Ми треба совет и мислење

Дискусија во 'Канта' започната од kika89, 15 декември 2009.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Svetulkaaaaaa

Svetulkaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    1.457
    fala premnogu sekoj sovet e dobredojden :*

2. Bokchee

Bokchee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    810
    Примаш совет од машко? Колку време идете? Мислам дека сака да те нервира за ова, или нешто си го изнервирала и сега ти враќа.Или па досадно му е, и нема што да прави или па, е друго нешто. Како исказ дека сака да прекине со тебе.

Аднувај и ти други машки, ако идеш со него долго, знаеш што го нервира, и прави му го тоа.

илииии, сериозен муабет да прекикне или дека е крај.

На Svetulkaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Svetulkaaaaaa

Svetulkaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    1.457
    фала ти и на тебе што одвои време за мене,стварно незнам што муе филмот али ми кажа дека ќе прекине со тоа па да видиме дали си стои на зборо.

4. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Ми треба итен совет. Имам 17 год и во септември полнам 18. Таткоми е премногу строг. Уште на почеток да си кажам дека со него човек неможе да разговара,се на него му смета секогаш е тој во право. Сите мои врсници а дури и помали излегуваат до покасно. Јас досега имав излез до 12 ипол, но вчера си дојдов во толку и тој ми се развика кој те тебе пушти до толку часот. Незнам веќе што да правам... за диско да не правиме моабет. Немора да ми дозволува за диско но барем може да имам излез до 1.
    Секогаш кога седиме другарки, дечковци, машки јас дојде ли 12 се туфкам што да лажам каде треба да одам, што да правам. Тие остануваат до покасно. Многу пати сум се обидела да разговарам со него но небива, ми тече кога ќе наполниш 18 оди кај сакаш. Но ете како може сега до 12 а за пола година до колку сакам. Дали воопшто мисли дека ке созреам за тоа време навистина не разбирам. После школо ако отидам некаде доволен е еден повик за да се исплашам дека нема да ми дозволат да излегувам и трчам накај дома. Неможам веќе во ваков пекол. Совет да поразговарам со него неверувам дека ќе успее, само ќе ме заќути, а добредојден е совет за како подобро да се чувствувам поради ова...

Последна измена: 26 декември 2015
  5. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    25.570
    Моја блиска другарка со која делев клупа и се дешаваше буквално истото .. Едно нешто ке кажам .. Има веке 20 год и сеуште не излегла на крај со ваквиот однос на татко и ... Тој ја оставаше покасно да седи надвор само кога јас бев на гости таму .. А со другарките од маало никако несмееше повеке од 12 , и секогаш кога девојчево доагаше кј мене на гости ( обично за роденден и нова година а потоа јас кј неа одев дека на Божик е родена па спојувавме се ) девојкава незнаеше дали да се радува што има малку слобода или да плаче што пак треба да се врати на ваквиот режим на живот .. Незнам како стоиш со мајка ти и какви се вашите семејни односи ( таткото на девојчево беше шизофреничар , не ме свакај погрешно , не значи дека и татко ти е , само ете строг е човекот ) би ти рекла да зборуваш со мајка ти ако може да го убеди некако .. Инаку и татко ми знаел да биде строг некогаш на времето ама имаше и причина , имаме малку комплициран комшија овде и така од страв де ..

На SnowQueen17 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JustFun

JustFun Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    2.774
    Потполно те разбирам, јас имав исти проблем само што мене ме пуштаа до 11 ипол а понекогаш и до 10 ипол, зависи од расположението на татко ми. Со страв и трепет му барав дозвола за излегување а да не зборуваме за пари. Но подоцна тој сфати дека погрешно се однесувал, и дека може да ми верува.
    Дали татко ти има причина за вакво однесување? Можеби лошо друштво, страв, пиење. Не велам дека е во право туку дека мораш да го најдеш коренот на проблемот за тоа негово однесување.
    Исто имав и јас исто другарка која имаше родители на која не и дозволуваа со викенди да излегува, но за нејзе имаа право што не и дозволуваа.
    Немој да ме сфатиш погрешно, не сакам да те навредам или нешто слично туку само ти наведувам примери.
    Најдобро решение е да почекаш да наполниш 18 години и да се почуствуваш слободно, отколку да пружаш отпор со кој може повеќе да се влошат работите.

