Ми треба совет и мислење

Discussion in 'Канта' started by kika89, Dec 15, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Носење поклони на роденден. Пред се, станува збор за култура и традиција, проследени со љубов и почитување - јас сакам со мојот подарок навистина да ја израдувам славеничката, да и го разубавам денот, затоа и се трудам да го најдам вистинскиот, без разлика колку е симболичен. Исто, никој при здрав памет не вика гости поради подарок ама па кога некој/а ќе дојде да се изнажурка, изнајаде и изнапие а притоа намерно не ти донесе подарок (а знаеш дека можел/а да си дозволи да купи) не можеш а да не се запрашаш што всушност таа личност мисли за тебе, односно, колку реално те почитува.

@Marinelanela, јас ти го разбирам револтот. И да била маичката подарок од странство што не и се допаднал па сега ти ја подметнува на тебе за роденден, има многу покултурен начин тоа да се направи од- ако те собира, земи си ја за роденден. И вистина да немала пари, едно чоколадо и честитка е посоодветен подарок од тоа што се случило. На страна што ми делува како под**бавање со тебе. Сеедно, тоа било па поминало. Би ти рекла, купи и подарок, сакаш сама, сакаш заедно со другото девојче ама баш и не се претргнувај од трошење. И ако сметаш дека ти повеќе се вложуваш во односот со неа (емотивно, не материјално!), не е на одмет да размислиш вреди ли трудот.

@marijaaxl, чим почне да се заканува со самоубиство за да го постигне тоа што го сака, да знаеш дека време е за корпа. Ни на крај на памет не му е да се убива поради тебе, верувај :) Е сега, ако си стварно толку ГЛУПАВА (а не си!) за да паднеш на такви евтини манипулаци, заштеди им ги парите на родителите од старт, батали школување и седи си дома, за атер на дечко ти :) Само немој да плачеш ако еден ден врската пропадне а ти поради манипулативна будала си си ги прокоцкала шансите за поубава и поуспешна иднина.

Last edited: Dec 22, 2017
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Остај го, веднаш. Цел живот ќе ти прави сопки. Ќе посакаш нешто - нема да му одговара и веднаш ќе почне со драми. Ќе сакаш да напредуваш во работа, ќе се разболи. Ќе сакаш да идеш некаде со другарки/колешки ќе се разболи.
    Ќе ти го комплицира животот постојано. Сега и да се помири, во некоја следна прилика пак ќе ја имате истата расправија. Не си ја жртвувај иднината која ја сакаш за тебе поради некое машко. Ќе дојде некој друг кој вистински ќе те цени.

Annath, cresa-jagoda, Dust and 4 others like this.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

@marijaaxl следи си ги соништата.
    @Marinelanela биди си своја,ако сакаш оди празна, ако сакаш подари. Сеедно, биди си доследна на себе си.

Dust likes this.
  4. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Кога имав некои 16 годни имав еден дечко (ништо сериозно) кој потекнуваше од доста строго семејство тоест неговиот татко беше навистина строг. Истиот тој имаше голема желба кога ќе завршам средно да ме ожени, што јас бев строго против тоа.
    Тој сакаше жена домакинка која ќе седи дома, чува деца, готви, чисти и го пречекува од работа со широка насмевка.
    Тогаш многу сакав и се интересирав за еден странски јазик па планирав со завршувањето на средно да се запишам на факултет, за да го учам тој јазик. На дотичниот тогашен дечко кога му го кажав тоа, ме погледна како да сум кажала дека убив 10 души ама буквално. 4 пати може ми кажа буквално со зборовите "ако се запишеш на факултет, мене заборави ме". Среќа уште тогаш размислував паметно и не верував во љубов и такви глупости на тие години па не чекав да ми рече 5 пат туку го оставив. И ден денес очигледно не му е јасно зошто, блокиран е на фб па ми пишува секоја недела на инстаграм јас и тој да сме пиеле кафе. Ај мене што ме замара, па и другарките почнал да ги замара да ме зеле мене и да сме оделе сите групно ан кафе. Е како да не.
    Се на се, сакав да кажам не сакам луѓе кои ме уназадуваат. Во моја околина има примери на луѓе кои работат по странство. Возат камиони, на бродови и сл. и јас навистина тоа не го сфаќам воопшто трагично.
    Конкретно во Македонија завршен факултет и диплома барем мене не ми значат ништо. Кога видов кој се се запиша и заврши факултет, косата ми се крена. Мои школски што во 4 одделение таблицата множење и делења ја пишуваа десет пати на правен факултет се запишаа.
    Ама како што сите бегаат по странство, таму сигурна сум дека и те како вреди дипломата. И да не се разбереме погрешно, не го потценувам факултетот во никој случај само последните години некако се избркаа работите па секој втор завршува затоа и здраството, професорите итн ни се такви како што ни се.
    @marijaaxl се надевам дека ти помогнавме да ја донесеш вистинската одлука. :)

