хехеех јас сирење јадам со макарони и туна мажето секогаш ми вика неодело таа комбинација, ама јас не се замарам си јадам и фала богу не мие ништо
Најмногу обожавам овошен јогурт, па после млеко и тоа ладно (обавезно со Nesquik), кашкавал, сирење, јогурт, павлака итн.
Па не одат со риба затоа што во допир со рибата (која патем кога е расипана предизвикува тешки труења) се создаваат токсини во организмот кои се задржуваат подолго време во него и не биле баш пријатни за оние со осетливи стомаци,а и оние со посилен желудник,иако не чувствуваат се случуваат ете така,нефини работи.А и воопшто месни продукти не се препорачуваат да бидат во допир со млечни производи. Ова така имам чуено и прочитано,а дали е така навистина,не знам и никогаш не сум конзумирала ваква комбинација.
Не ја пробувајте оваа комбинација ( риба и млеко ), ќе ги збудалите желудочните киселини . Зависи до организмот кај некој може да предизвика само мачнина во желудникот ,кај некој повраќање ,алергија , кај некој задушување ... Ако ненамерно згрешите тогаш разредете ги киселините со база - пијте сода .
Тоа што не се препорачува комбинирање на сирење со риба е точно, бидејќи, татко ми заврши на болница пред неколку години поради тоа. Затоа, најдобро е да не јадете риба со сирење, а за друга комбинација која би била штетна не знам.
верувам дека е многу штетно, јас на пример од оваа комбинација не чувствувам ништо лошо, ама пак затоа од други јадења и комбинации ми е мн лошо, ама ако кажувам за тоа ке биде надвор од темата
Млеко и млечни производи, а посебно сирење е најлоша можна комбинација со риба... Може да предизвика такви стравотни симптоми слични на оние на пеницилински шок...
Уште еден зависник од млеко и млечни производи. Обожавам се', ама буквално се' што носи назив млеко или млечно. Дневно пијам сигурно литар млеко, јогурт или кисело млеко (никогаш не внесувам со помала масленост, иако едно време се занесував дека ќе слабеам со такво млеко - гола вода е тоа!). Најчесто кравјо млеко или јогурт, другите видови баш и не ги сакам поради мирисот. Сирење, и тоа овчо или козјо е must have на мојата секојдневна трпеза, кашкавали не љубам многу, многу, можеби од оној горчливиот да каснам, овчи, што многу тешко се сече, ама е превкусен. Млечни намази со зачини сакам, често и си правам дома, го блендирам сирењето (или пак мешам изварка) и му ставам малку павлака, па го зачинувам со тоа што ми сака душата во моментот (буковец, оригано, ким...). Урда не сакам многу, ама затоа изварка обожавам - и така можам да ја јадам, но и во кифли, пити, зелници (омилен фил за комат ми е изварка со праз и јајца). Правете разлика меѓу урда и изварка - многумина мислат дека е едно исто, но не е така. Урдата е сув остаток од солило од сирење (нема ништо корисно во неа), за разлика од изварката која се добива со варење на кисело млеко. А кајмак... калоричен, мрсен, ама предобар, можам да го јадам секогаш (ама не го јадам до толку де ). И после се чудам што сум имала проблем со железото
Млеко многу ретко пијам, се случува еднаш во месецот да се напијам. Не знам зошто но не можам да го пијам и кога го пијам некако со сила, мајка ми ме тера Јогурт секој ден има во фрижидерот многу го пијам посебно со тестенини. Исто така и сирењето го сакам, кисело млеко, павлаки, зденки мммм
Мојот "јеловник" ќе беше мноогу оскуден ако не постоеа млечни производи, Обожавам се што се прави од млеко, а самото млеко, не толку. Офтопик, е ама морам да си прашам. Да ја позамарам малку милата Anath Калциумот го врзува железото?
Ова слично ко јас да сум го кажала единствена причина поради која не можам да постам е мојата зависност од млечни производи, млеко (мада јогурт и кисело млеко пијам многу повеќе), сирење, кашкавал (ама само млечен, растителниот е боље ќе грицнам нешо пластично по дома) Ко шо избегавам месо, овие ствари ме држат у живот
Не го врзува, туку ја спречува неговата апсорпција во тенкото црево. Ама само ако е во поголеми количини, инаку не. Исто и кофеинот. Затоа кога се пие железо, се препорачува да не се пие млеко/јогурт и слично во исто време, исто така и кафе или чај. Не дека јас стварно поради млекото и млечните производи имам проблем со железото, ама избегнувам да ги земам во исто време, да не се трујам за џабе со суплементи на железо.
