фала на честитките,ама хаха денес во црква ми падна смешно нешто ајде младиве го повеле бебушко во ред ама ко ги видов и свеки и свекорот,па згора на тоа тие ги држат свеките и еден коментира вика леле колку стари луѓе сеа дури се младенци нека ми прости Господ ама едвај издржав дома ко си дојдов пукнав од смеење.
Аааа ве4ер сум кај дада ми на младенци јеје.Ина4е денеска се оди кај нас во штип на исарот сте слушнале ли за тоа..
Дали може да се слави Младенци иако не си венчан во црква, туку само регистриран? Вечерва сум поканета на Младенци кај една моја другарка. Они не се венчаа во црква туку само се регистрирани. И сега малку ни беше чудно што чекаат Младенци. Сепак, тоа е верски празник.
^Мене тоа некако не ми иде. Инаку честит празник на сите, имаше доста девојчиња изминатата година што се омажија. Ние си бевме до црква, ги запаливме свеќите, па доста е и толку.
Па како прво тоа е еден разурнат стар локалитет такво нешо.,,Ритуалот,,се состои во тоа што се иска4уваме таму на исаро..мноогуу е високо и кога ке се иска4иш најгоре фрлаш 39 каменчиња во реката а 40тото каменче го земаш го ставаш под перница и ќе ја сонуваш твојата судбина(љубовта на твојот живот) Јас несум сонувала,но ми имаат многу кажувано дека сонувале некој особи Исто така се прави 39 пати здраво кога ќе се симнуваш надолу од исарот и си бираш 40ка да си се избацуваш со неа Интересно а??
Еве годинава и ова не чека...некоj вика се канело некоj вика нр, искрено го чекам мм да се врати од терен и да се договориме на оваа тема. Нема да канам, кумовите и они дента прават младенци, старите каj нив ке си одат нормално, деверот и старосватот може само да ги известам друго не би, ако некоj сака и има желба jас дента ке сум спремна за годти. Е сега ке видам само дали мм сака и нешто пошироко да кани или не.
Snow i mene me cheka, ama jas za razlika od.tebe ke kanam. Doma ne mozam da pravam, verojatno ke pravam vo restoram i zatoa ke si kanam, najbliskite ama pak se sobiraat 50 dusi. Inace ne te razbrav vikas starite kaj kumovite ke idat? Ne mi e jasno., kako toa ne idat kaj vas? Inace vo crkva, kako sse odi toa, se palat sveki sto se kupuvaat specijalni nekoi ili? Nie svekite od svadba gi zapalivme posle svadbata vo manastirot kaj sto se vencavme taka ni kaza popot, da ne mislevte na tie sveki. Inace na mladenci na mm i rodenden mu e, pa ke.slavime 2 vo 1. Izvinete za lat, od mob pisuvam.
Свеќите од свадбата се носат во Црква за да догорат. Може на Младенци, ама може и на друг празник, ете вие веќе сте ги запалиле, завршена работа е тоа. Иначе во пости се паѓа празников, не знам какво мени би имала во ресторан. Ваше право е дали ќе се служи посно или мрсно, ама колку што знам сите избираат исклучиво посно. (Имај на ум дека во ресторан посните работи, како риба, се прескапи)
Дајте ми совет за во која кафана да славам младенци, да е убаво, ефтино и да има жива музика и секако да спремаат посно?
Silver jas ne planiram da spremam posno, znam, posti i se toa ama moznostite mi se tie.,ako znam deka poveketo mi postat ke naglasam vo restoranot da bide posno ama ne planiram za site da pravam posno. Za eden za dvajca ne e strasno ama za site ke bide klasicno menito. Inace ke pravam vo 14 ka, ubava mi e hranata a i ambientot. Eleni, eftino i ubavo tesko, definitivno posnoto e poskapo, racunaj riba, pecurki, salati losni se e poskapo. Inace kaj nas restoranite posno pravat katastrofa, ko da ne plakas poise, ribata isusena, pecurkite na zejtin przeni, salatite bez vkus.... Bogami tesko tebe da najdes eftino, ubavo i skapo....