На fighter и SnowQueen17 им се допаѓа ова.
  7. Bokchee

Bokchee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    810

Не е тоа што он е строг, него што има секакви будали надвор. Може од тоа се плаши он, и не треба да ти објаснува зошто како. Тие твои другарки, невините им дозволуваат премногу, но кога ќе им се деси нешто кој ќе биде крив. Не мислам дека, стварно може нешто да им се деси, али сепак што е лошо да дојдеш порано дома? Не е тоа ти до 18 год, з апола година да созрееш, може веќе си до некаде, ама тогаш, татко ти ќе те гледа поинаку, и сама ќе си носиш одговорност на 18 год. Сега си малолетна. Ја имав до 10 или максимум до 11 излез, пред да напунам 18 год. Ништо не беше страшно ако си дојдам дома порано, а не да се маткам со пијаници во доцните часови, а не посебно пошто ти си женско. Може ќе се деси нешто, и да имаш 25 години, ама сепак, сеуште татко ти ќе го има последниот збор, напуни 18 год, и после ќе имаш добар аргумент да идеш против него, имаш среќа што вооошто имаш дозвола за излез навечер, некој ни до 10 немаат.

На SnowQueen17 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  8. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Викаш дека имаш 17 години, па за почеток ти треба еден зрел разговор со твоите. Не мислам само на татко ти, добро би било и мајка ти да ја вклучиш во тие разговори.

Разбирам јас родителска грижа и се ама што е многу, многу е. Немаат врска годините, глупости прават и луѓе од 20 и 25 години и на истите тие може да им се деси "нешто". Ако одиме по тоа може да ти се деси нешто и сред бел ден така да сувишна е дискусијата околу ова. Забрани од типот до 12 да си дома може да успеат само кај деца од основно, кај тинејџерите веќе предизвикуваат бес и фрустрација. Имам една другарка што од дома секогаш ја држеа строго па беше многу мирна, повлечена, навечер не излегуваше, немаше дечковци, од школо дома и обратно и погодете што? Наполни 18 години, си фати дечко, почна со глупости, да бега од часови или ич да не доаѓа, да ги лаже нејзините, еден куп проблеми си изнаправи под изговор "јас имам 18 години и што сакам ќе правам" и резултатот на сетоа тоа е следниот, веќе е мажена.

Друга работа што несмеам да ја испуштам е тоа дека ти ако наполниш 18 години не значи дека треба да се однесуваш како што ќе ти светне. Додека живееш во заедница со твоите и тие те издржуваат сепак треба да покажеш почит и да се однесуваш барем спрема некои нивни правила.
    Да се вратам на првиот дел од мојот пост што сакав да ти кажам.
    Татко ти колку и да е строг и нерасположен за разговор еднаш мора да те сослуша. Ќе ги седнеш и двајцата и ќе се поставиш зрело, ќе им кажеш дека ти веќе порасна, дека тие добро те воспитале и научиле што е правилно и што не и нема потреба од забрани и се тоа. Ако сакаш да направиш глупост ќе ја направиш и сред бел ден, времето нема никаква врска со тоа. Пред се треба да бидеш искрена и смирена, без нервози и изговори од типот моите другарки вака, моите онака, други никогаш не треба да мешаш. Кажи им дека си веќе возрасна и паметна девојка и дека можеш да функцонирав без нивно постојано интервенирање.
    Сега незнам какво ти е друштвото но, не би било лошо да викнеш дел од него на седенка кај тебе и да го запознаеш со твоите. Дури некоја вечер може да останете до покасно кај тебе, да видат твоите дека не правите ништо страшно, ниту лошо. Незнам, може си направила нешто што тие немаат доверба во тебе ама верувам дека се може да се поправи. Само без идење контра и правење работи за инает. И да ти кажам дека ништо специјално ниту посебно не се случува кога ќе останеш малку подоцна. Јас ова лето почнав да излегувам почесто (за разлика од порано) немав некое ограничено време, еднаш и два пати се вратив во 1 или 1 и пол и сега кога си се враќам, се враќам порано 12, 11 и пол и така.

