Znaci i so brkoto od maticnoto vo Centar e kako ke te opali sreka, kako i so na primer poroduvanje(sporedbi GAK-Cair...deka sledno toa vi e,pa kako za primer ). Veruvajte, mazmi zamalku ke se stepase,a inaku e tesko izbuvliv tip,brkoto ne znam sto mu bese,mislam deka imase malku poveke alkohol vo sebe... Kako i da e, so sreka, kade i da se registrirate
Brkoto od maticno imase soobrakajka taka da dolgo vreme moze tri cetri meseci okolu letoska ne vencavase odnosno ne rabotese. Sega veke mislam deka e inaku samo toj i uste edna zena vencavaat,. Vo princip ok e covekot i na nasata i na drugite svadbi sme pominale ok so nego
Адети по невеста се која како сака, односно што се прави во местото каде живеат младите. Сум била кума неколку пати па ќе кажам што сме правеле: Невеста чека во соба, кума и се јавува дека идат, за да го види идниот сопруг преку прстен и сито (ако сака)и каже низ прстен те гледам во срце да ти влезам, а низ сито за да се плодни двајцата. Гостите влегуваат дома кај невестата и седнуваат на маса (за зетовци и снаи да седеле) и ја оставаат во неизвесност невестава некое време дали ќе дојдат, дали ја заборавиле... После кумот, демек скришно вика ај да појдеме да видиме што има во собата со машна и одат кај невестата. Ја купуваат од „продавачите“ и влегуваат внатре.( Ние не сме имале ваков дел, но некаде штом ја видат невестата ставаат пари во чевли за да и ѕвони весело кога ќе движи невестата.) Невеста кити младоженец, па кум и кума, старосват и старосватица (и им дава бовчи). Последниве четворица и оставаат парички за дарот. После (според договор или деверот или младоженецот) ја земаат невестата од соба и им кажуваат на гостите во дневна дека ја дале невестата и настанува делириум играње и се. Во меѓувреме (додека се купува и носи невестата) двајцата татковци ја кршат погачата што ја донела свекрвата за кој ќе носел повеќе пари во куќата. Горе долу тоа е. На излегување од дома, пред куќата/зградата се игра оро со невестана чело (каде имало услови влагаш у зградата од една страна а излегуваш од друга страна со оро - во смисла си влегол од десно во влезот, излегуваш од лево да не се поклопел патот) и горе долу тоа е тоа бар од мое искуство. Кај мене на свадба имаше само китење и дарови на битни, друго не. Извинете за долг текст.
Во врска со адети за идење по невеста, и ние така се договоривме, само китенки да имаме, и подароци само на кумот старосватицата и деверот. Толку. На нашите по дома, ќе им купиме за спомен нешто после свадбата.
Нашите сами си бираа кој што сака, само им дадовме буџет секому поединечно. 1-2 недели пред свадба дојдоа на мезе и благо и подароци. Сите беа изненадени што сме им купиле
А ми рекоја дека требало да се ставаат бели крпи на рамото на зетот, кумот и деверот кога ќе влезат во куќата на невестата (а свекрвата ставала на рамо на музичарите кај зетот дома). Мене овај обичај ми е малку заостанат ама ако веќе се практикува секаде...
Мој совет, правете си ги оние адети што вие лично сметате дека се ок и ќе ви биде мерак да ги направите. Ако слушате кој што кажал, нема крај.
lugje brat mi ke se zeni letoska no mene i vika da bidam deverusa znam deka od tranata na zenskoto se deverusi ama so da praam kazi ti mi dali e dobro deverusa so kako treba da praam posho ja se bunev nekjam deverusa
Значи ако не сакаш да бидеш, не може некој со сила да те натера. Младоженецот има кум и девер. Ти си сестра на младоженецот. Според мене, нема што да ти наметнуваат некаква си улога. Можеш да помогнеш ако побараат нешто од тебе или евентуално да помогнеш при распоредувањето на гостите.
Za mene toa sto brat ti pobaral da bides deverusa mi znaci deka ima posebno mesto vo negovoto srce za tebe. Znaes nekako gi izbegnuvame moze bi nenamerno vo planovite za svadba najbliskite pa bratot i samo brat sestrata samo sestra. Mnogu mi e slatko ete so pocesno i navistina dobra idea da mu bides deverusa i plus veruvaj ovie raboti se dogovaraat i so nevestata taka da i cim ona se soglasuva togas smetam deka treba da prifatis
Знам дека обично е прашање на договор, но ме интересира што обично се подарува на кум, старосватица/старосват?