Ми треба совет и мислење

Дискусија во 'Канта' започната од kika89, 15 декември 2009.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.506
    Тоа бил тој наш заостанат менталитет, машките деца да немаат никаква обврска по дома. И за жал се уште постои.
    Така е научен и така ќе си тера. Колку сакаш нервирај се ти, не верувам дека ќе се промени, штом до сега не прифатил и се лути на твоите замерки.
    Или ќе го прифатиш таков или ќе прекинете.
    Штом сам не се грижи за себе и за својата хигиена, изглед, стил, не му смета таков неред, не верувам дека твоите зборови имаат големо значење за него.

На Brinetka, lovestoneddd, Alisa22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    103
    Najloso e so sum probvala mn pati da raskinam so nego ,od edna strana go sakam ,dobar coek e ,a od druga strana nepodnosliv e ,nema razbiranje . Po priroda sum emocionalna i brzo se nerviram i vsusnost vidov deka sme premn razlicni i deka mn cesto se nerviram za gluposti ,so bi trebalo odamna da se sfatat i popravat .
    Kako so rekov imam probano da raskinime ama nejki da prifati. Go imam moleno da si odi . .. tesko mi e da sum odlucna posto go sakam ,ima raboti so e poseben i mn se povrzav so nego vo ovie nekolku godini . No znam deka vaka ne mozam emocionalno da izdrzam i si go narusvam zdravjeto. Kako da nema pomos ,kako da nema kraj na ova ...

3. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    36.098
    Во конкретниот случај твоите зборови немаат ефект. Различните манири за личните навики и хигиената и се причина поради која имате недоразбирање што тешко може да се надмине. Тоа што тебе ти пречи за него е прифатливо. Или ќе го прифатиш таков и ќе имаш повеќе обврски или ќе се разделите.
    Одлуката е твоја.

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.506
    Само за овие работи така се однесува?
    Како ги решавате другите проблеми?
    Дали кога за некоја друга тема ќе му кажеш што ти смета, се труди да се најде компромис и решение?
    Бидејќи испаѓа дека ти му кажуваш што не е во ред, што ти смета тебе а тој повторно си тера по свое, без да размисли дали тоа тебе ќе те нервира/повреди.

Ако само овие работи се проблем а другото во врската е во ред, ќе треба да го прифатиш, да не се нервираш и да ја продолжиш врската, доколку си спремна и се согласиш на тоа. Бидејќи тој е научен така, не му смета, не му е проблем да живее во неред.
    Ти си таа што треба да знае што сака и дали вреди, а тој не верувам дека ќе се промени на оваа тема.

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.039
    Допаѓања:
    130.926
    Врската на партнери со различни карактери и сфаќања понекогаш е успешна,а понекогаш не.
    Ти не си должна да му переш и шиеш алишта.
    Тој треба да сфати дека заедничкото живее подразбира делење на обврските.
    Разговарај со него.Јасно кажи му дека неговото однесување не е во ред.Види дали можете да постигнете компромис.
    Ако не бива,раскини му.

6. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Извини што ке те цитирам,но не си во право,нема врска дал е машко или женско,баш во 21 век постојат мажи што никој во кујна не им е рамен,проблемот не е во машките деца,него во родителите на тие машки деца,се согласувам со тебе дека нема никогаш за жал да се промени,затоа што така е вопситан од родителите.Не да се фалам ама ке дадам мал пример,моите родители уште од дете некаде на 10 години од прилика,ме учеа дека алиштата треба сам да ги средувам,креветот да е наместен,собата да е средена,да е ичистена,да мириса убаво,да водам строга хигиена за мене,како што идев напред со годините,ме учеа да готвам,да перам,да мијам садови,да правосмукувам,и тоа го практикувам до ден денеска,ете една добра работа во една огромна лоша(загуба на мајка),али мајками да не ме учела и вака воспитувала,сега немаше ништо да знам,и ке идев искинат,гнасен,немиен,небањат,несреден,смрдлив,али фала и на нејзе што ме научила да БИДАМ МАЖ,и да не оставам на жената све,него да ги делиме работите,нема работи машки,женски според мене,треба да се има помош за било која домакинска работа.

