Мобинг на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од Klara007, 1 септември 2010.

1. Mimi1980

Mimi1980 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    9
    Јас исто барам начин како да се заштитам од раководителката ,се работи за многу тешка и безобразна жена,веќе две години ги трпам нејзините испади ,се ми е сработено,до сега ниту една работна задача не сум одбила дури и кога е тоа работа на некоја од колешките кои не сакаат или не можат да го сработат на мене ми го тупне и пак ме напаѓа и понижува во секоја можна прилика.Работам во државна институција , под агенција за администрација сум но самата институција не е во Скопје и не знам каде да се обратам точно за помош,му се обратив еднаш на директорот и тој веднаш ја викна и по изразот на незиното лице разговорот не е бил пријатен и таа се прибра малку но,помина некоје време и таа пак си продолжи по старото,веќе ми е непријатно да одам кај директорот ,се чуствувам многу лошо,како да сум роб без никави права а останатите колеги си прават што ќе им текне,јас сум нова и немам право да пуштам глас и така е веќе две години .

На BlackNight и BeMyFriend им се допаѓа ова.
  2. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    102
    Мобингот најчесто се појавува кај тие што се вработени партиски.

Ќе те вработам ама крвта ќе ти ја исцицам.

Не фала немора да ме вработуваш.

3. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    358
    Се убаво тоа , али врати за назад околу 30 години , кога невработеноста беше преку 35% , па да видам дали ќе трпиш или не
    По мене , повеќе мобинг има во приватни фирми .. али секако секој со своето

На Mimi1980, Ajronmen и Polyincognito им се допаѓа ова.
  4. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    102
    Не велам дека нема, да, има во приватни мали, каде што газдите се непрофесионалци и сакаат да се збогатат со 5 вработени а има 15 профили на работа во неговата фирма. Колега не може да ми врши мобинг, тоа само ако самиот допуштиш.

5. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    358
    Мислам дека си збунет со поимот „Мобинг„ али не е мое да кажувам !
    Големите фирми се најголем проблем за мобинг .
    Малите секако тераат некако , може ќе ги има .. може ќе ги нема

6. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    102
    Воопшто не сум збунет.

7. Mimi1980

Mimi1980 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    9
    Ima go privatniot i vo drzavniot sektor,sekogas ke ima isfrustrirani budali koi si dozvoluvaat se i sesto i taka ke bide
    se dodeka si traeme i vedeme glava .Zalno e sto nerabotnicite i manipulatorite si pominuvaat bez problem,vrz niv ne se vrsi mobing bidejki znaat kako treba da se ulizuvaat i da mestat drugi a postenite rabotnici ke si rabotat i uste ke trpaat sekakvi navredi od nesposobni i alcni rabotodavaci,sefovi ,rakovoditeli i ostanati kompleksasi.

На BlackNight, Beautymom и Meditant им се допаѓа ова.
  8. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    102
    Работам во огромен странски холдинг. Бордот на директори така го има поставено менаџментот да не постои никаква можност за крах на системот. Непрофесионално е да го притискаш работникот како и што да работи. Треба да поставиш систем каде сите ќе бидат задоволни, а производството на завидно ниво. Мобинг постои секаде во секоја фирма ама ништо не се порамнува како мобингот од партиско вработување. Еве ти работа ама секој митинг ќе носиш 3ца со тебе. Поголем мобинг од ова????

На eliesaab, GirlLove и Mimi1980 им се допаѓа ова.
  9. Mimi1980

Mimi1980 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    9
    Taka i treba da bide ,no vo nasite firmicki kako i po drzavnite institucii vladee anarhija.Imame "gazdi" koi sto dojdele do kapital preku nokj,po drzavnite institucii imame rakovodstvo so kupeni i pokloneti diplomi ,nesposobni za rabotnite pozicii na koi sto se a zelni za mokj i vlast ne znaat kako da se dokazat pa udri po rabotnicite,zalna sostojba i sekoja cest na lugjeto sto se spakuvale i i si zaminale od ovoj pekol od drzava.

