Женски, дали навестата може да носи црни работи на свадбата? Слушнав дека не требало бидејќи носело лоши работи и ми раскажа за еден немил случај. Суеверие или? Кога мислам на работи, мислам на кожна јакна, ракавици и штикли во рок стил..
Според мене - суеверие. Колку невести имало со скроз црни венчаници, или црни детали, па што. Само што, секако, сите тие се по странство. Кај нас се уште владеат прастари обичаи и верувања, до тој степен што ако само е шампањ боја фустанот, а камоли црн, не било убаво. Мој совет ти е да си правиш и носиш онака како што тебе ти е убаво, зошто сепак тоа е твој ден.
@Kitten и јас мислам дека се работи за суеверие. Но, ме загрижи настанот... Као невестата носела црн детаљ во косата (од невистнската фризура) и мажот и после не цела година, починал... Дали се работи за чиста коинциденција или не... Не знам... Затоа прашувам, дали знаете нешто во врска со тоа.. Инаку фала @MagsDestiny Баш, коментиравме во темата Тематска свадба, ако ти текнува..
Па знам, ми текнува, и баш знам што тип на свадба сакаш. Не иде како принцеза да се избациш таму. Уствари што знам, секој со свој вкус, ама јас не би.
Па, тоа...Баш си ја замислив венчаницата. И прееска со колешка прајме муабет за шиење венчаница, бла бла муабети (читај: тепање досада) и когами го кажа тоа... Ме подзамисли. Сепак мислам дека во тој случај било коинциденција, а меѓу народот останало како суеверие. У Америка па све им е испомешано. Something borrowed, something new and however something blue...
Тоа е: Something old, something new; something borrowed, something blue. На нет го најдов ова толкување: something old represents continuity; something new offers optimism for the future; something borrowed symbolizes borrowed happiness; something blue stands for purity, love, and fidelity; and a sixpence in your shoe is a wish for good fortune and prosperity, although this remains largely a British custom. И баш ми е поинтересно ова отколку овие нашиве во едната кондура на невестата пари, во другата вино кое после треба да го испиеш па фрлање ориз на кров, па бутање врати, па оро на сред улица немој некој комшија да не чуе дека се венчаваш, зашто нели ние за комшиите живееме па пукање ѓоа сред ловна сезона сме, итн., итн. А ова со црнилава да не го коментирам. Ако е веќе така, зошто тогаш младоженците одат во црни костуми... нешто тука не штима
Дааа, да.. Така беше... Сори го испуштив делот со something old Ништо, идеме двајцата у кожњаци... Па, ќе видиме
Ако веруваш дека не е коинциденција тогаш си суеверна Зарем задолжително им се случува нешто лошо само на тие што носеле црни детаљи, демек на останативе до крај на живот им е мед и млеко.
Јас мислам дека кога веќе ти оди умот на страна, кога веќе мислиш на тоа, не си сигурна, подобро не носи. Не дај боже после да се случи нешто, колку и да нема врска, цел живот ќе се обвинуваш. Психа е тоа, убива. Еве јас на пример не би носела сигурно. И бордо вишна боја кожна јакна ќе стои добро на бел фустан
@Cricket се трудам да не мислам најцрно.. Инаку да,психата е лоша работа. Не дај боже нешто ќе се деси, јанза ќе ме јаде.. Но, како што и кажа @MagsDestiny што ондак носат мажите црно? Не сум суеверна по природна. Кога мислев на коинциденција, мислев на чиста случајност... Но, ајде... Имам време за мислење... Само сум човек што нејќе да праи све пет за 12 Многу се модерни сега кожните јакни за невести, зборам у Америка... П.с. Ако треба нешто да биде, ќе биде...
Девојки, ај споделете линкови од некој што декорира невестински маси и се пропратно поврзано со декорација за свадба.
Дали некој ја донирал храната што останува од свадбата? Како го организиравте тоа? Сигурно останува многу храна нечепната. Претпоставувам. Знам дека има организација Ретвитни оброк, меѓутоа тие делат оброци во Сабота, а за оброциве после свадбава би требало во Недела. Во план ми е нив да ги исконтактирам, меѓутоа прво мислев некој да не има вакво искуство. Дали ќе се нафати ресторанот да ја спакува во алуминиумските кутивчиња за храна, дали ќе треба да им помага некој... Ако има некој вакво искуство, убаво би било да го сподели.