На andrejko82, SelenaGomez, Shmizla94 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.506
    Тоа ми беше поентата.
    Така е навикнат. Никој не го терал да си ја исчисти собата, да си ги собере алиштата, да види што е нечисто. Друг му средувал се. И покрај тоа што сме 21 век, ова за жал уште постои.

За почит се тие родители што не ги делат машките од женските деца кога станува збор за домашни обврски.

На lovestoneddd, Alisa22 и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  8. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    103
    Iskreno imavme uste na pocetok takov problem za povazni raboti . Barem jas taka se cuvstvuvam/v. Ama nz oti ne mozev da mu raskinam ,a i ne mozam da prifatam nekoj raboti ,nitu faktot deka si tera po istoto .iako i samiot veli deka ni toj nejki da e takov . I deka ne se losi promenite so gi baram ,nitu pak deka e nevozmozno ..
    Gotvi bez problem ,a za pomaganje niz doma mi pomaga ,dokolku mu recam jas . Vo vrska so cistota ,organiziranost i slicni raboti ne me odbiva ama moram da povtorvam ko na dete ...da gledam dali mu se skinala bluzata ...dali nosi dolgi corapi so kratki pantoloni. Oti jas sum perfekcionist i sakam pedantnost i organiziranost ... Znaci ,ne znam kako mozi . Na pocetok ne se gledase tolku mn to ,odnosno ne bese tolku potencirano ...ama pokraj 3 god zaednicko ziveenje i pokraj drugi nedorazbiranja i problemi ,i jas ne mozam pojke da izdrzam ...se cuvstvuvam kako rasipana kaseta ...kako zena nekoja so se rasprava samo ...
    Nejkam ni da pomislam na deca od to so mi e strav deka ke licat kako toj so e takov momentalno...ne mozam da izdrzam .
    Tolku mi e iritiran nervniot sistem ,so i za sitnici me nervira ...mi treba prostor ...cuvstvuvam nekogas deka samo so go gledam se nerviram .
    A ne znam oti ne mozam da mu raskinam ...Ne e vistina deka ako nekoj ne ti odgovara i ne go sakas vistinski deka ne e tolku tesko da raskinis? Imame razgovarano za se iskreno ,ama nikako da najdime resenie .

Majka mu kolku so ja poznavam bas go ucela na cistota ,organiziranost ...i ne e negovata familija so zaostanat mentalitet . Bas naprotiv i den denes mu veli za nekoj takvi raboti ...ama toj si e takov ,ne znam oti :(

Последна измена од модератор: 15 март 2019
    На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  9. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    @newme се запна за скината блуза ко слеп за стап. Јас сум женско па не шијам ништо, туку фрлам.
    И не е тоа апсолутно ништо големо ни страшно.
    Проблемот кај вас е што сте различни карактери.
    И искрено не знам како можеш да си 3 години во врска, да живееш заедно со човек со каков не сакаш да бидеш. Со човек на кого не сакаш да ти личат децата.
    Не сфаќам како?
    И не само ти, еден куп има такви на темава и општо во животов. Како глумите дека сакате луѓе кои реално не ги поднесувате?

На andrejko82 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.506
    Како тебе што ти смета така нему не му смета. За тебе е проблем за него не е.
    Ако можеш да прифатиш, ќе треба да не се нервираш и да знаеш дека ако сакаш да изгледа и да прави така како што ти сакаш, ќе мора да одиш пред него, по него.
    Друго решение нема, ќе мора секогаш да го потсетуваш и да му обрнуваш внимание кога станува збор за тие работи.

Некои луѓе се педантни, некои не. За едни ќе е растурено, за други тоа ќе е навика која не им смета.
    Од тебе зависи дали вреди и дали можеш да го прифатиш сето тоа.

А поважно е тоа што рече дека и за други проблеми, доста важни исто се однесува, тоа не е во ред.

