Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми требаат совети... сè во врска свадба

Дискусија во 'Свадба' започната од natali25, 30 ноември 2009.

1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    93.943
    Кога сме кај црквата,што од документи и кога се носи,пари,некаква потврда?!?извинете за баналниве прашања,не сум во Мк:( ке имам само месец и нешто за спремање па уште толку се напнувам..

2. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Па побараа од матично документот да им го носиме, доколку е истиот ден мислам дека не прават проблем, ама да си прашаш, побараа 2000 ден ние, 2000 ден од страната на зетот, 1500 кумот и 1500 старосватот, тие работи мислам дека дента можи, пошто сега само ни закажаа (треба да се закаже предходно), кумот и старосватот треба да носат материјал за врзување, бонбони кумата, бурмите обавезно, еве и кои други работи, барем во оваа ние кај што закажавме.

Прикачени фајлови:

3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    93.943
    Фала ти многу,знам за закажување ке средат сега нашите,само ова со плаќањево срам ми е многу не сум блиска ни со кум ни со старосват,ке може ли сами да платиме:)

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    @dunika Сигурно можи, тоа со поповите ќе си се разберете и ќе си платат вашите. И мене тоа ми е глупаво, ама ете, така правеле... И други некои обичаи глупави, срамота е што сеуште се прават.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  5. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    441
    Здраво феминки .. имам свадба во октомври закажано ме интересира за венчаници во скопје каде изнајмуваат. И од прилика колку време пред свадбата треба да го изнајмам фустанот и ако може предлог на бутици во скопјекој изнајмуваат венчаници. Фала ви однапред

6. Haley

Haley Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    33
    Mozete da si platite i sami, no sepak, toj sto prifatil da ve vencava vo crkva si gi znae dolznostite! Nemoj voopshto da ti bide nezgodno deka trebalo da plati kumot ili starosvatot!
    Popot bara i platno i sveki - od kumot i od starosvatot, ne mozes i toa sama da si go kupis :) Zborini so svedocite, prasaj gi oni sto znaat, na sto bile svedoci pa ke se dogovorite!
    Ne zaboravaj deka tie treba da se tuka za tebe, za sovet i za komunikacija

На awl и dunika им се допаѓа ова.
  7. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    7.475
    Па нормално е, сведоците да платат во Црква,сигурно они си знаат за тоа:)
    Исто и родителите на невестата и младожењата плаќаат:)
    Така бар беше кога јас се венчав:)

На Haley и dunika им се допаѓа ова.
  8. Ane_88

Ane_88 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Феминки дали знаете каде можам да најдам мали празни чоканчиња за ракија, сакам да земам поголема количина?

9. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.129
    пластичара, ДЛ Конкорд (поскапи се)

10. Ane_88

Ane_88 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам! Колку се движи цена по парче отприлика да не знаеш случајно?

11. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    6.005
    Не ми е јасно нешто, како може иста црква (во иста држава) различни обичаи и цени да има.

Еве ние пред три дена бевме на свадба (Виница). Тука има кум, старосват и девер (посебно), а во некои делови има и "шаферка" (слична улога со деверот има). И кога ќе отидеш во црква секој од нив си плаќа свекорот и кумот платија над 2000, старосватот 1300, деверот и дедото не знам колку.
    Кај нас (на исток) старосват мора да има, тој е исто што и кумот и го крштева второто дете.
    Ептен глупо е што во секое село има различни обичаи и адети и што црквата не се труди да ги унифицира.
    Како и да е, со среќа на сите што правите свадба, најубаво да си поминете и се да ви испадне како што сакате (совршено) :party::f:

На dunika и Sesil им се допаѓа ова.
  12. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.129
    Последно што купивме за ергенска беа 30 ден парче. Ама 10 ми требаа па не се ценкав на пластичара...

На Ane_88 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ane_88

Ane_88 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам! Значи да си отидам на пластичарска ;)

14. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    93.943
    @Victorian имаш право со постот,премногу адети има во толку мала држава.Да,интересни се можеби и претставуваат културно наследство со сите обележја,но за жал се сменија времињата и гледиштата на младите,животот е брз и стресен колку и да звучи клише,и секој гледа да поедностави максимално.Нервозите идат од старите,сите имаат некакво потекло па сакаат адет да испочитуваат,само се додаваат предлози ова требало она требало,тој и тој да го испочитуваш/даруваш,и ете ти главоболки.Црквите секоја своја прича,поповите ко од ракав да вадат цени и правила,не ми е јасно врз која основа.. Мала дигресија,дајте мислење за пречекот-имам 1 час од хотелот,а на готовите покани гледам по половина час трае најчесто,како е подобро според Вас,и делот со сликањето како да го решам?!?

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    212
    Ве молам за помош. Колку отприлика бонбони треба да имам на свадба? Половина од бројот на гостите? Не сакам на сите, и кога сум одела не се давале на сите, но не знам точна бројка

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.186
    И јас за тоа расмислувам Дуника, на сите покани гледам еден час. Според мене е многу, посебно бидејќи се одоговлекува.
    Па секако тој половина час на покана, ќе стане еден.

Ако ги даваш со тортата, половина ќе ти бидат доволно.
    Па дури и помалку од тоа.

17. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Женски дај кажете ми некоја фризерка што доаѓа дома? (освен Зорица Николова) И искуство со фризерско студио Коса, Be You, Studio Stil, Ка-Ел, Бети М? Или дајде вие некој предлог? :) И многу од фризерскиве салони гледам работат од 12h.. а мене ми треба некаде од 10.. отвораат ли во такви случаи да закажеш? Најмногу ми треба некој што доаѓа дома.. Фала ви многу! :*

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    Јас на свадбата имав 280 гости, направив 81 бомбонче, ги делев со тортата :)

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    7.475
    Јас ќе ти ја предложив Зорица Николова,ама не сакаш:)

20. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    93.943
    Жени!утепав во темата ама тоа е:)ми се ближи свадбата и почнав да се сушам:D дајте ми совет за украсување и осветлување,колку и дали се потребни и вреди да се инвестира?!?за украсување сакам само невестинската маса со два убави свеќници и малку цвеќе,осветлување најефтин пакет е 350 евра:/.Вака коа гледам слики топ ми е,но добро би ми дошол совет:)