Ми треба совет и мислење

Discussion in 'Канта' started by kika89, Dec 15, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. A_star

A_star Истакнат член

Бидејќи како што реков откако ми ставија надимак од основно, од тогаш бев предмет на потсмев во цел град, голема главо, главуч и триста други работи.
    Се случувало ФИЗИЧКИ да ме малтретираат во школо и надвор од школо, да ставаат канти на врата за да кога влезам да падне врз мене, кога ќе излезам во град од далеку да ми дофрлаат зборови...
    Доволно или сакаш уште?
    Влегувам во кафич истата приказна.
    Не се заборавил тој мој надимак.
    Посебно од таа група која ја споменав.

Има една поговорка - Ако не ти се случило тебе не значи дека и на друг не се случува.
    Повторувам, тој до мене не бил удрен зошто не бил предмет на потсмев туку јас.

Појасно?

2. baba Rada

baba Rada Популарен член

Не ми е јасно, извини вака, но зошто се уште одиш во тој кафиќ, оти не ги помножи со нула сите!?

3. Juicy

Juicy Популарен член

@A_star ова во Скопје ?

4. A_star

A_star Истакнат член

Не, туку во помал град од провинција каде што сите се познаваме.

Во мојот мал град има три или четири кафичи, доаѓам од мал град во провинција... Одевме во тој бидејќи таму се движат младите од секоја возраст, останатите одат постари луѓе, пензионирани и речиси пропаднати кафичи или што работат само за викенд или навечер

5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Луѓе што ви е чудно?
    Булинг постоело одсекогаш и ќе постои.

@A_star , може требало да разговараш со газдата на кафичот па да го подбере келнерот прво и основно никогаш не е дозволено да се бркаат гости и купувачот е секогаш во право. Комотно побарај го газдата или менаџерот и пожали се од келнерот бидејќи ти само си сакала да го испиеш кафето на раат, а тие не се потрудиле да ти овозможат барем да смениш место.
    Нека посочат како ти си створила немир и неред.
    Можело да решат на сосем поедноставен начин да ве опоменат и решен проблем.

Amellie13, buba4e89 and A_star like this.
  6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

@A_star ок, така нека е. Ти како 30 годишна психофизички здрава и разумна особа не знаеш да го решиш тоа?

baba Rada and Shmizla94 like this.
  7. A_star

A_star Истакнат член

А како да го решам? Посочи ми пример? Кога имам одено во полиција, не еднаш, туку многу пати, уште од кога почна имам одено кај педагози и социолози и секогаш завршувало со тоа, дека било детска игра, имам одено со родителите во полиција, исто и во домовите на децата да се жалам кај нивните родители.
    Секогаш е исто, ништо не се сменило.
    Еден период додека студирав во друг град немав такви проблеми, кога се вратив, ништо не се сменило.
    Треба да ти снимам и пратам или да те поканам да дојдеш во мој град да се увериш?

8. Dentina

Dentina Форумски идол

Замисли , цел живот е психички малтретирана и од свои во фамилија и надвор, цел живот без грб. За да си бидеш сам грб треба од цврст материјал да си направен.
    Девојко , расмисли и да заминеш од малото место, не да избегаш туку да видиш уште што има друго понатаму. Ако бегаш , од себе не можеш да избегаш, а ако се градиш полека, самата ќе станеш поцврста.
    Бизарно е ова што ти се случува, но типично за заглупени места каде некој мора да е дежурна жртва. Види што е до тебе, тоа менувај. А ако треба после и местото промени го.
    Едит- ти реагираш А стар барем во желбата да не се затвориш, поздраво од социопатчињата кои те тероризираат.

ocicka2014 and Annora like this.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ама сега зашто вакво прашање.
    Што има врска годините, некој и на 20 години ќе го реши проблемот со полиција.
    Проблемот лежи во околината, во здрава околина не се случуваат вакви нешта.

Јас не би и рекла да бега, да престане да оди во тој кафиќ. Што се таа разликува од сите други луѓе па да си оди, и да бира кај да оди и кај да искача. Е сега што наишла на таква безобразна раја наместо да бега, нека стане посилна.
    Сакаат поголемо? Викаш инспекција, викаш полиција, викаш се што треба.
    Ќе се бориш за твојата слобода, за твоите права кај да одиш а за тие надимаци и слично нека не те повредува, на нив не им преостанува ништо друго освен да те омаловажат.

Следен пат ако те исмева кажи им само "Имаш проблем?"
    И толку заврти се и терај си.
    Ако те нападне викаш полиција, викаш газди. Кафиќот 100% има обезбедување и камери, па се е на твоја страна.

10. Dentina

Dentina Форумски идол

Да бубаче, ама замисли, насилници во мали места локални манги не се плашат пд полиција, имаат врски таму или работат за неа.

buba4e89 likes this.
  11. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Нема потреба пред мене да се докажуваш. Јас го читам ова што е сервирано овде и не ја знам другата страна на приказната. И не ме интересира. Не ти судам, но многу е чудно. И јас бев исмевана во основно и вратив со иста мера. Исмејувањето прекина. Но, ти не си 7 годишно дете туку возрасна особа и затоа викам дека постои друга позадина. Нема логика исмејувањето да трае 15 и повеќе години притоа ти си живеела во друг град за време на студии, па си се вратила, а тоа не се сменило...

baba Rada likes this.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ако е така постои тужва, 300 евра е. Од тоа треба да се плашат.
    Бидејќи ќе ги добие на суд а богами дебело ќе ги испразни.
    Јас да сум ќе ги соголам и ич око нема да ми трепне.

ocicka2014 likes this.
  13. Dentina

Dentina Форумски идол

Ух да речеме дека се некои локални гадови како од судскиот процес Детонатор или франкфурт мафија во велес. Локални кримоси, со врски во полиција, или некои као нинџи минџи ќосиња, игор југови. Тие или силуваат или тепаат или дрога дилаат или рекетарат. И како девојка која ја зеле на мајтап ќе им се спротистави? Ил не мора да е локален мафијаш, едноставно будала со која и полиција не си фаќа работа. Гледаш дека разно разни телохранители во мк ни за убиства не одговараат, ни за тепачки ни за сообраќајки. Сега можда претерувам ама ова е можно во некое местенце ќумезче со локални манги. Во таков случај, ако вратиш грубо треба да имаш грб. Таа нема

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Мислиш дека во Скопје не го прават ова?

