Видии овде https://www.facebook.com/pages/Izrabotka-na-iminja-i-figuri-od-drvo/917774611635102?sk=timeline Се надевам не ти одговарам предоцна.
Смее, зошто не би смеело. Ниту е забрането со закон. Дури во некои делови на Македонија сите сакаат да се венчаат во престапна година, демек повеке денови повеке срека... така да се е измислотини од народот дека треба или не треба.
Ако знае некој да ми каже што е потребно од документи и колку плаќа старосватица во црква за венчавка поточно за во Свети Архангел и Михаил во Автокоманда
Ќе биде ли некој љубезен да ми одговори дали може да се венчаваат двајца младенци прво во црква па отпосле да се оди во матично (одреден период) ? Бидејки познавам младенци што се регистрирале па отпосле правеле свадба и венчавка во црква, па прашувам дали би можело и обратно?!
Ние така се венчавме, прво во црква па матично и ни в црква ни в матично не ни направија проблем. И ние прво термин за во црквата закажавме па после термин за во матично
Многу ви благодарам на одговорите. Но сакав да знам дали би правело проблем матичното да биде после извесен период, не веднаш после венчавката в црква?
Матичното мора да биде пред црквата. Знам дека во црква прашуваа едно време, и не закажуваа ако регистрацијата не е барем во истиот ден.
Не мора да биде пред црква, сега правам свадба па затоа кажувам. Најубаво јави се во црквата каде ќе се венчаш и прашај дали бараат некој документ како доказ дека имаш закажано во матично. Јас во св. Јован ќе се венчам, тие ми рекоа ако имаш потврда од матично донеси ако не не е зорт сигурно не лажеш Па кога закажував во матично ми дадоа од таму едно пусулче дека имам закажано и кај нив. Ако не го заборавам дента на свадбата ќе го однесам во црква.
Не мора да биде пред црква. Нас па ни документ не ни побараа дека имаме закажано во матично (додуша се знам со човекот од црквата) па ваљда не си дотолку па да лажеш.
Не можам да кажам за другите цркви, но конкретно за црквата Св. Димитрија во Скопје, после Камениот мост, пред самата венчавка ни го побараа изводот од матично, кој остана таму, и пота си го земавме заедно со црковниот извод.
Изводи ( не постари од 6 месеци) и уплатница ( платено на жиро сметка, стои на вратата во матично не ја знам)
Невести, што направивте со материјалите од венчавката? Уште не сум сошила ништо. Едниот материјал е бел и свиленкаст, врска немам што вид материјал е, ама бел фустан не би шиела, за завеси не е, за чаршаф не е, јастучници исто не одговара. Дајте некоја идеја.