и сама си направиш нема да те фати скапо,јас така направив за мене си купив се сто треба од Битпазар има се и сешто
Секој сам си одредува колку и дали сака да му биде накитено, нема некои правила. Јас се поштедив од непотребен трошок за такви ситници. Немав декорации, немав венче, не украсувавме коли, немавме китенки и бомбони, ниту навлаки на столчиња, па јас не се осетив ни трошка помалку среќна на тој ден Значи се е до желбите на младенците.
За мојата свадба си купив од Џамбо топки/цвеќиња од хартија големи и мали и направив нешто налик венче за на врата и по дома на лустерите, кваките, вратите закачив мали цвеќенца, по гелендерите до станот ставив тул - го имав купено одамна стоеше а убав беше и му захевтав исти вакви цвеќенца. Целото украсување ме чинеше 500 денари. За украсувањето се собравме другарки немажени во четвротк пред свадба кога и го правевме лепчето. Прво месевме после китевме па јадевме. Преубаво си поминавме.
Procitav dosta za kitenje i bonboni kako bilo zasteduvanje sam da kupis materijali sam da gi pravis toa ne e tocno isto ko da si reces aa pa farmerki sekoj moze da si kupi materijal da gi skroi i sosie ama kako??? Kako ke ispadnat nakraj??? Taka i so ova jas rabotam so kitenki pa da pravam svadba bi angazirala drug ne bi se izmacuvala so ova za mojata svadba. Ne e taka lesno kako sto kazuvaat 100 bonboni ke gi rabotis cela nedela so saati, treba da smislis kreacii pa treba da kupuvas materijali pa ti trba pistol za silikon pa ti trba silikon pa nedaj boze sred rabota da ti se rasipe pistolceto a bez nego neznam kako ke gi naprsvis kitenkite i bonbonite pa dali ke pogodis bonboni koj ne se topat pa sega ne e kaki porano ne davaat na malo lenti ili ke gi platis lentite poskapo nego da gi kupis kitenkite da bilo lesno ko sto citam tuka nemase da imam tolku rabota ponekogas po 4 saati spijam.Koga resavame da napravime svadba neli trosok poveke iljadi evra pa sea za 50 ili 60 evra golemo cudo. Pa nemora da gi kupuvate od prodavnici kaj sto gi prodavaat so ceni do plafon moze da si naracate kaj devojki od doma sto rabotat poevtino gi davaat ima na internet kolku sakate ne ve naveduvam da kupite od mene vi kazuvam bidejki i jas rabotam i za dukani jas im gi davam da receme kitenka za mladozenec 70 denrai oni po 150 ja stavaat ama nemozam da im kazam nisto toa e nivna rabota od mene samo gi prekupuvaat ne me svakajte pogresno jas imam i previse rabota i ne go pisuvam so taa cel nego sakav da dadam svoe mislenje vo vrska so kiteneto
eve uste nesto da dodadam porano znacenjeto na svadbite bilo kako bi se sobralo pari za mladencite i kako bi se pomognalo da zapocnat nov zaednicki zivot no vo denesno vreme znacenjeto celosno e otideno vo druga nasoka. Ova i ne mora no eve naprimer za tie nevesti koj odlucile da gi delat kartickite za vecera i da nazdravuvaat pa neli im ostavaat po nesto pari toa e malce neprijatno kako da ja plekaat vecerata no namesto so kartickite moze da naracaat bonboni i moze nevestata da nazdravi so sekoj gostin so caska pijalok i edna ukraseno bonbonce.Mislam ova najcesto sum go gledala na svadbi i iskreno mi se dopaga.Ova najmnogu gi raduva tie sto ne se mazeni i zeneti bidejki se veruva deka ako go stavis podpernica nokta bonbonceto ke go sonuvas toj ili taa so koj ke se omazis ili ozenis )))
Би сакала да прашам нешто околу девериците.Дали јас треба да им ги плаќам фустаните или сами си ги плаќаат?Прашав неколку девојчиња што правеа свадби и другарките сами ги плаќаат,а моите другарки рекоа јас дека си плаќам.Ме интересира како иде се ова зошто при толкави трошкови се прашувам и дали да ги ангажирам воопшто. Сега најмногу требаат пари,мора на се да штедам и бебето на пат е плус...
@tweety26 се е ствар на договор. Сум слушала разни варијанти, на некој невестата плаќа, некој деверушите сами или пак материјалот од невестата, шиењето деверушите. Кој како сака, колку му се условите, секој си знае колку може да си дозволи.
@tweety26 Според мене (иако не сум правела свадба) треба ти да ги платиш. Ако имаш посебни барања. Зошто не им речеш да бидат барем слично облечени -во иста боја. Сигурно ќе купуваат фустани па можат да најдат слични. А и да не купуваат сигурно ќе пронајдат некои кои се барем слични кои веќе ги купиле.. На крај мислам дека се зависи од вашиот договор. Ама гледај да не претеруваш и ти. Затоа што, како што и ти се трошиш за свадбата и тие се трошат за неа(твојата свадба).
dokolku mozes da si dozvolis ubavo e da im gi platis ti no ako ne si vo moznost ke gi soberes ke razgovaras so niv i ke gi prasas dali se vo moznost sami da si platat tie ti se bliski nema sto da ti zameruvaat sekako kako sto pisa clenkata ke kupuvaat fustani no i nemoras da imas deverici bidejki toa e trend poslednive godini nametnat od stranstvo kaj nas tradicionalno dever i deverusa ali sepak nakraj toa mora da bide tvoja odluka i vodise od tvojot merak i tvoite zelbi
@tweety26 ако ти имаш желба да бидат во фустани онакви какви што ти сакаш да бидат облечени, односно сите да бидат исто облечени тогаш треба ти и да ги платиш. Тие не се должни да плаќаат за фустани кои ти сакаш они да ги носат, тие да не е таа твоја желба можеби нема ни да купуваат нов фустан, така да според мене тоа е твоја желба и тоа задоволство треба и ти да си го платиш. Ако не го сакаш тој трошок и сакаш да заштедиш за бебето кое е на пат тогаш не ти требаат деверуши, всушност тоа и не е ни македонска традиција.
А чекајте, од кога деверуши се наша традиција? Гледајте да не заборавите и на правилото за нешто ново, нешто старо, нешто плаво и нешто позајмено
Деверушите ми се некако, ептен амерички стил. Кај нас немало таква традиција и, мене лично, не ми се допаѓа ова модернизирање на свадбите. Но, доколку веќе сакаш да биде така, тогаш ти си должна да ги платиш фустаните