Знам! И јас ја користев истата, ама повеќе не, ме разочараа ептен. Најдобро е ако земате домашно млеко да си направите и домашна урда, зашто најверојатно сите прават такви малверзации.
Jas primer otkako go doznav ova ne davam nikakva urda, od mlekoto sto go kupuvam domasno pravam kiselo mleko i davam sirenje domasno berovsko. Ako imate sirenje od sigurni izvori togas vakva urda voopsto ne vi treba, barem ne do godinka. Edit: Ovie od korab trnica nemaat li urda, niv ko sto citam mnogu gi falat.
Рецепт за домашна урда: 1 кг домашно кравско млеко 500 гр кисело млеко. Го ставате млекото да се вари и кога ќе зоврие пред да се крени го додавате к, млеко и постојано мешате одприлика 2-3 мин. Кога ќе се направат како грутки готово е. Оставате да се излади и го прецедувате во тетра. Лесно и брзо. Потоа може и да се замрзна урдата.
Да точно си знаеш јас сум таа. Може и од обично млеко да се направи, ама треба намерно да го заурдиш со кисело млеко па на исто се сведува. Урдата на Здравје Радово јас не ја давав пред година дена зашто има сол во неа. Купував Рикота од Тинекс од некој Италијански производителм правев сама дома од кисело млеко урда. Инаку најдобра опција ми беше Свежи Сир на Виндија. Нема сол нема ништо во него и трае неколку дена откако ќе се отвори. Мојов повеќе го сакаше зашто е покремаста структура од урда.
Не излегува многу. Јас ова го трошам за 5-6 дена најчесто во доручек му ставав со овошје многу му се допаѓаше. Јас правам со 2 кг млеко. Имам грешка по горе. На 1 кг млеко се става 250 мл кисело млеко. Јас го правам со 2 кг млеко и ставам 500 мл кисело млеко. Еве од групите од ФБ ми е рецептот.
Да да сигурно во оваа држава. Исто како што ги казнија Президент за маргаринот во кајмакот. Во Мк ако не си направиш сам не знаеш што јадеш и даваш на деца. Страшно.
Не е само здравје радово и други млекари користат палмина маст. Знам по мм шофер е и многу пати носи по млекариве.
Сакам сама да си подквасам дома кисело млеко. Прашањето ми е колку дена може да стои во фрижидер? За да знам колкава количина да си квасам.
Pretpostavuvam, palminata mast im e "odlicna" zamena, em eftino, em podobra struktura dava, taka da veruvam deka poveketo go pravat istoto. Koga edna poznata fabrika za cokoladi od Balkanot, stava palmina mast i ne ja deklarira, sto da ocekuvas od drugite? A @*Лорена* koga bilo ova so Prezident, nemam slusnato?
Ова со Президент уште е. И нема да чуеш освен ако не познаваш некој што работи таму во производство. А јас па баш мислев дека имаат добар кајмак. Исто како и кај другиве произведувачи што ги пишува по форумов се што има внатре не е ставено на декларација.
Да се само Президент или Здравје Радово. Сите се иста песна. Јока еден период немаа технолог и тоа долго време. Фабриката си вадеше производи нормално, без технолог. А јас пак си купував нивно к.млеко. Ама за дете ќе размислам.
Девојки козјото млеко/ к млеко/ урда од колку може? Јас имам од кај да земам проверено, чисто ама ми е страв да дадам.
Јас сум навикната на нивниот вкус и се нивно користам. Ама работа без технолог не ми е јасна . Разлика во вкусот и немаше. Информациите ми се од блиски извори. Не се рекла казала. Едит: да не се разбереме погрешно сега си имат технолог. Ама некое време работеа без него.