На newme му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.396
    Kako neki da prifati raskinuvanje? Ne mora da prifati. Ti raskinuvash i kraj. Ako treba od 2ca soglasnost za da raskinat, tesko na tie shto ne sakaat nekogo povekje a toj gi saka.
    Plus go molish da si odi? Vo tvoj stan ziveete? Ispagja deka zaloznik na mrzlivec si.

12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Да не треба на нотар да потпишете раскид? Ако мислиш да му раскинеш,раскинуваш и чао рагаци

На andrejko82, Adorabela, Animali и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Milan93

Milan93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.103
    И јас се чудам како си издржала 3 години со човек кој не е по твој вкус, зарем мислеше дека ќе го превоспиташ. Едноставно е таков а за да биде по твое човекот треба да прави работи кои едноставно ќе биде присилен да ги прави, или го прифаќаш каков што е или раскинуваш и си бараш онаков каков одговара по некој твој вкус.

На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  14. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    103
    Ne mi e mene seedno pa da raskinam . Ima nesto posebno vo nego cim sum bila tolku vreme i mi e tolku tesko da stavam kraj zasekogas. Nekogas si vikam deka se sitnici i zaboravam ,i po nekolku dena pak istoto se povtorva i bez da sakam se nerviram...vo lutinata mi idi za raskinvanje ... drugiot den koga ke oladam ,zaboravam brzo so me iznerviral i se prasvam samata sebe zosto tolku mu se lutev za nekoj raboti . Vervajte ni samata ne se prepoznavam i ne znam zosto mi se izmesani site emocii,taga,lutina,bes,sreka ,ljubov ,sigurnost ... ne e nesto so bi sakala da slusam osudvanje ,posto na sekoj mozi da mu se sluci . Pa i na tie so rekle nikogas niv nema ...
    Koga se zapoznavme bese edinstven ,poseben ...nekoj karakteristiki so drugi so sum zapoznavala ne gi imale ...i to me drzese celo vreme . Cuvstvoto e kako da se dve licnosti vo edna ...kako ednata licnost da me praj srekna a drugata tazna .
    Koga sum sakala da raskinam ne bilo zaradi to so ne sum go sakala pojke tuku zaradi to so sum bila na rabot na nerven slom ,i ne sum mozela da izdrzam zaradi to so sum preosetliva licnost ..
    I nejkev jas da go prevospitam ,tuku toj mi davase nadez deka samiot ke se promeni za mene ...jas najiskreno velev deka e najdobro i za dvajcata da se raskini,posto vervav vo to deka karakterot ne se menva ... a zosto sum cekala soglasnost ?zaradi to so se uste imam cuvstva kon nego ,i koga sakav da raskinime imav cuvstvo deka ne se trudam dovolno i slicno ...deka e mn dobra licnost i posebna ..

15. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.426
    @newme No offense, но мое лично мислење е дека кога човек не е веќе среќен во врската и поголемиот дел од работите нервираат, а не го усреќуваат, треба да раскине.

Тој нема осет за лична, а не па за колективна хигиена и за тебе што нормално си водиш сметка, од неговото боли глава, не да боли, прободува.
    И самата си кажа за сега, а и за иднината, индиректно дека те плаши помислата од имање деца со него, како него.
    Плус, и претходно си сакала да раскинеш.

По мое, ти си сигурна дека сакаш да раскинеш, но не си доволно храбра или тој те разубедува, а и самата ти, на еден начин, постојано потсетувајќи се како било убаво на почетокот.
    Исто било, само не си обраќала внимание бидејќи не сте живееле заедно.

Мој совет е боље спречити, него лечити, да се доведеш утре истото да го прашуваш, само во брачните теми со се деца.
    За хигиената нема да се смени. Така да, освен ако не се помириш дека сепак мајка ќе му бидеш, направи нешто.

