Кози кај мене. Сега имаме 3 бременки се кај и да е ќе имаме јариња. Ела товари две јаренца. Јас од коа ќе го сварам еднаш )цело време мешајќи го варам) ќе го тргнам од рингла една минута па пак го враќам да кљокне уште еднаш. Потоа го подвкасувам малку поладно од колку кравјо коа квасам. Прстето мало слободно да се "движи " низ млекото. Потквас строго од бучен козјак.или мало јока. Најчесто си оставам од моето ( само ако не стои повеќе од 3 дена претходното кнмлеко шо сум го потквасила) Моето козјо што го поткиселувам е со нож да го сечеш буквално. Ама знаеме во некои " купечки" ставаат вода . Епа ретко ќе биде
Мислам иста е процедурата. Морав да го консултирам мм зошто он е стручен за потквасувањето значи вариш млеко, тргаш на страна за да се олади до степен да можеш прст да држиш внатре до десет. После претура во три тегли ( ако е литро и пол, ако е литро во две) во секоја тегла става голема лажица кисело млеко. Најубаво му искачало од здравје радово. Незнам дали може од претходното, немаме пробано, зошто не квасиме толку често, туку одприлика еднаш неделно. Промешува теглите, затвара, ги мота во кебе и до сабајле на топло. Обично навечер кваси. Некако најпрактично се покажа квасењето во тегли зошто дур се јаде првата другите стојат убаво затворени и не буричкани и така подолго трае. Пак ке ти кажам потечно е, скоро како јогурт. Големиот и јогурт си го вика и си го пие од чаша.
Ај да прашам @Bubce38 првин дали ќе ги чуваат, ако останат на мене еве @monik55 се понуди за пасење, уште за молзење да се јави некој и ќе ги зедам Фала на рецептот, исто и на @irena.1 ќе пробам и така и така, битно бебе да го бендиса
Не кажав и кравиЧка имаме. Ако се отели "убаво" да ти дадам и теленце . Кад је бал , нек је маскенбал. Организирајте се со сваќата @kukla21 . Хранете ги, молзете, подкиселувајте . Не само шетање по молови и дотерување ви е у глава
За поткиселување купувам од киселото млеко на Трница - месарници, ги има на повеќе места низ градов. Течно ми испаѓаше само кога не знаев дека млекариве наши користат некои ГМО култури кои не можеш да ги користиш како маја - па наместо кисело млеко добиваш лигав јогурт. Си мислев дека јас грешам во постапката ама после едно другарче ми објасни за што се работело.
Фала, ќе го побарам тоа кисело млеко. А во Скопје се тие месари?? Бидејќи прв пат ги слушам. И јас сакам рецепт како го поткиселуваш
Исто го правам како што ти објаснија погоре (да за козјо млеко зборам - ние само кисело козјо млеко конзумираме), супер е идејата за тегли при поткиселување. Значи млекото треба да е млако, прстето да издржи броење до десет јас обично во шерпа го правам 2 литра козјо варено млеко и ставам 200мл кисело млеко како маја - филџан од поголемите. Во ТЦ Бисер ја има месарницата Кораб Трница, продаваат и козјо кисело млеко и сурутка. Ама слушнав дека имаат на повеќе локации низ Скопје. http://korabtrnica.mk/stores/
На сите кои при поткиселувањето , киселото млеко ви излегува течно, пробајте два пати да го варите на тивко. Значи од кога ќе се свари, ќе го тргнете од оган, ќе го промешате. После десетина минути пак го варете на најтивко и мешајте се дури не се подигне уште еднаш и кљокне. Со мало јогуртче јока на 2 л млеко нема шанса да не излезе густо кисело. @emkaemka подобро сменете . Годинава поклонете јаре. Ем полесно е за "чување" , ем ќе си имаш козјо млекце.
Ова убаво викаш два пати да се вари па да излезе густо, ама ако се сигурни дека не им го раствараат со вода ако е така и 5 пати нека варат не ќе да се згусне Важи @Ano дружба јас не одбивам
Поточно каде е месарата во Бисер. Кажи ми козјо кисело од трница купуваш за потвасување или кравјо. Фала.
Кога како, тие имаат козјо и овчо кисело млеко, некогаш оди мм да купи па се случува да земе и овчо. Тоа за старт ти треба, потоа ќе си оставаш од киселото млеко дома што ќе го направиш за следно подкиселување. Од таму зимам заради негативното искуство со некои млекари на пазарот, бучен козјак имаа супер производи и сега ми кажаа дека и тие ја смениле јогуртната култура. Идеал шипка се ужасни.