Не е добро истовремено да се конзумираат млечни производи, заедно со марула и спанаќ, бидејќи иститте содржат доста оксална киселина, која врзувајќи се со калциумот од млечните производи, создава калциум оксалат...Калциумот од ова соединение не е биолошки активен во организмот(бескорисен е...) Калциумот оксалатот и другите соли на оксалната киселина се исфрлаат преку урината. Иначе самиот организам има многу моќен механизам за да ги зачува резервите на калциум и железо.
Млеко како млеко, чисто и бело, шанса нема да го пијам Само ако е засладено со какao или нешто слично. Како на пр. ова Секое друго млечно производче си го конзумирам.
Не можам да замислам живот без млечни производи. Млекото го сакам ладно, без шеќер. Кисело млеко и јогурт консумирам послабо. Повеќе сакам чоколадно млеко и овошен јогурт. Луда сум по сирење. Ми оди буквално со се' - со компирчиња, сарма, оривче, тестенини, а шопска без сирење е како жена без Спојлер цицка Почитувам убави сирења и квалитетен кашкавал. Сакам многу павлака (и слатка и кисела), млечен намаз, фета сирење, зденки, а душа давам за кајмак. Не ги разбирам луѓето кои не пијат млеко и не јадат сирење. Знам дека за вкусови не се дискутира, ама лично мене, ваквите ми се нетокму.
освен кајмак, се јадам(не сакам да го порбам зашто многу дебелее, па така да си се убедувам дека е грозен и правам коа ќе го видам) се давам во сирење, кашкавал,зденки, јогурт,итн... јас сирење дури и со грав,со манџа, со супа, со се јадам кој пробал знае
Јас обожавам млечни прозиводи. Јогурт, сирење, павлака ма се.. И со се ми одат, било што да јадам обавезно и сиренце или јогурт освен кога сум на диета. Особено кашкавал сакам, па тепам за кашкавал ама добар кашкавал не растителен . Главно млечен производ што и да е не одбивам, како што не сум ич по местото и само на нив живеам.
Еве нешто за љубителите на јогурт Јогуртот помага за намалување на телесната тежина Намалениот внес на калциум во исхраната предизвикува зголемување на бројот и обемот на масните клетки. Додавајќи го јогуртот во Вашата диета, можете да го спречите зголемнувањето на телесната тежина. Последните научни истражувања покажале дека возрасните луѓе со зголемена телесна тежина кои безмасниот јогурт го вклучиле во три дневни оброци, во просек намалуваат 22% од тежината и околу 60% повеќе масни наслаги отколку оние луѓе кои немаат доволно калциум во исхраната. Интересно е тоа што тие кои конзумирале јогурт намалиле околу 80% повеќе маснотии од стомакот, отколку оние кои воопшто не пиеле јогурт. Професорот Мајкл Зимел од Универзитетот Тенеси вели дека ваквата диета е многу поефикасна за луѓето кои сакаат да го одржат мускулното ткиво и да ги намалат масните налсаги. Во неговото истражување биле вклучени 34 испитаници со добра општа здравствена состојба, но зголемена телесна тежина. Истражувањето траело 3 месеци, а испитаниците биле поделени во две групи. Првата група дневно добивала по 600 грама обезмастен јогурт (на три пати), поточно 1100 милиграми калциум. Другата група добивала само една порција јогурт дневно, поточно помеѓу 400 и 500 милиграми калциум. Двете групи го намалиле дневниот внес на калории за околу 500, за да се стимулира намалување на телесната тежина. Според очекувањата, двете групи ја намалиле телесната тежина, но онаа група која добивала повеќе јогурт намалила поголем процент масни наслаги. Првата група, во трите месеци намалиа во просек по 5 килограми, додека втората група, во истиот временски период намалила просечно по 6 килограми. Придобивките од една чаша обезмастен јогурт се големи, зашто во неа се содржат: белковини, витамин Б12, калциум, цинк и многу други хранливи материи. Од друга страна, овој јогурт има само 140 калории по чаша, а и позитивно влијае на одржувањето на цревната флора.