Млеко и млечни производи

Discussion in 'Бебе' started by koritsaki, Nov 23, 2011.

1. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Ete jas gi konzumiram pa i mene fala bogu nisto ne mi fali...:)....veruvam ima mnogu i kako tebe a i kako mene, sekoj kako si saka...

2. joy1

joy1 Форумски идол

Тоа го напишав само од прична бидејки се сомневате во квалитетот на млечните производи кај нас.Затоа реков ако се плашите подобро ич не ги јадете отколку да ги јадете со страв.Не убедувам никого во ништо.

3. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Tocno taka @joy1, zatoa i rekov pogore, sekoj ima po nekoj blizok sto raboti negde, pa muabeti kolkusakas...sekoj si resava po sopstveno ubeduvanje...

4. chocolade

chocolade Популарен член

А што да правам јас што не можам да замислам живот без млечни производи? Денот не ми почнува без чаша јогурт :)

azelea, kjukli and TIGARCE86 like this.
  5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Исто и мене без јогурт и кисело млеко не функционирам ни ден ;)

azelea and chocolade like this.
  6. Luna.Lovegood

Luna.Lovegood Активен член

Jaс без две чаши млеко на ден неможам да живеам.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Па пиј си што треба да правиш :)
    Јас не реков да не конзумирате.Лично јогурт мразам башка што е полн со густин но тоа важи за мене не и за другите.

TIGARCE86 likes this.
  8. chocolade

chocolade Популарен член

Да знам што сакаше да кажеш и јасно ми е дека не се здрави. Но ете пусто ги сакам :) млечни производи и тестенини, се што не е здраво :D

TIGARCE86 and joy1 like this.
  9. menelele

menelele Популарен член

Epa neznam sto da kazam ete znam kojznae sto se ima vo mlekoto i mlecnite proizvodi, ama pa ako trgneme taka site treba da odime na selo da ziveeme pa da znaeme sto jademe - leb so aditivi, ovosje i zelencuk so pesticidi i sto se ne, meso kojznae kako odgledano i sto pati zamrznato, zagadeni voda vozduh ppcvs itn. Samo ke recam gospod da ne cuva zdravi i zivi:)

kjukli, Rabbit, darcy and 1 other person like this.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Моите живеат на село,и веρувај,и таму не е се таκа бело. Почвата ни е загадена нам,иаκо имаат се домашно(овошје,зеленчуκ,млеκо,месо)моρа пρетходно да испρсκаат со безбρој билκи и адитиви,зашто нема да има ρод,има вошκи,цρви, полжави и уште безбρој болести. Исто е и со животните,моρаат да им κупат вештачκа хρана(витамини) за да напρедуваат. И да напоменам,моите минимално употρебуваат ваκви ρаботи,со оглед на тоа што имаат внучиња,но моρа.

PUPICA, menelele and TIGARCE86 like this.
  11. NelaNutella

NelaNutella Нов член

Zdravo decki, nie sme veke 8 meseci i kako sto e red pocnavme so mlecni proizvodi,(kisleo mleko Balans i Ideal sipka) no uste na pocetok problem...na malata i se pojavi crvenilo okolu ustata i za pola saat se povlece.Po preporaka na pedijatar pievme sirup Avil i po dve nedeli pak probavme, no pak se pojavi crvenilo...ocigledno sme alergicni na kravjo melko ili nesto drugo e vo prasanje...Sledniot pak ke probam doma da si potkvasam kiselo mleko ...Ve molam spodelete vase iskustvo ili sovet sto kako alternativa da i dadam na kerka mi...Pozdrav

12. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Malku von tvoevo prasanje-zosto davas balans kiselo m/jogurt koj ima edvaj 1% maslenost i e za reguliranje na digestija i crevna flora? Ti si znaes, no na bebinja se dava najvisok procent maslenost...

joy1 likes this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Majki jas deneska slucajno na facebook vidov slika postirana od nekoja zena deka ovaa brojka znaci kolku pati e prerabotuvano mlekoto i deka dokolku ima broj 1, toa mleko e so najvisok kvalitet, nejzinata slika bese so broj eden i odma otidov vo kujna go zemav mlekoto obelezano mi e so br 4... :) Kolku znaete za ova? Jas prv pat slusam.. :) 14338524046631738886103.jpg

14. victoria

victoria Форумски идол

И јас знам дека колку е бројката поголема квалитетот е помал зошто толку пати млекото е вратено во млекара, преработено и пуштено повторно во продажба. Миалам дека само алпското на Љубљанска млекара не се "рециклира"

mariz likes this.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Jas denes doznav sto znaci taa brojka :D i resiv tuka da spodelam da ne ima uste nekoj kako mene haha

kjukli likes this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Да така е.Го имам пишувано ова на форумот неколку пати.Ти па баш број 4 си зела :D
    Фрли го

mariz likes this.
  17. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Јас мислам дека таа бројка значи колку пати е рециклирана амбалажата.

Сопругот мој работеше во една млекара (нема да ја именувам)
    разговаравме на темава и ми кажа дека никогаш не се случило млеко со поминат рок или расипано млеко или какво и да е да го враќаат на преработка. Просто такво нешто е невозможно.
    Млекото го пакуваат, оди во продажба, она со поминат рок го враќаат, го фрлаат во Дрисла и тоа е тоа.
    Дури и она млеко кое било лошо/погрешно спакувано не го враќале на преработка ниту повторно го пакувале. Го истурале во посебни казани да ги наречам и тоа го фрлале во Дрисла.

artemidis and stefanija70 like this.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

^
    Оф да знаете од вработен во битолска млекара што се имам слушнато...

А пак сирењата како ги прават.Ке ви се згади животот.И зденките.

Може затоа имам толкава аверзија спрема млечните производи :wasntme:

bruno.com likes this.
  19. pilenka

pilenka Популарен член

@joy1 бидејќи сум на диета од млечни производи, силом прилике:D, односно заради бебушка, па може ли мала помош околу тоа што конзумираш за доручек и вечера, некои предлози те молам. Мислам се едно исто јадам....посен маргарин со џем, ајварче, растителен кашкавал и тестенини:worried:

20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Исто и јас дека сум од Битола,имам доста мои блиски што работат во Битолска млекара.што се имам слушнато како се прави сирењето зденките,млекото само за киселото млеко добри зборови слушнав...