Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Млеко и млечни производи

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 23 ноември 2011.

  1. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Пол:
    Женски
  2. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    109.048
    Пол:
    Женски
    А како го поткиселуваш??
    Некако инаку од кравјо или, дај рецепт :D
     
  3. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.150
    Допаѓања:
    168.768
    Пол:
    Женски
    Кози кај мене. Сега имаме 3 бременки се:) кај и да е ќе имаме јариња.
    Ела товари две јаренца:).
    Јас од коа ќе го сварам еднаш )цело време мешајќи го варам) ќе го тргнам од рингла една минута па пак го враќам да кљокне уште еднаш. Потоа го подвкасувам малку поладно од колку кравјо коа квасам. Прстето мало слободно да се "движи " низ млекото. Потквас строго од бучен козјак.или мало јока. Најчесто си оставам од моето ( само ако не стои повеќе од 3 дена претходното кнмлеко шо сум го потквасила)

    Моето козјо што го поткиселувам е со нож да го сечеш буквално.
    Ама знаеме во некои " купечки" ставаат вода . Епа ретко ќе биде
     
    На stevemila, manako1, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  4. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Мислам иста е процедурата. Морав да го консултирам мм зошто он е стручен за потквасувањето:lol: значи вариш млеко, тргаш на страна за да се олади до степен да можеш прст да држиш внатре до десет. После претура во три тегли ( ако е литро и пол, ако е литро во две) во секоја тегла става голема лажица кисело млеко. Најубаво му искачало од здравје радово. Незнам дали може од претходното, немаме пробано, зошто не квасиме толку често, туку одприлика еднаш неделно. Промешува теглите, затвара, ги мота во кебе и до сабајле на топло. Обично навечер кваси.
    Некако најпрактично се покажа квасењето во тегли зошто дур се јаде првата другите стојат убаво затворени и не буричкани и така подолго трае.
    Пак ке ти кажам потечно е, скоро како јогурт. Големиот и јогурт си го вика и си го пие од чаша.:D
     
    На stevemila, emkaemka и duffi им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    109.048
    Пол:
    Женски
    Ај да прашам @Bubce38 првин дали ќе ги чуваат, ако останат на мене :worried: еве @monik55 се понуди за пасење, уште за молзење да се јави некој и ќе ги зедам :nod:
    :rofl:

    Фала на рецептот, исто и на @irena.1 ќе пробам и така и така, битно бебе да го бендиса (fingers)
     
    На irena.1 и stevemila им се допаѓа ова.
  6. monik55

    monik55 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    Пол:
    Женски
    Јасам ти професионелен молзач немај гајле:D
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.150
    Допаѓања:
    168.768
    Пол:
    Женски
    Не кажав и кравиЧка имаме. Ако се отели "убаво" да ти дадам и теленце :D.
    Кад је бал , нек је маскенбал:).
    Организирајте се со сваќата @kukla21 . Хранете ги, молзете, подкиселувајте :lol:.
    Не само шетање по молови и дотерување ви е у глава:lol:
     
    На duffi, Lolipop23, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас немам кај да чувам, ама ако некој даде, не викам не :)
     
  9. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    109.048
    Пол:
    Женски
    Светко на свеки пред некоја година и купи теле за роденден, што викаш ние оваа а 8-| :rofl:
     
    На duffi и Bubce38 им се допаѓа ова.
  10. mamita83

    mamita83 Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    За поткиселување купувам од киселото млеко на Трница - месарници, ги има на повеќе места низ градов. Течно ми испаѓаше само кога не знаев дека млекариве наши користат некои ГМО култури кои не можеш да ги користиш како маја - па наместо кисело млеко добиваш лигав јогурт. Си мислев дека јас грешам во постапката ама после едно другарче ми објасни за што се работело.
     
    На irena.1 и emkaemka им се допаѓа ова.
  11. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    За козјо збориш? пиши процедура како го правиш?
     
  12. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    109.048
    Пол:
    Женски
    Фала, ќе го побарам тоа кисело млеко. А во Скопје се тие месари?? Бидејќи прв пат ги слушам.
    И јас сакам рецепт како го поткиселуваш :)
     
  13. mamita83

    mamita83 Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Исто го правам како што ти објаснија погоре (да за козјо млеко зборам - ние само кисело козјо млеко конзумираме), супер е идејата за тегли при поткиселување. Значи млекото треба да е млако, прстето да издржи броење до десет :) јас обично во шерпа го правам 2 литра козјо варено млеко и ставам 200мл кисело млеко како маја - филџан од поголемите.

    Во ТЦ Бисер ја има месарницата Кораб Трница, продаваат и козјо кисело млеко и сурутка. Ама слушнав дека имаат на повеќе локации низ Скопје. http://korabtrnica.mk/stores/
     
    Последна измена од модератор: 2 април 2018
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.004
    Допаѓања:
    40.314
    Пол:
    Женски
    Ќе дојдеш да пиеме кафе на сонце во шемата во дежаву и ќе те однесам да си купиш:D
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.150
    Допаѓања:
    168.768
    Пол:
    Женски
    На сите кои при поткиселувањето , киселото млеко ви излегува течно, пробајте два пати да го варите на тивко. Значи од кога ќе се свари, ќе го тргнете од оган, ќе го промешате. После десетина минути пак го варете на најтивко и мешајте се дури не се подигне уште еднаш и кљокне. Со мало јогуртче јока на 2 л млеко нема шанса да не излезе густо кисело.

    @emkaemka подобро сменете . Годинава поклонете јаре. Ем полесно е за "чување" , ем ќе си имаш козјо млекце.
     
    На Ano, duffi, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    109.048
    Пол:
    Женски
    Ова убаво викаш два пати да се вари па да излезе густо, ама ако се сигурни дека не им го раствараат со вода :lol: ако е така и 5 пати нека варат не ќе да се згусне :D

    Важи @Ano дружба јас не одбивам :hug:
     
    На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.150
    Допаѓања:
    168.768
    Пол:
    Женски
    Со варење ќе испари/извари водата и кога од 3л купечко млеко ќе добиеш 2л да видиш како ќе згусне:)
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Поточно каде е месарата во Бисер.
    Кажи ми козјо кисело од трница купуваш за потвасување или кравјо.
    Фала.
     
  19. mamita83

    mamita83 Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Кога како, тие имаат козјо и овчо кисело млеко, некогаш оди мм да купи па се случува да земе и овчо. Тоа за старт ти треба, потоа ќе си оставаш од киселото млеко дома што ќе го направиш за следно подкиселување. Од таму зимам заради негативното искуство со некои млекари на пазарот, бучен козјак имаа супер производи и сега ми кажаа дека и тие ја смениле јогуртната култура. Идеал шипка се ужасни.
     
    На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Не можам да оставам од претходното зошто не квасам толку често.