16. FVP

FVP Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    1.201
    Читајќи те имав прилика да се поистоветувам со тебе и да се чудам на некои постапки. Прво, дали ти кога почна да си во врска со твојот дечко знаеше за неговите хигенски навики? ожам да разберам како на почетокот не си ги согледувала тие работи па си се заљубила. Но три години и дури сега да почне да ти сметаат е интересно. Мислам дека вашата врска е при крај и треба да дојдеш прво ТИ на чисто со тоа, па после да му го соопштиш и да го убедиш ( не знам што сметаш дека и тој треба да се согласи) да раскинете. Инаку доколку сметаш дека емоционално си неспремна овој период, зошто не би посетила психијатар или слично, или да започнеш да медитираш? Што и да ти помага да се смириш.

На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  17. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    103
    Na pocetokot ne se gledase to vo vrska so higienata ...se gledavme za vikend i idese sreden cist doteran ...posle to eden period bevme kaj negojte i pak ne bese tolku ocigledno ...do izraz dojde koga pocnavme zaedno da zivejme ...plus drug problem pogolem so imavme ...i seto to mi se sobra ..posto e istoto pa istoto,i se osekam deka ne me razbira .
    Sum posetila psiholog i planiram da prodolzam ,ama mislam deka ne mi pomogna mn da se odlucam . Bi sakala mirno da se razdelime ,i da nemam cuvstvo na vina deka jas ne se potrudiv dovolno. Bi sakala da znam deka toj ke e dobro :( . Iako znam deka nema da e taka vo nikoj slucaj . Sme bile na pauza i znam kolku mi bese tesko da ne go vidam ,da ne go gusnam....

18. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.396
    Razgledav tvoi postari poraki. Vo mnogu od niv ima prashanje- dali e toj vistinskiot. I mnogu varijanti na toa istoto prashanje.
    Mi se chini, mozda gresham , deka e drug problemot. Go znaesh a go potisnuvash. Se dodeka ti stoi, so kogo i da bidesh, pak ke ima neshto shto te tishti. Zivotot sekako ne e lesen. Ne si go oteznuvaj dopolnitelno.

19. Blue.Sky

Blue.Sky Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    11.405
    Јас на почетокот на врска немав ист проблем како тебе но беше од иста тема да речам - го сакам многу но има навики за кои јас подоцна видов дека не ни се совпаѓаат. Увидов доста карактеристики кои се слични и други кои не се. Заедно пробавме да ги решиме со разговор и за некои теми ме сфати а за други јас го прифатив таков како што е бидејќи го сакам (сепак има некои работи кои неможат да се искоренат од карактер) , но во твојов случај ако си решила да го напуштиш тогаш мислам љубовта кон него пополека ја снемува. Ако имаш помисла дека сакаш да раскинеш ама мислиш дека не би нашла друг кој би ти одговарал и затоа се предомислуваш, немој......Бидејќи сепак не е во ред да се мачиш себе си и твоето здравје. Објасни му се дека ти смета, дека ти нарушува ментално здравје па можеби ќе направи некои работи за тебе за да те зачува и да се чувствуваш подобро. Или пак пробај еден период да се фокусираш на други работи освен на врската, излегувај повеќе, слушај музика, дружи се со луѓе кои позитивно ти влијаат, искачи се на планина бидејќи на овој начин помалку ќе мислиш на проблеми и ќе добиеш одмор.
    Не можам во целост да кажам точно што ви одговара/би ви помогнало бидејќи не ве знам, ова е само совет.:l:

На newme му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    5.307
    Не знам колку е овој ''проблем'' за во оваа тема, но навистина се чуствувам понижено, на факултет презапишав предмет, го научив за да полагам, но бидејќи ми е презапишан не знаев кога се полага а кај проф во соопштенија само резултати стојат, последен пат пред три години објавувала дати кога се полага, убаво отидов до кај неа и ја прашав дали ќе може да ги напише датите, мислите човек сум убила, како не ми било срам да и кажувам што треба таа да прави, секогаш навремено ги објавувала ( навремено, пред три год) :shake:(facepalm) а воопшто евтино не го платив предметот за да се зезам, па ме интересира толку ли лошо направив што ја прашав? Барем да знам дека стварно до мене е, бидејќи за ваквово понашање друго објаснување немам:|

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.