Jas pocnav da davam soleno sirenje. Go primetiv deka mu se dopaga solenikaviot vkus i pocnav da mu davam. So toa sto vo kasite seuste ne stavam sol (zaboravam, ne za drugo). Ova sto go davam e domasno kravjo, ama e dosta soleno, a i maslenosta mu e sigurno golema. Imam i nesoleno kozjo zamrznato, toa odamna mu go davam veke. Drugo od mlecni proizvodi davam kiselo mleko domasno i obrok so domasno kravjo mleko ne poveke od 2 pati vo nedelata. Urda uste nemam dadeno. Kaskaval mu davam ponekogas od nasiot koga jademe nie, pa toj saka da proba, koristime Edamer na Oldenburg. Da se redaktiram vo vrska so solta: deca nad godina dena mozat da konzumiraat 2g sol na den. Pa na pr ako na sirenjeto pisuva 2g sol na 100g proizvod togas e ok, bidejki toa sekako ne moze da izede 100g sirenje neli? Plus i ne davas sekoj den. Sepak i dosta zavisi i kolku sol sodrzi i drugata hrana koja ja konsumira.
Јас му давам сиренце од она што ние го јадеме, гледа и сам бара, го мијам само убаво пред тоа. Јаде и урда, кисело и јогурт и ептен ретко павлака му имав давано,. сега веке не давам зашто не е добра. Му давам и кајмак на президент по препорака од педијатарот, кашкавали не давам мислам дека беа над 2 години , и ние не јадеме дома кашкавал ептен ретко ако купиме, некако не ми се здрав избор.
Ete ova najmnogu me interesirase, kravjoto sirenje na zdravje radovo e 2g sol pa povremeno ke mu davam, ostanatata hrana retko mu ja solam, zaboravam cesto
Јас почнав да користам само за готвење (пример за варење гриз) тетрапак Битолско после година дена. За пиење почнав да давам на 18 месеци. Мојот секако не пие нешто многу млеко. Пие само уз „благи јадења“ како на пример палачинки или леб путер и мед.
И спомнав на свекрва ми дека на малото ќе почнам да му давам урда наскоро, не спомнав каква она утрово ми донела. Смеам да ја давам на бебе или да си најдам на здравје радово? Не е прпблем, ќе ја искористам или ќе и ја вратам. И оатем кога ќе купам урда вака спакувана може да ја замрзнам бо помали парчиња за да вадам налку по малку за еден оброк на бебе ? Ако ми седи во обичен фрижидер ќе се расипе аигурно бидејќи јас за друго не ја користам. Во живот немам купено урда за нешто...
Јас почнав на крај на седми скоро осми месец Моиве израснаа со домашно потквасено козјо млеко. Купечко ретко да сум дала.
Таа возраст и јас дадов. И јас си потквасував дома, може пола година само такво јадеше, кога потпорасна дури дадов купечко за прв пат.
Од коза е подобро киселото млеко?? Јас од крава мислев да поткиселувам, секако кога ќе дојде време. Да знам коза да барам, мислам ќе најдам
Оти ма во подрум, имам јас услови и во штала да ја чувам Веќе имаме вдомено 15тина зајчиња, ама за јадење нели
Јас му давам предност на козјото пред кравјото за се и за млеко, кисело млеко, сирење, урда. И за нас големите, не само за децата. Само поспецифично е на вкус, ама моиве се навикнати и го сакаат. Да знаеш кога ке потквасиш козјо излегува многу поретко, скоро како јогурт. Зезнато е само што некаде после септември нема козјо млеко. Е арно ама ние со години мрзнеме по 50 кила млеко .