Здраво, дали некој знае каде можам да најдам вакви готови кај нас? Ги викаат прстени за салфети . било какви , не мора многу штосни
Во Zara Home и во H&M home има вакви прстени за салфети, убав дизајн за пристојна цена. Се продаваат во комплет од 4 или 6. Колку што знам во Мкд уште нема Зара Хоум (може и грешам), но ако ти или некој твој познат патува за празнициве надвор од земјата, можеш да си купиш /нарачаш. Може нема многу да ти е од помош одговоров, зашто не знам колку итно ти требаат прстените, а не си споменала и колку на број ти требаат, но ако не ти се брза, почекај ги јулските распродажби - тогаш можеш да си ги набавиш за смешна цена.
Ууу, многу бре...Штом е таква работата, зошто да ги купуваш, што ќе им правиш потоа?! Разгледај по цвеќарите/атељеата за декорација дали нудат опција за изнајмување. Дури и да немаат вакви прстени, нив повеќе им се исплаќа да ги купат, па тебе да ти ги изнајмат за денот, зашто потоа им остануваат во инвентар за други свадби. Ако, ангажираш ваков тип услуга (декорација на сала) мислам дека уште полесно би се договорила за вакво нешто, а и сигурно ќе ти одберат дизајн во согласност со останатата декорација.
Нема потреба Сања, они само го прават вашиот записник, а имињата на сведоците не ги бараат во моментот. Само напоменуваат на денот на венчавката да не ги заборават нивните лични карти.
Викендов во Рамстор ќе има саем за свадби со многу изненадувања. Совети во врска со се‘ што ве интересира ќе можете да најдете таму.
Може ли некој да ми објасни како оди процедурата, односно каде да се обратам за озаконување на врската. Ние се заборавивме и викаме ај да одиме да се потпишеме, ама како оди тоа, знам има некое советување што треба да се помине. Некој што скоро ја поминал процедурата да ми каже најпрво каде да се обратиме.
Мислиш на склучување граѓански брак? Еве ти линкче од УВМК http://www.uvmk.gov.mk/?q=node/41 Пишува точно што документи треба да поднесеш. Изводите бараат да не бидат постари од 6 месеци. Ако сакате на пример да склучите брак во матичното на општина Центар, треба таму да појдете со документите и да си закажете термин. Мора двајцата да бидете присутни. Мислам матичното во Центар работи понеделник, среда и петок од 8 до 16, а вторник и четврток од 8 до 18 ч. Советување нема.
Нема посебна процедура, нека не те буни што некаде пишува советување, го укинаа тоа и не важи. Одиш во матично (може во било која општина) со потребни документи закажуваш прв слободен термин и тоа е тоа. Најдобро е прво да провериш кои документи се потребни за да не те вракаат. Ова го најдов на нет, може ќе ти заврши работа 1. Лична карта или пасош (за идентификација) 2. Извод од матична книга на родени од идните брачни другари 3. Барање за издавање на извод од матична книга на венчани (Барање) 4. 100 ден. административна такса (Уплатница) 5. Уплата од 50 ден. на жиро-сметката на Управата за водење на матичните книги (Уплатница)
@MissDaisy , @awl фала на одговорот. Е никогаш не ми лежеле вакви работи со документи и служби. Значи ако решиме во општина центар треба да отидеме баш таму, кај таа свечената сала или има некоја барака каде што треба?
@irena.1 vo barakata,vednas do maticnoto,nema sansi da utnes.I obavezno,zaedno so deckoti pa makar i sto ke ides cisto info Jas koga otidov sama da prasam sto kako,go nacekav toj vecitiot brko i od koza me izvadi.Imavme takvi dve situacii i na kraj ne fati inat,fino lepo otidovme vo maticnoto vo Madzari,se objasnivme kako lugje,termini koga sakas...ne mi bese bitno vo koe maticno,I onaka svadbata si ja pravevme posle nekolku meseci.
Фала ти. А баш сакав сама да отидам само да прашам, замисли кога ќе ме види сама со стомакот до заби . Баш се безвезе, партнерот треба да бара ден од работа или да бега од работа само за прашање што треба. А и да ми даде идеја, можам до мадзари да отидам, блиску ми е, и сестра ми памтам таму се потпишуваше, фала.
Можеш да отидеш и сама, на вратата има залепено лист со убаво опишано све што ти треба, нема потреба да влегуваш внатре. Само за закажување мора да сте присутни и двајцата.
Ова погоре што е пишано со уплатнициве и потребните документи, значи не уплаќајте уплатници додека во матично не ви кажат дека треба. Јас за да завршам работа побрзо, не бев прво да прашам туку прочитав на сајтот на Управата за водење матични книги дека треба две уплатници, фино лепо си ги уплатив и кога отидов ми кажаа дека не треба. Сеа ќе си ги чувам...
Јас да споделам свежа информација, бидејќи ние денес ги поднесовме документите, со тоа што ние ќе имаме матичар на терен, ама процедурата е иста. Значи кај матичарот одите двајцата, се даваат изводите (да не се постари од 6 месеци), копии од лични карти и уплатници за административна такса од 100 ден. и 50 ден. за извод од МКВ. Во некои матични служби овие административни такси можете да ги платите на лице место со картичка и со тоа да си заштедите на банкарска провизија. Матичарот составува записник врз основа на податоците од изводите. Невестата треба на записникот да запише како ќе се презива (дали ќе го земе неговото, ќе го додаде неговото на своето или ќе го задржи само своето презиме). Двајцата ќе се потпишете на записникот. Се потпишува согласност за обработка на лични податоци бидејќи давате копии од лични карти. Потоа, се пополнува барањето за издавање на извод од матична книга на венчани и тоа е тоа. Матичарот во нашиот случај ќе си дојде на договореното место во договореното време. Износот за матичар на терен си се плаќа на посебна уплатница некаде 10 дена пред датумот на свадбата и се доставува до Управата за водење на матични книги. Ако некој прави свадба на датум што е прва сабота во месецот, да знаете дека надоместокот е 3402 ден. наместо 6802 ден. бидејќи таа прва сабота ја сметаат за работна. Ако се венчате во самата матична служба, ваков надоместок не плаќате.
Ние уплаќавме 3 уплатници дека се венчавме надвор од матично, причината беше баш тој бркиот дебилец на PUPICA другар и Ако е за утреха, ми рекоа дека се пензиониран па воздухот е слободен од идиоти во матично центар. Матичарката е ептен фина, и мислам дека ќе ти објасни се што треба, со неа имам соработувано на превод.
Bev do maticno vo centar pa da vi spodelam iskustvo. Inaku da ve razocaram brkoto si bese tamu .znaci ti vikaat na vrata pisuva sto ti treba,i pisuva izvod ne postar od 2007 so stembil za trajnost,licni karti i kopii od niv i uplatnicite od 50 i 100 den ili na lice mesto so platezna karticka. Sto znaci samo izvod i loc.karti. i zaedno dvajcata da otideme so ovi dokumenti za termin. Trtminite se sreda,petok,sabota ili nedela od 15 do 19 casot. A da i brkoto bese bas ljubezen so mene