15. A_star

A_star Истакнат член

Сега ќе кажам малку повеќе за тие насилници.

Едниот си ја малтретираше мајка му, заедно со татко му, жената почина по некој период.
    Другиот кој беше пријател на братучед ми, отиде во неговата куќа со намера да ги снима моите баба и дедо и да ги стави лајф на инстаграм. Подоцна братучедов превзема некои работи за да ја смири ситуацијата меѓу нив.
    Третиот, бивш дечко од средно оделение на моја школска другарка ја малтретираше, и ден денес тепа девојки а исти се и неговите браќа.
    И да не продолѓувам да ја опишувам таа банда која нема осет.. се случувало кога одат во кафич, друга група на луѓе да го напуштат тоа место само поради нив, некои им се плашат и ги подржуват други го напуштаат местото за да немаат проблеми со нив.
    Кога тие, не ја почитуваат својата фамилија зошто мислите дека би почитувале девојче ставено на пик цело време?

Откако почна сето тоа, уште од самиот старт се влечевме со полиции и слични работи, се погоди едниот кој ме малтретираше да работи неговиот вујко во полиција, за да на крај полицијата да не превземе ништо.
    После низа пријави од наша страна се откажавме, толку беше. Седев во друг град под стан за да не се враќам секој ден дома, и да налетувам на такви идиотски однесувања кон мене.
    Откако заврши студирањето, се вратив дома, почна истово.
    Некој период не излегував од дома или се посветував на врските кои ги започнував со дечки од соседниот град и не посветував многу внимание, за да последниов пат кога ја преќинав оваа врска и решив да не се затварам дома, да се вмешам меѓу луѓе, кога мислев дека се завршило, започна истото.
    Јас наместо со друштво, некогаш морам да излезам и со татко ми да се напијам кафе, само тогаш тоа не се случува.

16. Animali

Animali Популарен член

Иако едно време се изгубив во напишаното и заборавив што беше првичното прашање што не прашуваш, мое мислење е дека @A_star, не си мало девојче, возрасна личност си. Мој совет би било да не си го трошиш времето во тоа место, туку да се преселиш во друг град, таму каде што си студирала или било каде и започни нов живот. Преку ново живеалиште, нова работа доаѓаат и нови познанства и контакти и ем ќе си шеташ мирно, ќе си имаш пријатели, едноставно ќе живееш.
    Не можеш со ова вечно да се расправаш, ниту пак решението е затворање дома или одење со татко ти на кафе само да се спречи некој нов настан :)

Инаку, точно дека булингот постои и кај некого поминува кога човек пораснува, но кај некој остава трајни последици. Оваа појава воопшто не е за потценување и жално е што во нашиот образовен систем и по оваа точка надредените се неедуцирани и неосвестени.

Од друга страна, јас искрено ќе си кажам, малку ми е неверојатна приказната дека и денес после толку време би те малтретирале поранешни соученици, буквално после една декада. Луѓето се разидуваат, влегуваат во други филмови и забораваат, па и во мало место. Можеби приказната е вистинита, но ми се чини дека е испуштена некоја свежа позадина, што секако не мора да значи, мене лично само така ми се чини по малку :)

Alisa22, Cleonika, Brinetka and 6 others like this.
  17. vectra20

vectra20 Активен член

Сеуште постојат такви селани кој идат однива во град,се пијанат и се расправат и се ѓибат со луѓето од другите маси. За телесен удар се повикува полиција на лице место,се вади лекарско,се пушта приватна тужба и законот ќе го гони. 300 евра мора да ги исплати во рок даден од судија во спротивно ќе му биди блокирана сметката. Судцки трошкој плаќа тужениот и после нека удира некој. Ако се пријави насилство после 2 дена,делото неважи и ќе бараат докази,одчевидци.

buba4e89 and A_star like this.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Тоа и јас сакав да го кажам. Ново место, нова околина, нови познанства. Ништо не треба да те врзува за тоа место ако си несреќна во него. За жал, булинг е реалност, ако не си спремен да се бориш веднаш, и на лице место, само селидба е лекот. Ако ќутиш, и тие ќе добиваат на сила.

Animali, A_star and Annora like this.
  19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Мислењево ти е бутни ме да запалам (facepalm)

По селани од некои граѓани нема.

Само не знам од кога работа на нива и живеење во село стана омаложување кај нас!

Amellie13 and A_star like this.
  20. vectra20

vectra20 Активен член

Се вели турниме да запалам а не бутниме. :D Мислењето е кажано точно а кајнас кој како сака нека го третира. Ако некој се пронајде баш ми е жал.
    Омаложување е то што се дофрлува по другите маси и мора значи секој викенд мора да има тепачка и секогаш се едни те исти. Во нашиот град то е шема.

buba4e89 likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.