Мобинг или злоупотреба на работно место е лош третман во κојшто е вмешан работниκот, од страна на κолегите. Одговорните со ова немаат врсκа и се однесуваат κаκо првпат да чуле те. κаκо да паднале од Марс.
Реално има одговорни кои ги поддржуваат и се на страната на оние кои вршат мобинг ама има и такви кои можеби и не се свесни и позади нивни грб се прават сплетките. Затоа одговорниот треба да биде на писмено известен по што ќе мора да превземе мерки. Во спротивно и тој на некој начин учествува.
Zdravo na site nova sum vo temava Vaka sam da prasam sto dobiva toj e prijaven deka pravi mobing bidejki denes mene me sluci od strana na koleska koe vekje nekoe vreme go trpam toa no denes beshe vrvot Seficata i gazdite se vo skopje a nie vo drug grad i ne gledaat sto se slucuva jas denes sobrav hrabrost i se javiv na seficata i ja objasniv cela sitoacija iako sum nova da receme 5 meseci a taa koleskata 3 godini e vrabotena tuka i objasniv na seficata za poviseniot ton za toa sto site gledaa vo nas kako ona mi vika mi se zakanuva i me omalovazuva (seto ova se slucuva na rabotnoto mesto da ne dojde do zabuna)
Има тужено за мобинг.Една пресуда е позитивна ама незнам после во повисоките постапки како заврши ,а можеби и уште трае Реално не само што тешко се докажува,туку е и долга и скапа работа Судењата траат со години, работникот си трпи мобинг или отказ дава .Ама треба да се зголеми свеста да се пријавува вознемирување
Најлошо е што никој и нема да те подржи и да застане како сведок. И као најдобро ти е тајно најди си нов работа и моли се таму да не е исто.
Тешко се докажува мобингот на работа, затоа и не го пријавуваат работниците. Иначе, го има во голема мера
Тенка е линиата помеѓу Мобинг и Мрзливост. Најчесто под мобинг се мрзливите последните 4дена од месецот кој не си ја сработуваат работата на време... Чест на исклучоци кој навистина работат во тешки услови под јаки притисоци најчесто на верска или на партиска основа... Најостро осудувам, иако верувајте ми нема кај да се жалат системот ни е катастрофа
Да во право си.Ретко кој вработен ќе поддржи странка која тужи за мобинг...знае што ги/ја чека после...отказ. Сепак ако сите се плашиме така,стално ќе си бидеме под страв. Подеднакво е тешко и во државно и во приватно,само што, законот почна да се злоупотребува и сега на мобинг почнуваат да се жалат и најгласни се оние криминогените фаци и неработници.Зошто?! Затоа што работникот се плаши да не го изгуби и тоа што има,а хоштаплерот се плаши кривично да не одговара па бара мобинг. Ужас.
Дали за мобинг се смета дерењето и подсмевањето зад грб и криењето на бакшиш од страна на колегите а на шефот курот го боли?
Мене ми беше предложено да сменам смена...а знам ќе дојде ден пак ќе се споиме, ќе дознаат сите, па осуди, пресуди..јас си сменив фирма. На излезно интервју лажев, не ја кажав дотичната, од страв/срам..
Дали може и каде да пријавам дека се врши мобинг врз друго лице поточно врз татко ми. Секојдевни стресови, звонење ПО завршено работно време посебно за време на викенди, заканување, со сила на митинг. Татко ми е вреден работник што никогаш не извадил боледување, секогаш точен и на време. Се работи за државна работа (мвр) каде началникот им е психопат поврзан со партии и никој ништо не му може.
Одговорот сама си го даде : „Се работи за државна работа (мвр) каде началникот им е психопат поврзан со партии и никој ништо не му може„ Инаку , процедурата е Адвокат ( кој не ви е пријател ) и пријава за мобинг.
Јас сакав да пријавам во негово име татко ми не сака(ше) да пријави си трпи со години, мирен наивен и си заврши во болница па сега подолг период ќе си биде на боледување за жал...