Kako pravis griz na Ad? Grizot treba da vari malku a jas kolku sto znam Ad ne se podgreva? Ps.se izvinuvam na latinicata.
Како што ти пишала и другата членка. Го варам малку погусто гризот со вода. Правам АД отприлика 90мл и додавам во веќе малку оладениот гриз и додавам останатите намирници. На крај доколку е густ оброкот го додавам и остатокот од АД млекото, ако не го фрлам.
Види во поголемите маркети Веро, Тинекс Рамстор или ако најдеш некој проверен кој прави домашно сирење, урда можеш и сама да си направиш има тука најди по постовите процедура не е тешко. Пробај ја и таа на Здравје Радово има само 1% сол.
Младо кравјо сирење од пастеризирано млеко. Ама нема по продавнициве такво, најблизу до тоа е моцарела, ама е тегава и не ми е за бебе. Може да купиш кравјо сирење и да го оставиш во вода преку ноќ да се отсоли. Јас сирење почнав да давам на година и пол, какво што јадеме ние, само не многу количински и ретко, повеќе изварка давам.
Козјо на Збрегов. Со тоа ги правам млечните каши последниве неколку недели по препорака на @LiliBoz . Крвна слика пред 3дена никад боља не му била на малиов ( 13+ ) а многу бев скептик што и како ќе биде.
Осоговската урда секогаш ја зимам ( споредував со другите во Веро и најмалце сол имаше во неа ). Сирење не сум дала сеуште, нема некоја причина ама ете давам кајмак, топено сирење, урда, пармезан ( во одредени јадења ) , моцарела и останатите м.производи : кефир ( домашен ), к.млеко, јогурт, ајран ( му правам домашен ), козјо млеко и не ми текнува уште што Ако налетам на некое не толку солено сирење ќе дадам сигурно. Таман летово сиренце со патлиџанче мммм
Мераци бога ми. Фала Софи ти си ми џокер кога не сум сигурна. Јас никако да се наканам кефир да дадам а имам, на гости е кај моите, во бременоста го прекинав и еве уште немам ред фатено. Ќе земам осоговска урда. Се туфкав и околу козјото ама ќе земам. Не сум пробала од Кораб трница какво им е ама мевцето им беше супер па ваљда и другото им е квалитетно... можеби и од таму кис.млекце ќе пробам
Женички бебчето ми е 3 месеци а јас веќе немам млеко и преминавме на АД прво пробав Хипп комбиотик и се отепуваше од повраќање детето па сменав на Новалак. Сега почнав да размислувам за козјо домашно млеко од наши роднини значи проверено. Прочитав дека било најблиску до мајчиното и го зајакнувало имунитетот. Дали некоја од вас има искуство со козјо млеко?
Мало ти е за било какво млеко освен мајчино и адаптирано. Колку и да е блиску до мајчиното, јако е за толку мало бебе. Продолжи со ад млеко барем до година, после слободно давај козјо.