Ми треба совет и мислење

Дискусија во 'Канта' започната од kika89, 15 декември 2009.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. A_star

A_star Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2019
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    1.591
    Исто и јас го запознав мојот бивш дечко преку интернет, сосема случајно, непланирано. И кажав на мајка ми одоколу дека се допишувам со еден дечко (тогаш уште не бевме во врска ама идеше натака) сакав да бидам отворена и ми даде совет, лекции, и не знам што уште не, ми кажа - не го познаваш од каде знаеш каков е всушност.. се распрашав меѓу луѓе да дознаам каков е, што е, и слични некои прашања. За него од добро подобро.
    Испадна сосема спротивното, на почеток мед му течеше од уста, на крај си ја акав главата од зид, лекциите и советите на мајка ми беа во право и ден денес се каам што не ја послушав.
    Како што спомна некој погоре, ти имаше лош период мајката уште полош кога гледа како своето дете се нервира.

Не велам дека типот на членката која побара совет би испаднал лош, но ја советувам не 4, 40 очи да отвори.
    Денес секакви луѓе постојат на интернет па претпазливост никогаш не е на одмет.

На joy1, ЕденЧлен, buba4e89 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Па и на пример преку другарка да сте запознале некој пак на почеток треба да се внимава. Не е дека првиот контакт многу ќе смени ако бил во живо или на социјални мрежи. Дека има случаи со лажни профили и се тоа има. Ама пак ќе речам и во двете ситуации се внимава оти и некој што сте запознале во живо може на крај да испадне поинаков без разлика што нема лажен профил. Истото важи и за машки кои запознаваат девојки на социјални мрежи.
    Eте јас од тука се запознав со членка во живо. Пишувавме некое време па се договоривме за кафе. И мене можеше да ми се случи нешто несакано, да испадне сосем друга личност или не знам што. Се договоривме во кафич и не испадна ниту друга личност ниту некоја незгода се случи. Напротив, средбата помина убаво.

Не значи под дифолт дека ако сте се запознале на тој начин дека ќе се разочарате на крај

На Purplelilac, Nausicaa, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Wahnsinn

Wahnsinn Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    2.459
    Само мајките да си ги слушате. Тие не грешат, ама ние..... и те како.

На ЕденЧлен и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  4. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    5.307
    @candy.cane Затоа што секој нормален родител ќе се плаши доколку неговото дете излегува со некои х личности запознаени од виртуелен свет, претпоставувам дека мајка и и верува, ете еднаш се '' изгорела'' и сега убаво и рекла да не оди, ама штом го проценила членката дека е ок детето , нема зашто, но од друга страна ако дознае мајка и би можела да не и верува повеќе, тоа ми беше целта на муабетот, иако цврсто стојам зад тоа дека преку нет и човек со кој не си поминала некое време е прерано да дадеш етикета на добар е фин е.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Да ама членката кажа дека нема да крие. Доколку не ја послуша, а е искрена со неа, нема зошто да се губи доверба.
    Живееме во време кога виртуелниот свет опфаќа голем дел од нашите животи, нормално е врски и пријателства да се започнуваат на чет.

На Purplelilac, cresa-jagoda, IM.TMKQ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.937
    Искрено не ве сваќам вас кои зависите од одлуката на мајките. Ако згрешам згрешам. Како ќе знаете за друг пат ако не згрешите? Како ќе научиш да одиш ако не паднеш? Ова вашево е како некој цело време да ве држи во раце. Сепак секој за себе...

На 1209, Juicy, Annora и 3 други им се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Па мајка сака да те спречи да не испадне полошо од претходно.
    И мојата мајка ми дала совети, но одлуката била моја.
    Да не кажам колку акања од ѕид сум имала, ама рамо за плачење ми била мајка ми.
    А реално не е мерливо ни преку познаници да го знаеш ни преку интернет бидејќи на иста база се.
    Може кон познаници се однесува на еден начин, а кон девојка на друг.

На cresa-jagoda, IM.TMKQ, Alisa22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    Воопшто не е така. И родителите се луѓе, прават често и тие погрешни проценки, стоејќи на патот на децата. Посебно владее предрасуда и претерана протективност во однос на модерниве начини на запознавање, кои јес да не одат толку подмачкано и треба да се биде претпазлив, но се и далеку повообичаена ствар отколку што си го претставуваат постарите.

Кај @IM.TMKQ мајката изгледа како близок родител со разбирање, со сепак оправдана грижа поради тоа што претходно девојката раскинала и била повредена од врска која започнала така (иако девојката нема напоменато дека раскинале конкретно поради некој опасен проблем од оние специфично условени со запознавање преку интернет - лажно претставување и слично). Јас би ти препорачала да почекаш некое време, подобро да се запознаете со допишување за и ти прво да бидеш посигурна, па ако дечкото излезе океј - и мајка ти, како што стојат работите, мислам ќе попушти и нема да те спречи да се запознаете.

На Wahnsinn, 1209, Purplelilac и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    За жал, пред социјалните мрежи да земат замав, има девојки кои паднале жртви на интернет предатори. Поради нивните тажни приказни, ние денеска знаеме на што да внимаваме.