Annath, Dust, Joi and 1 other person like this.
  5. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

можеби и навистина треба да се ставам себе си на прво место, мразам притисок и закни дека ќе се самоубие изгуби желба за врската едноставно... ти благодарам во секој случај :hug:

ти благодарам многу :hug: се надевам дека се ќе се среди, тоа го објаснувам и јас дека моето заминување не значи крај. но тој не можел да издржи....

6. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

не знам дали да прекинам или да чекам дали е прифати ќе се соочи не знам... ти благодарам во секој случај :hug:

ти благодарам.. разговарам и со мајка ми и кажа најпаметно е јас сама да си одлучам... :wasntme::hug:

можеби навистина треба тоа да го правам...

охх душичка...и на крај тој е оној којшто му е мака и се кае и си ја сфатил грешката..но овде има закни за самоубивство и тоа е единствената работа што ме коче малку... но ти благодарам многу :hug:

buba4e89 likes this.
  7. Offspring

Offspring Форумски идол

Утре за друга работа ќе ти рече дека ќе се самоубие. и цел живот ќе те уценува и ќе те толчи затоа што неможе да прифати дека си поспособна и поамбициозна од него.
    Со други зборови, сака да му бидеш домаќинка, да зависиш од него, за утре другиден да неможеш да му претнеш, да бидеш безгласна буква, и сам да си донесува одлуки за се, затоа што ти не придонесуваш, него он.
    Бегај. Што подалеку.

Annath, Dust, Joi and 3 others like this.
  8. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

благодарам многу:hug:

Offspring likes this.
  9. Offspring

Offspring Форумски идол

Ne ni kaza, kolku dolgo ste zaedno ?

10. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

1 god i 3 m (првата година ништо сериозно, од летото е сериозно) ... сепак спомнував многу пати за на страна ама тој не не ајде тука тука ќе си и сеа коа веќе треба да пуштам апликација за на страна...

11. Offspring

Offspring Форумски идол

Веројатно сте премногу мали за толкави жртви. Луѓе жртвуваат кариери поради брак и љубов, ама и во случај да другата страна има план и има што да им понуди.
    Ќе дадам една споредба, гледам една емисија/шоу на ТВ House hunters Internationals,луѓе кои се селат од своите држави, домови, градови, и одат на друг крај на светот, затоа што едниот од партнерите таму има некоја супер заебана понуда за работа. Па другиот партнер, ја остава својата кариера, работа и оди на пример од Колорадо на некој остров усред Тихи океан да живее. Но тоа се возрасни луѓе, кои имаат за што да жртвуваат разни работи во животот. Вие сте мали сеуште за толкави жртви, не сте толку ни стабилни ни искусни, можеби утре ќе пукне, а ти и ја пропуштила шансата која е еднаш во животот.
    Кога би размислувала ете и дека е стабилно, дека утре/другиден ќе се венчате, размисли и каков живот те чека со него, дали има било што да ти понуди, кога веќе ти би жртвувала мораш да очекуваш нешто за возврат. немој ти да се жртвуваш за него, а он да те затвори во 2 соби да живееш со неговите и да се каеш што си се родила воопшто. Тоа е реалност, многу сега ќе помислат дека е материјализам, ама не е. Тоа е реално гледање кон иднината. Ако јас за некого жртвувам соништа, очекувам да ми надокнади на било кој начин тоа што сум го направила за него. Ако „јас ќе се самоубијам„ е единствениот изговор кој го има, а нема ништо друго разумно, бегај, ако на пример има некој план за иднината, можеби заедно да одите некаде да живеете и студирате настрана, тоа е друга работа.

