Ми требаат совети... сè во врска свадба

Дискусија во 'Свадба' започната од natali25, 30 ноември 2009.

1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Кога сме кај црквата,што од документи и кога се носи,пари,некаква потврда?!?извинете за баналниве прашања,не сум во Мк:( ке имам само месец и нешто за спремање па уште толку се напнувам..

2. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Па побараа од матично документот да им го носиме, доколку е истиот ден мислам дека не прават проблем, ама да си прашаш, побараа 2000 ден ние, 2000 ден од страната на зетот, 1500 кумот и 1500 старосватот, тие работи мислам дека дента можи, пошто сега само ни закажаа (треба да се закаже предходно), кумот и старосватот треба да носат материјал за врзување, бонбони кумата, бурмите обавезно, еве и кои други работи, барем во оваа ние кај што закажавме.

Прикачени фајлови:

3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Фала ти многу,знам за закажување ке средат сега нашите,само ова со плаќањево срам ми е многу не сум блиска ни со кум ни со старосват,ке може ли сами да платиме:)

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    @dunika Сигурно можи, тоа со поповите ќе си се разберете и ќе си платат вашите. И мене тоа ми е глупаво, ама ете, така правеле... И други некои обичаи глупави, срамота е што сеуште се прават.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  5. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    441
    Здраво феминки .. имам свадба во октомври закажано ме интересира за венчаници во скопје каде изнајмуваат. И од прилика колку време пред свадбата треба да го изнајмам фустанот и ако може предлог на бутици во скопјекој изнајмуваат венчаници. Фала ви однапред

6. Haley

Haley Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    33
    Mozete da si platite i sami, no sepak, toj sto prifatil da ve vencava vo crkva si gi znae dolznostite! Nemoj voopshto da ti bide nezgodno deka trebalo da plati kumot ili starosvatot!
    Popot bara i platno i sveki - od kumot i od starosvatot, ne mozes i toa sama da si go kupis :) Zborini so svedocite, prasaj gi oni sto znaat, na sto bile svedoci pa ke se dogovorite!
    Ne zaboravaj deka tie treba da se tuka za tebe, za sovet i za komunikacija

На awl и dunika им се допаѓа ова.
  7. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Па нормално е, сведоците да платат во Црква,сигурно они си знаат за тоа:)
    Исто и родителите на невестата и младожењата плаќаат:)
    Така бар беше кога јас се венчав:)

На Haley и dunika им се допаѓа ова.
  8. Ane_88

Ane_88 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Феминки дали знаете каде можам да најдам мали празни чоканчиња за ракија, сакам да земам поголема количина?

9. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    пластичара, ДЛ Конкорд (поскапи се)

10. Ane_88

Ane_88 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам! Колку се движи цена по парче отприлика да не знаеш случајно?

11. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    6.071
    Не ми е јасно нешто, како може иста црква (во иста држава) различни обичаи и цени да има.

Еве ние пред три дена бевме на свадба (Виница). Тука има кум, старосват и девер (посебно), а во некои делови има и "шаферка" (слична улога со деверот има). И кога ќе отидеш во црква секој од нив си плаќа свекорот и кумот платија над 2000, старосватот 1300, деверот и дедото не знам колку.
    Кај нас (на исток) старосват мора да има, тој е исто што и кумот и го крштева второто дете.
    Ептен глупо е што во секое село има различни обичаи и адети и што црквата не се труди да ги унифицира.
    Како и да е, со среќа на сите што правите свадба, најубаво да си поминете и се да ви испадне како што сакате (совршено) :party::f:

На dunika и Sesil им се допаѓа ова.
  12. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Последно што купивме за ергенска беа 30 ден парче. Ама 10 ми требаа па не се ценкав на пластичара...

На Ane_88 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ane_88

Ane_88 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам! Значи да си отидам на пластичарска ;)

14. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    @Victorian имаш право со постот,премногу адети има во толку мала држава.Да,интересни се можеби и претставуваат културно наследство со сите обележја,но за жал се сменија времињата и гледиштата на младите,животот е брз и стресен колку и да звучи клише,и секој гледа да поедностави максимално.Нервозите идат од старите,сите имаат некакво потекло па сакаат адет да испочитуваат,само се додаваат предлози ова требало она требало,тој и тој да го испочитуваш/даруваш,и ете ти главоболки.Црквите секоја своја прича,поповите ко од ракав да вадат цени и правила,не ми е јасно врз која основа.. Мала дигресија,дајте мислење за пречекот-имам 1 час од хотелот,а на готовите покани гледам по половина час трае најчесто,како е подобро според Вас,и делот со сликањето како да го решам?!?

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    212
    Ве молам за помош. Колку отприлика бонбони треба да имам на свадба? Половина од бројот на гостите? Не сакам на сите, и кога сум одела не се давале на сите, но не знам точна бројка

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.781
    Допаѓања:
    145.294
    И јас за тоа расмислувам Дуника, на сите покани гледам еден час. Според мене е многу, посебно бидејќи се одоговлекува.
    Па секако тој половина час на покана, ќе стане еден.

Ако ги даваш со тортата, половина ќе ти бидат доволно.
    Па дури и помалку од тоа.

17. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    1.710
    Женски дај кажете ми некоја фризерка што доаѓа дома? (освен Зорица Николова) И искуство со фризерско студио Коса, Be You, Studio Stil, Ка-Ел, Бети М? Или дајде вие некој предлог? :) И многу од фризерскиве салони гледам работат од 12h.. а мене ми треба некаде од 10.. отвораат ли во такви случаи да закажеш? Најмногу ми треба некој што доаѓа дома.. Фала ви многу! :*

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Јас на свадбата имав 280 гости, направив 81 бомбонче, ги делев со тортата :)

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Јас ќе ти ја предложив Зорица Николова,ама не сакаш:)

20. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Жени!утепав во темата ама тоа е:)ми се ближи свадбата и почнав да се сушам:D дајте ми совет за украсување и осветлување,колку и дали се потребни и вреди да се инвестира?!?за украсување сакам само невестинската маса со два убави свеќници и малку цвеќе,осветлување најефтин пакет е 350 евра:/.Вака коа гледам слики топ ми е,но добро би ми дошол совет:)