На makgirl и SnowQueen17 им се допаѓа ова.
  9. Loretta

Loretta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    639
    Јас до 21 година имав излез до 1 часот, а секое останување до подцна морав благовремено да го пријавам и да кажам колку точно ќе задоцнам. Не се согласувам со тебе дека тебе и на твоите пред скоро наполнати 17 години ви треба излеување до подоцна, одење во диско и сл.
    Патем, и јас како тебе мислев дека татко ми е најстрогиот татко на светот поради тоа, но од денешна перспектива многу сум му благодарна.

На Dennings, fighter и SnowQueen17 им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    А зошто не размислиш од другата страна како тие гледаат на тоа? И колку се на пример грижат за тебе.
    Па ти си девојче и во тие 17 години не ти личи да седиш до 1 часот надвор.
    А би сакала да размислиш дали имаш осет зошто е загрижен татко ти?

На Dennings и fighter им се допаѓа ова.
  11. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Ви благодарам на советите на сите. Значи вака само да одговорам накратко на сите што одвоија време за мене. Вчера се случи еден инцидент. Кај што бевме во кафичот упадна полиција за рација дрога и оружје. Татко ми за тоа дознал и ми рече ќе правиме јас и ти моабет со какви бижутерии се дружиш. Јас ни крива ни должна ќе си го изедам. Имавме гости пред малку и таткоми почна да збори на таа тема. Им велам ме пушта до 12 часот ова она и тие прашуваат зошто и тој им вели ништо и немам забрането, ги пуштам секаде неа и брат и ама со граници. Не сум многу строг ама сакам да ја изведам на прав пат. Што мислиш ми се јават од полицијата дојдете земете си ја што мислиш за дека си? Кога ќе наполни 18 ќе биде друго, ама додека живее овде ќе е јас како што ќе кажам. Нити е премногу строга нити премногу распуштена. Умерено е. Па незнам почнуваат да имаат смисла зборовите на таткоми...

На MiloMalo и Winter Lady им се допаѓа ова.
  12. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.637
    Vo pravo e covekot sto saka da te zastiti,uste nemas deca za da mozes celosno da go sfatis.I jas razmisluvav kako tebe vo tie godini i sekogas mi smetase koga ke mi recese vo tolku i tolku da si doma,ni minuta pokasno,a imav drugarki sto ostanuvaat do podocna i nemaa nikakov problem.Odkako stanav majka go sfakam kako mu e bilo i deka samo sakal da me zastiti,odnosno se grizel za mene i sestra mi.Ne mu se luti na tatko ti,obidi se da go razberes,ima vreme za izleguvanje,nisto nema da propustis,gledaj si go ucilisteto i bidi blagodarna sto nekoj se grizi za tebe i saka da te zastiti

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    @SnowQueen17 јас разбирам дека се што денес ќе ти кажат и ќе ти постават лимит ти нема тоа да го разбереш, нормално е и годините ти се такви, ќе се бунтуваш се дур не ти пројде тој период, тоа е сосема нормално во твои години. Подоцна ти сето ова ќе го разбереш, како повеќе растеш и созреваш ќе ја сватиш смислата на овој живот и можните опасности кои не бираат време и место, тогаш ќе му бидеш благодарна на твојот татко што те воспитал на тој начин и што само сакал да те заштити.
    И да го зборувам ова и да не го зборувам знам дека не можеш сега да го сватиш. Но лека полека ќе се оформиш како личност и сите овие работи ќе ти станат нормални.
    Татко ти не е лош човек, тој едноставно само сака да те воспита и да те направи културна, паметна, образована и достојна личност, попросто кажано. А и нема што да се лутиш и да ти е криво бидејки татко ти не те затворил дома, излегуваш, имаш социјален живот, комуникација и дружба, тоа е сосема доволно за твои години верувај.

На eloves, SnowQueen17 и Скопјетесакам им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Епа сака да те заштити, ти сакаш да излегуваш а видиш што се случува се е лошо. Неможеш да бидеш себична и да си гледаш за себе си, мора да погледнеш малку околу себе и да видиш што се случува надвор. Ете во кафиќот имало рација, никој не е крив ама незнаеш што ќе се случи утре бомба ќе фрлат.
    Мислам и онака ситуацијава во земјава е толку лоша со мигрантиве, што и за нас повозрасните ризикот од излегување во групи е голем неголи за вас помалата генерација.
    Мораш да сфатиш дека се грижат за тебе.

