Не е нагоре по скали нз како да ти објаснам всушност карши полициј иде атлантик комерц и идеш према бит пазар пазарот има продавница за постелнини ли што беше и до таа продавница е.Незнам дали ме сфати
смееш да патуваш. Јас патував и некаде пред истек на 30ти ден веднаш поднесов за промена на документи. Ќе те молам не ја зимај оваа информација од лани здраво за готово, прашај некој од дечките од мвр. ама 99 посто сум убедена можеш, бидејќи и јас го имав тој проблем. 3о дена откако ке поминат, веќе казнуваат.Така ми кажа еден полицаец вработен во МВР кога носев документи за сликање
Јас си купив сама. 2м. На крај и го заборавивме и поминавме без него. Ама ето го стои уште. Не сум баш по шнајдери и се мислам што со него.
Здраво девојки, Не знаев дали има ваква тема па ајде тука да прашам. Дали сте меселе лепче во четврток пред свадба? Знам дека се собираат жените и од неколку другарки што прашав викаат ништо не треба ни да се послужи, само лепче и. Нешто благо крем или мармалад. А другарките сите ќе ми доаѓаат после работа па мислев да не е глупо само така. Спремавте ли вие нешто?
Мене ми правеа благо лепче четвртокот. Се собираат само жени, погачата се прави блага и ја меси некоја немажена девојка. Имаше некој адет дека некоја другарка треба да ја проба венчаницата, јас ја наместив девојката на другар ми да ја облече за да ја фати мајата Ништо немаше плус, само сокчиња колку што се сеќавам.
Не знам дали е правилно, ама кај мене дојдоа најблиските другарки и старосватицата (не е мажена) месеше лепче. Благо го јадевме со крем. Кај сестра ми бидејќи старосватицата е мажена, месеше бртучетка, пошто според адетот наводно требало немажено девојче. Околу послужувањето немаше нешто посебно, ордевер, солени кифлички, грицки и плус лепчето. Ама ти викам не знам како е правилно, а и мислам не е мн битно на кој како му одговара и како сака да си одбележи.
Девојки кој ги купува поклоните за закониците? Зетот и невестата или само невестата? Од свршеникот на сестра ми викаат машкото давало мал дар крпа/парфем/чорапи а невестата требало да хи дарува со саат, пари и незнам што.. мене ова ми е тотално безврска...
Мое мислење е дека двајцата ја правите свадбата и на двајцата ви се законици, така да трошоците треба да бидат тука поделени подеднакво, за каков и да станува поклон. Невестата сама по себе доволно трошоци си има за да си се среди за најубавиот ден, па поради тоа и мислам дека е безпотребно оптоварување за тоа каков е адетот. Модерното време веќе носи поголеми трошоци, така да 300 евра ќе си летнат за убав саат, накит итн. Преголема сума е да падне на товар на невестата.
Моја другарка од Германија ќе прави свадба во Охрид,па би сакала ако некој знае информации за добар шминкер и фризер таму,за некој што украсува простор кајшто е свадбата,за добри сниматели или фотографи и слични важни информации
Здраво девојки, ми кажаа дека кога ке излегува невестата, мајката нејзина треба да префрла бомбони, сега ме интересира какви, некои ми викаат само бомбони, други бомбони и паричка во тул...
За фотографи би ти ги препорачала Мега, за украсување Импрешн, а шминка и фризура искрено не можам, јас сум разочарана скоро од сите. Кај Кика се шминкав за фотосесијата после свадба и искрено многу лошо ме нашминка. Јас не би кај нејзе пак. Можеби е најубаво да си викне некој од Скопје (ако може да си дозволи, нормално).
Za shminker i frizer najdobro e da kaze nekoja feminka od Ohrid, sepak oni najdobro znaat shto e dobro vo gradot a shto ne... Za fotograf mozes da go kontaktiras i Andrea Ignjatovski....toj iako e od Sk, znam deka izleguva vo presret i fotografira i vo drugi gradovi....deckoto e profesionalec, samo pofalni zborovi slusham za nego i normalno deka ke ja slika i mojata svadba....ete ti fb link....da se nadevame deka ke i pomogneme na drugarkata od Germanija so nashite idei za svadbava....pozdrav... https://www.facebook.com/Andrea-Ign...aphy-Creative-Concept-Center-313349742121300/
Во мојот крај месењето на лепче го викаме бунгур. Зависно од условите се покануваат повеќе луѓе или само блиски. Се покануваат и мажи и жене. Погачата ја меси немажена девојка, и е блага. Се меси на софра, потоа на праг од влезната врата на домот се крши на половина , предходно има ставено пара па да се види во кој е парата (момче или невеста).потоа играат оро мајката на невестата пали неколку книгимили весници невестата и дава златен прстен на месачката Погачата се меси од двете страни. Потоа доаѓаат од кај момчето ја носат венчаницата, и некој поклон за невестата (шминки, долна облека и т.н). И носат пд погачата. Обично венчаницата е ставена во украсен плик па гостите стаават пара.
Мајката префрла бомбони врз колата кога ја зимаат невестата за во црква или хотел одење. Бомбони ( какви и да се не е важно обични и оние со тул од цвеќарите, ситни железни парички, и леблебија или наут )