Најпрво, знаеме да разликуваме вистински од лажен профил. Профил Горан Лацио со профилна слика од Пандев не заслужува внимание, не па состанок да се договара со ликот.

Следно, знаеме дека првиот состанот треба да биде некаде каде има луѓе и е светло место, пример - популарен кафич. Ако предлага да се најдете во парк, или се нуди да дојде да ве земе од дома, тоа е веќе знак за узбуна.

И тоа е тоа, отприлика. Се друго е исто како да сте се запознале преку другар, или додека сте чекале ред на студентски прашања, или на шанк во кафич...

Ќе сварите кафе, ќе ги седнете мајките на муабет. Ако немаат фб, ќе им објасните детално како функционира мрежата, ќе им појасните дека сте големи и паметни девојки кои знаат да се чуваат себе си. Од пиење кафе во добро осветлен кафич ништо нема да ви биде.

А тој став дека запознавање преку блиски е божем посигурно, ќе си го баталите зошто, освен ако сте сестра, блиска братучетка или ептен добра другарка, неговите другари сигурно нема да си ризикуваат другарство за на вас да ви ги отвараат очите дека е кретен кон девојките. А може едноставно не знаат, зошто на насилниците и швалерите не им пишува на чело какви се. Затоа, ќе си процените сами. Штом сте доволно големи за да одите на дејтови и да бидете во врска, доволно сте големи и да удрите корпа штом ќе видите дека си имате работа со будала.

Последна измена: 28 септември 2019
    На mkdvesna, Annora, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  10. lasthope

lasthope Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Девојки запознав еден тип, проблемот е што имав лош период во средно, кога ме адна гледам заеднички пријатели му се ликовите што ме малтретираа, ме имаа тепано во период на немоќ, си лајкува се гледа со нив, излегува на исти места и ниеднаш ме нема викнато, па сакам дали да раскинам или да пробам да го сменам? Инаку сите викаат дека е ментален, баш @A_star читам дека имала слично искуство, ми викаат бегај од него лаже, не е со сите, но од друга страна типов ми вика сите ме хејтаат затоа така ти зборат дека сум најдобар..збунета сум и ми пречи со кој се дружи, ми пречи што не излегуваме и што врие од к...ви на фб и вика тие ќе бидат последни избришани не ги чепкај не се такви фини се..како да направам?

11. babysoul

babysoul Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    46
    Јас не би започнала ништо со тој тип, а штом е другар со нив може групно да те манипулираат и да ти се потсмеваат. Тоа со фбто и не е некој проблем, а и нема смисла ти да му кажуваш да ги брише. Како и да е најдобро е да прекинеш што си почнала додека не преминало во нешто посериозно

На Sofi.ja, Elenpelen, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  12. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Чекај, во врска сте и ти после некое време сфати со кој се дружу он или? И баш и не објасни нешто многу за него и за вашата врска (освен дека се дружи со кретените што те мачеле и што има "курви" на фб..)

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lasthope

lasthope Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Прво се фативме, ама ништо сериозно немаме, после гледам по фб кај него овие луѓе па се подзамислив, инаку ни 2-3 месеци не сме заедно ама не се ни гледаме он се со други се гледа ко да сум му план 2..

14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    С ким си такав си.
    Тој е ист како нив и упаѓаш у нивната игра пошто си наивна. Наивна ради она фамозното ама он е добра особа под лошо влијание а за да стане уште подобар, ќе бидеш заслужна ти.
    Во дизни тин филмовите можеби, не во реален живот.
    Стој настрана.

На Elenpelen, Dentina, Someonespecial и 5 други им се допаѓа ова.
  15. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Епа имаш веќе една озбилна причина да прекинеш. Не знам како може да се задоволите со помислата дека сте втора опција..

На Elenpelen, Annora, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. lasthope

lasthope Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Па и сакам да раскинам не ми е убаво, само он вика ти веруваш на другите и така се караме..

17. lasthope

lasthope Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Проблемот е што се вади демек тие што му зборат против мене се завидливи и сум им верувала

18. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Корпа се удира и се прекинува секој контакт. Нема што ти да му се објаснуваш нему штом си му план два. Ќе излезеш, ќе кажеш дека на врската и дошло крај и тоа е тоа. Како тој понатака ќе се носи со истото, не е твој проблем.
    Ако сака нека застане и на глава, ама џабе ќе му биде ако ти си имаш цврсто одлучено дека понатака не сакаш ништо со него.
    А инаку и јас сметам дека штом се дружи со такви особи од кои претходно си била малтретирана, многу веројатно е дека и тој е како нив. Не биди играчка во нивни раце.

На Elenpelen, Someonespecial, Annora и 2 други им се допаѓа ова.
  19. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Од кај знаеш дека девојките се к**ви?
    Инаку штом се дружи со такви хулигани што малтретираат девојки,и тој не е цвеќе за мирисање.
    Затоа бегај од такви психопати,хулиганишта.
    Нема што да се мисли тука многу.

20. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.937
    Само едно решение.Раскини.