15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.685
    Допаѓања:
    25.260
    Решив да се отворам и онака е анонимно ова :D имам 14,5 год.
    Изгледа за прв пат засакав некој :)
    Ама многу различен од мене во се,иста генерација сме.. Се дружи со најголемите шмизли,а јас тивка мирна повлечена.. тој уопште не ни знае дека јас постојам мислам не ме приметил,само еднаш јас сама одам накај школо и он беше таму и неговите другари со девојките од мој клас им беа и нафурани онака знаете.. и овој што го сакав со другарите ми викаа Леле колку си убава.. и ја му враќам Фала... и одма после тоа Мрш бе сељак одјеби,абе баш на овој начин. Која и да помине,така и вика..Сега избегнувам да го гледам,кога он оди од едниот ходник јас од другиот,вчера за малце ќе де удревме на скалите колку блиску поминав покрај него се тоа беше случајно.Зар треба да сум шмизла за да ме сака некој? НЕ!
    И откако го видов во школски како пуши цигари ама ми е жал што се уништува со нив, и се гушка со таа од мој клас е си викам,сељачиште овој не е за мене сељак еден. 8) Оди со која ќе стигне..
    Иначе прв беше што го засакав,гајле ми е!! Тој не го заслужува тоа и ич не се ни разочарав. Може ќе ми треба малце време колку да го забораам ама не и да плачам за него,па не е крај на свет.. Може секогаш кога ќе го видам ќе ме подсети.. ама гајле ми е ГЛУПАК.. не го сакам

Последна измена: 30 декември 2015
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Не го сакаш го симпатизираш, едно е сакање, а друго е симпатизирање.

17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.685
    Допаѓања:
    25.260
    Колку и да сакам од памет не ми искача,аман веќе не сакам на него да мислам.Сакам да го заборавам.
    До пред еден месец едвај чекав да го видам дури намерно поминував покрај училницата каде што они имаа час и стално го гледав на излегување и он ќе помине само и толку.

18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Епа не мисли, занимавај се со друго нешто.

На Kimberly11 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.685
    Допаѓања:
    25.260
    Ама не можам да заборавам кога една другарка ме праша зашто стално гледаш накај тој? Едвај се извадив некако дека ако дознаат,цело школо ќе ми се смее и ќе ме ругаат пошто он е јакиот фраер,и кога влезе во нашава училна за да се види со "девојка му" се стопив некако не знам морници ме полазаа,срцево 200 ,никако не можев да го погледнам во лице,срам ли ми беше не знам стварно не знам xd Или стално прашував кај имаат час ќецот? абе циркузи .. :D Ама како и да е не се замарам веќе гајле ми е ама ќе ми остане како убав спомен онака Хахахах :D

Последна измена: 30 декември 2015
  20. LanaSGirl

LanaSGirl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    1.118
    Значи вака имам дечко моментално но сакам друг:sweat:..Го сакам веке 5-6 месеци..Поминувам скоро секој ден покрај неговата куќа сигурно има веке забележано дека ми се свиѓа, многу сум опседната со него.Он има флертувано малку со мене у средно веке пред 3-4 години, но тоа не беше ништо специјално само погледи.. но после долго време јас го засакав.Потоа ова лето кога и да ме видеше на улица кажуваше "како се облекувам,што правам" се додворуваше, но јас игнорирав само онака коа ке заминеше пукав од среќа а не пред него (facepalm) ништо не му кажував(не можев)..Но за нова година коа бев у кафич се погоде со другар му да седне на иста маса со мене и дечко ми и тука паднаа многу топло'ладни погледи но не можев ништо да направам поради дечко ми.. фората и тоа што ме привлекува кај него е тоа што тој е како bad boy иде по казина,се пијани..Го аднав на фб но не ме прифати па се мислам дали да му пишам или не???
    Ме тера тоа што кога и да поминам покрај него он дофрлува позитивни коментари за мене и флертува..А понекогаш и знае да ме игнорира но тоа многу ретко..Многу ме интересира какво мислење има он 3а мене би сакала некако да му се приближам но не знам како???.Не знам како да се извадам од оваа ситуација а
    не сакам да се скарам со дечко ми додека Само не разговарам со него.. Тешка фаца е иначе.8)

Izvinete ako e tekstot malku izmesan ne me biva za pisuvanje :P

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.