Annath, Dust, Joi and 4 others like this.
  12. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

тој не сака да живее на страна, дали ќе успее и да заврши факултет.. сака да си остани во својот град и никаде на друго место... да шета онака да ама сепак цел живот таму ќе е и нема никаков план за живеење на страна. сака да сме заедно и во брак здравје боже, ама сепак во неговиот град, со неговите, што тој наивстина живее во помал град и која работа ќе ја имам јас таму. сепак јас имам други соништа сакам да шетам, да се преселам да запознаам нова околина а тој сака скромен и едноставен живот

13. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

@marijaaxl тој што би се самоубил, го прави тоа без збор. А куче што лае не каса. Следи си ги соништата особено ако можеш да си дозволиш да го имаш тоа што го сакаш. Љубовта значи и поддржување во успесите, а тој тебе те влече на дното.

14. Offspring

Offspring Форумски идол

Ако си сака таков живот нека си го живее сам или нека си најде девојка која сака токму таков живот каков што сака и он. Нема што и тебе да те влече со него. Во врската треба да вложуваш, ама и да добиваш. Кога само еден вложува и само еден жртвува, за некое време ќе се умори, и ќе остане едно големо ништо, само фрлено време, нерви, соништа, откажувања, а за возврат нула, зиро.

Dust, marijaaxl and DAngel like this.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

@marijaaxl како што рече @Offspring, тој очекува од тебе да го жртвуваш целиот твој живот, да живееш под негови идеали, да ги напуштиш твоите планови и соништа. Јас нема да ти речам да размислиш дали си спремна на таква жртва затоа што сметам дека е премногу. Денес ќе бара да се откажеш од факултетот, утре ќе бара да се откажеш од некоја работа затоа што тој не го планирал тоа за тебе, задутре нешто нема да биде како што сака тој, па ќе бидеш ти крива затоа што не си ги следела до збор неговите желби и инструкции.
    Имав и јас еден таков, на глава ми се качи со планови за мојата иднина, дека требало до тогаш да се омажам со него, па до тогаш да сум имала таму и таму работа, да имал тој дете до 27. Еве, раскинати сме веќе 3 ипол години, јас сум во друга врска скоро 2, човекот уште ме бара секојдневно, си ја испланирал иднината со мене и решено е, нема назад.
    Остај го, ништо нема да направи, нема да се самоубие. А ти ќе си го решиш најголемиот проблем во животот, верувај, затоа што како што поминува времето само повеќе на сила ќе добива и сѐ повеќе ќе те уценува.

Dust, Joi and marijaaxl like this.
  16. Наташа09

Наташа09 Нов член

Epa vaka...
    Vo vraka sme 4 meseci na pocetokot se beshe kako sho treba no ponekogash znae da mi se naluti pa i da vika sekako i ja ne prekutuvam.Mnogu pati uklucen e a ne mi vrakja nekoash se slucue da ne mi se javi celden ili da ne se ni ukl na fb.Ama sekakogash mu bilo vazno kaj sum, so koj sum, i sl.Postojano mi kazuva deka me saka.No na koj i da mu kazam deka sum so neko site vikaat kako moze on tolku vreme da odi so tebe obicno nedela dve i tolku, misli si deka e samo so tebe ispagja i so drugi.Ama.nekoash mislam deka ne me saka pogotovo koga se ponasa poladno so mene. Pomognete mi neznam sho da praam mn go sakam i pomislata deka mozham.da go izgubam me ubiva.

17. Dreamboat

Dreamboat Активен член

ова е збунувачки ..

EvAngelos and lost123 like this.
  18. Annora

Annora Популарен член

Што е збунувачки?
    Со неа оди 4 месеци, а претходно имал врски само од недела, максимум две.

@Наташа09 по колку години имате?

19. Наташа09

Наташа09 Нов член

Ja 15 a on 17

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Ако за 4 месеци сте тргнале да се испокарате, што ќе правите после...
    Мала си, уживај си во младоста, зошто на овие години да се караш и расправаш со некого?

Thread Status:
Not open for further replies.