AngelOfArh, епа планирам старите кумови кумовите старосватовите и деверот да ги поканам официјално...а се друго не канам. (моите и неговите браќа сестри тоа се подразбира) Па родителите на кумата ќе си одат кај неа на младенци значи и они нема дента да ми дојдат, тоа се во старт 4 помалку. Ама ептен ако изрази мм желба може ќе го прошириме кругот на официјално канење....ако не кој ќе дојде добродојден е.
Па уште ли некој слави младенци, па и во кафеана? Ова во мојот град е веке изумрена работа, никој вакво нешто не прави, ниту се троши без потреба пари....на оваа сиромаштија луѓево не трошат пари за глупости....за тие пари што ке ги потрошиш за да најадеш некого и напиеш букавално, истите може за друга намена да се потрошат, по соодветно и поубаво во секој случај..... Не е времето од бабами фала богу. Кој како сака така нека прави, за мене ова е само пари трошење за ништо.
Другарка ми си канеше за празников. Домашните, кумовите, старосватот со родителите, деверот исто со родителите, другари и другарки и тие мислам дека бевме. Инаку, се паѓаше во пости и храната беше посна.
Буквално се сложувам. Јас кога би правела, би било тоа мало мезе дома, нешто домашно направено и само најблиските пријатели колку да се обележи денот. Иначе овие трошоци стварно не ги разбирам, луѓево ем немаат пари, ем со сила си прават непотребни трошоци.
Македонка Младенци изумира ама Валентајн сите го слават а? Па Младенци е вистински празник, башка од мерак да го славиш, навистина слави нешто убаво, брак на двајца млади, има ли поубаво од тоа. Јас сум за и ќе си го славам, нема да славам Валентајни, Хелоувин и Ден на независност, аха и тоа има во нашава ни земјичка, нашиот ден не го слават ама затоа за Америчкиот се вртат чурки Иначе правам во ресторан пошто ми се исплати стварно, имам супер понуда и поефтино ќе ми излезе него ли дома, сигурно, а нема да биде класика туку така мезе, муабет и така...
и ние ќе славиме младенци бидејќи тоа за мене е еден преубав празник кој вреди да се одбележи со најблиските. Ќе ги поканиме кумовите старосватот, моите и неговите родители, и сестрите околу 20души ни се собираат па не е многу, и јас тоа не го рачунам како трошок туку ми е чест да го одбележам тој убав ден, на најблиските им напоменав дека несакам да се трошат да ми купуваат поклони од причина што свекрва ми 2месеца ми мрчи дека тој празник не се слави веќе (а она ни еден празник не поштува се нешто тогаш се развреднува) па затоа и кажав дека јас се сама ќе си спремам и трошокот ќе си биде наш никој нема од неа да бара ниту помош ниту пари а ниту пак поклон. Мајками ми купила статичен миксер кој добро ќе ми дојде бидејќи немам, а и се понуди да дојде порано да ми помогне за готвење на месото бидејќи ќе бидам во поодмината бременост па мајка како мајка секогаш се секира да ти помогне иако можеш и сама. Ќе спремаме мрсно бидејќи се паѓа во сабота па тоа што се велигденски пости нема да пречи бидејќи од гостите никој не пости. А и поучена од искуството на золвами она лани не правела младенци но и се собрале кумовите и старосватовите и дошле а она немало ништо спремно па вика од срам во земја пропаднав.
Валентајн, јас не го спомнав тоа....па кој го слави тој празник и сама знаеш, помладиве генерагии од 15-18 години, тоа не е наш празник.....за Младенци немам ништо против, секој си има избор, сакате славете сакате не.....тоа мој проблем не е.....Јас само кажав мое мислње и реално е така, на оваа сиромаштија денес ретко кој слави, па уште во кафана???? Jас колку што занам бракот се слави оној ден кога е склучен, тој е битен ден и треба да се прослави со саканиот-онака како што сакаш и имаш желба...секоја земја е приказна за себе неможеме ние со Aмерика да се споредуваме реално, Младенциве се веке изумрена работа, ретко кој слави барем во мојот град е така. На оваа сиромаштија, безработица и криза луксуз е тоа, ако имаш од вишок пари нека се слави како што пишав, ако се нема што е доста чест случај, не е морално да се празнува ова и изложува на трошок, друго истите потрошени пари може јас да си направм нешто друго и паметно да ги искористам.Тоа е мојот став, не го менувам....Кој сака нека слави, секој со свое размислување.