Сестрата на невестата/младоженецот да им биде кума? Не може, прво нешто што прашуваат во општината кога ги регистрираат е дали се во блиско крвно сродство младоженците со кумот.
Бракот е веќе склучен во странство, само за венчавка во манастир ме интересираше дали ќе има некој проблем.
Па посебно за вманастир не може,како што кажа @forumce дека кумот не смее да биде во крвно срдоство.Кај нас и за вматично сестра/брат неможе да ти биде сведок,или некој поблизок од крвно сродтво.
За во матичното сум сигурна дека прашуваат дали младоженците се во крвно сродство со кумот, а за црква не сум сигурна не знам, не се ни сеќавам дали прашаа кога правев свадба. Кумот ми е трет братучед со сопругот, но не напоменавме таму, ваљда немаше да прават проблем, оти не се во многу блиско сродство. Јас и не знаев, они беа повеќе другари отколку трети братучеди.
За во матично ги прашуваат сведоците односно кумот и старосватот дали младоженците меѓусебно се во крвно сродство а не дали се во сродство со кумот, зашто ако се во меѓусебно крвно сродство тоа е правна пречка и бракот не може да се склучи. Не е битно дали кумот и старосватот се крвни сродници со некој од младоженците, битно е младите меѓусебе да не се во крвно сродство. Јас бев старосватица на прва братучетка, нит некој ме праша дали сум во сродство нит ништо.
Врскa немa дaли кумoт и млaденците се вo крвнo срoдствo. Јaс им бев кумa нa мoите тетки. Не беa крстени кaкo мaли, пa ете тaкa излезе внукaтa кумa дa им биде.
Јас сум кума на братучед прв и на внучињата. Прашав во црква ми кажаа може. Другар прашувал му рекле не може...
Навистина е така, јас нешто сум се збунила, но мислам дека имаше нешто поврзано и со кумот, или па мене нешто ми се свртело во глава, не знам. Како и да е, ти се извинувам за грешната информација.
Леле јас се намачив додека да најдам некој да ми декорира. Прво, сите што ги прашав за декорација во друг град, одговорот им беше се нафаќаме да дојдеме ако нарачката/декорацијата е над 700 евра. И речиси скоро се договорив со една што декорира, си викам ај и покани, и бидермаер и китенки, дома декорација кај младоженецот и невестинска маса, ајде викам ок се слагам 700 евра и кога она ми вика, ама не 700 евра само за во ресторантот. Значи не се нормални. На крај најдов една друга што ќе ми направи за 600 -700 евра се.
помош кума сум и на регистрација невестата ке не дарува треба ли несто да и дадам кога ке ми ја даде бовчата пари или нешто друго
Обично како што знам на регистрација не даруваатно доколку така одлучиле треба и Вие да имате нешто како подарок
Dobro vecer,devojki... dali znae nekoj kade bi mozela vo skopjevo da najdam za graviranje stakleni casi?
Chisto sueverie. Neli ke pravis svadnba, crkvata i sueverieto se kosat edno so drugo. Sto sakas nosi si, mada licno mislenje e da si zemes bela jakna makar i kozna, sigurna sum deka preubavo bi izgledala nekoja bash vo rok stil so nitni vo srebrena boja.
Jas kolku sto znam za 3 meseca gi pravat, megjutoa mojata e zakazana za da se izraboti za tri nedeli zatoa sto doagjam od stranstvo
Читам сте барале за декорација можеби е касно но за во Скопје имам една жена на мене што ми декорираше виткаше бонбони буквално се беше повише од совршено. Нема фирма да нагласам и не е скапа, а совршена.