Јас исто барам начин како да се заштитам од раководителката ,се работи за многу тешка и безобразна жена,веќе две години ги трпам нејзините испади ,се ми е сработено,до сега ниту една работна задача не сум одбила дури и кога е тоа работа на некоја од колешките кои не сакаат или не можат да го сработат на мене ми го тупне и пак ме напаѓа и понижува во секоја можна прилика.Работам во државна институција , под агенција за администрација сум но самата институција не е во Скопје и не знам каде да се обратам точно за помош,му се обратив еднаш на директорот и тој веднаш ја викна и по изразот на незиното лице разговорот не е бил пријатен и таа се прибра малку но,помина некоје време и таа пак си продолжи по старото,веќе ми е непријатно да одам кај директорот ,се чуствувам многу лошо,како да сум роб без никави права а останатите колеги си прават што ќе им текне,јас сум нова и немам право да пуштам глас и така е веќе две години .
Мобингот најчесто се појавува кај тие што се вработени партиски. Ќе те вработам ама крвта ќе ти ја исцицам. Не фала немора да ме вработуваш.
Се убаво тоа , али врати за назад околу 30 години , кога невработеноста беше преку 35% , па да видам дали ќе трпиш или не По мене , повеќе мобинг има во приватни фирми .. али секако секој со своето
Не велам дека нема, да, има во приватни мали, каде што газдите се непрофесионалци и сакаат да се збогатат со 5 вработени а има 15 профили на работа во неговата фирма. Колега не може да ми врши мобинг, тоа само ако самиот допуштиш.
Мислам дека си збунет со поимот „Мобинг„ али не е мое да кажувам ! Големите фирми се најголем проблем за мобинг . Малите секако тераат некако , може ќе ги има .. може ќе ги нема
Ima go privatniot i vo drzavniot sektor,sekogas ke ima isfrustrirani budali koi si dozvoluvaat se i sesto i taka ke bide se dodeka si traeme i vedeme glava .Zalno e sto nerabotnicite i manipulatorite si pominuvaat bez problem,vrz niv ne se vrsi mobing bidejki znaat kako treba da se ulizuvaat i da mestat drugi a postenite rabotnici ke si rabotat i uste ke trpaat sekakvi navredi od nesposobni i alcni rabotodavaci,sefovi ,rakovoditeli i ostanati kompleksasi.
Работам во огромен странски холдинг. Бордот на директори така го има поставено менаџментот да не постои никаква можност за крах на системот. Непрофесионално е да го притискаш работникот како и што да работи. Треба да поставиш систем каде сите ќе бидат задоволни, а производството на завидно ниво. Мобинг постои секаде во секоја фирма ама ништо не се порамнува како мобингот од партиско вработување. Еве ти работа ама секој митинг ќе носиш 3ца со тебе. Поголем мобинг од ова????
Taka i treba da bide ,no vo nasite firmicki kako i po drzavnite institucii vladee anarhija.Imame "gazdi" koi sto dojdele do kapital preku nokj,po drzavnite institucii imame rakovodstvo so kupeni i pokloneti diplomi ,nesposobni za rabotnite pozicii na koi sto se a zelni za mokj i vlast ne znaat kako da se dokazat pa udri po rabotnicite,zalna sostojba i sekoja cest na lugjeto sto se spakuvale i i si zaminale od ovoj pekol od drzava.