На Meditant му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    939
    Zdravo
    Bliska lichnost raboti vo renomirana kompanija koja vekje e pod drzhavna kapa prethodno beshe javnonprivatno partnerstvo
    Na rakovodna funkcija e ama zaradi kvalifikaciite negovata rakovodna go dozhivuva kako zakana i so godini vrshi mobing vrz nego.
    Mojata bliska lichnost e prilichno kukturna i vozdrzhana lichnost i do sega ne davashe mnogu na zhanchenje na nachinot na koj e treriran ama otkako stana drzhavna firma negoviot rakovoditel vajda od strav pocna so mnogu posilen mobing
    Ve molam za soveti kade da se prijavi advokat koj e dobar i chesen i e vo ovaa sfera pls se shto znaete spodelete bidheji vekje e nepodnosliva situaciajata i ne mozham da dozvolam moja bliska lichnost da bide izlozhena na takov odnos
    Fala

11. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    5.882
    Многу мобинг претрпев за 2 ипол години. Раководителит отворено ми се закануваше и ми бараше грешка. Пример пауза за кафе била помината, јас со филџан сум се прошетала. А викам колегите што пренесоа видеа дали е полн или празен филџанот ? Кога почнав по остро со него, и он не ме закача. Само службено си комуницираме. Е сеа ваљда му светна дека можам да го снимам како се заканува и однесува, бидејќи индиректно му кажав дека треба да пази што зборува.

12. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    31.615
    Добро е што си го опоменила и си му покажала заби. Но внимавај, неовластеното снимање не е дозволено. За такво нешто може на крај ти да го извлечеш подебелиот крај. За жал таква ни е посрана државата и законите. Обиди се да го фатиш со нешто друго како на пример документ, маил, пораки, грешка во работа...Било каков доказ кој укажува на погрешна постапка од негова страна. Само на тој начин може да го затнеш. Или евентуално ако имаш колеги сведоци.

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    18.452
    Не знам дали сум зборувала на темава.
    Пријавив мобинг, психички, на работа лани, дирек на менаџмент.
    And guess what?

Тој не доби ни усна, ни писмена опомена.

Па и уште ми се лутеше оти сум го кажала, а јас уште пред тоа му се заканував дека ќе го пријавам.

Менаџментот и фирмата стаповите ги заболеа за работниците.

Е така.
    Фала. Чао. Пријатно.

На dromka, DarkStormm и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.829
    Допаѓања:
    323.982
    Мобинг многу тешко се докажува.
    Иако сите се ЗА заштита на работникот, кога ќе дојде време да застанат позади него, сите се прават мутави.
    Општо во државава сме научиле да не подаваме рака, да не сведочиме вистина, да се тргаме на страна од туѓ проблем.
    Ама мечката кога игра кај комшијата, може и во твојот двор да дојде.

Нема колектив!

На dromka, MiloMalo и GirlLove им се допаѓа ова.
  15. Martina991

Martina991 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    259
    А каква проблеми имаш?
    Што работиш?

16. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    31.615
    Во фирма во која имам работено, бевме сведоци како колешки трпи сериозен мобинг од страна на две идиотки. Газдата беше свесен ама стоеше на страна, со самото тоа што не превзеде ништо е виновен. На страна мобинг, еднаш дури беше и вербално и физички нападната. Ja теравме да пријави, да тужи и тера постапка ама она не и не. И се нудевме за сведоци ако затреба. Од која причина неќеше немам поим. Секако замина од таму. Брзо после тоа и ние си се префрливме на нови работи. Муабетот ми е дека ако не покренеш постапка, нема да добиеш ништо. Од тоа ќутење стигнавме до тоа ниво до кое сме. Во време кога молат за работници, работа лесно се наоѓа. Факт е дека поради недовербата која владее, ретко кој вработен се осмелува да покрене постапка. А треба.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    18.452
    Не сакала да пријави пошто се е крумпирано во државава

18. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.993
    Директно пријавувајте мобинг на директор на фирмата.
    Бев во слична ситуација и пријавував кај менаџер постојано. Кога видов дека нема реакција, напишав мејл до директорот каде што му се извинив бидејќи не постапувам хиреархиски, кажав дека пријавив мобинг и дека не е спроведена никаква постапка и нема да ви се верува дека целиот тим од човечки ресурси во рок од 24 часа дојде на распит кај колешката и менаџерот. :D

На firequeenn, dromka и TamaraSJ им се допаѓа ова.
  19. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    31.615
    Точно така. Ама ако сите ќутиме и не превземаме мерки, силеџиите ќе си уживаат на работа а чесните ќе бегаат од нив и ќе си ги губат работните места. Знам за два случаи каде вработени кои постапија смело ги добија тужбите за мобинг. Не дека секогаш успеваат да се извлечат. Постојат ситуации каде има јасни докази и сведоци.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.354
    Допаѓања:
    4.905
    Колешка исто се изживуваше на мене, ја снимив покажав на газдите директно, сведоци имаше потврдија, напуштив секако напушти и прометот никој не им иде, и се беше џабе. Зошто? Живео непотизам, затоа. И она остана се изживува врз кој стигне а останати вработени само ротираат де едни други секој месец различни. 20 сменија, свесни се а ете, роднина е и готово, крај приче

На Wellwell, Arjanit2021 и GirlLove им се допаѓа ова.