Разговарав со детето негов одговор е дека го тепаат и навредуваат бидејќи бил дебел . Вика кога ме тепаат јас насмеам да се бранам? Вика со закани се ако се пожалам дека ке ме тепат пак , се пожалил на наставничката после часови пак со солзи си дојде ме тепаат дека ги кажав. Е сега мајки вака барам совет дали јас да разговарам со класната или време е за поголемите служби , мајката која го навреди детето им наредила на децата од класот да го тепаат и делат детето . Секој ден со солзи се оди и со солзи се враќа од училиште
Време е за поголеми служби. И родителска и се со ред, сите страни да се сослушаат. Дури ако треба и заедничка средба меѓу родителите и децата. Сигурно ова има и поголема позадина, така да не е баш едноставно.
Незнам од каква полза ќе е родителската бидејќи кога и да се пожалиме после 3 4 дена детето си иде модро и вика не кажувај ми се закануваат. Кажи на мајката вака и вака ама моето рече дека лаже твоето. Лаже модро на врат и по тело сам се има направено
Одма со се класната у педагошка, и да се јават на родителите на децата. И ќе кажеш да си ги соберат мрсулите, за да не пријавиш. Па да плаќаат после оштета за психичко и физичко малтретирање. Или дека ќе почне да враќа. Говеда
Epa so da prai kutroto dete? Ako ne reagiraat ni roditeli, kje se brani be. Kako smee taka?? I use do pomodruvanje. Da zemes da gi zgazis. Pa i use ,,majka” nekoja rekla da go tepaat. Toa ne e majka, toa e stoka. I treba i deteto da i se odzeme. I ja imav vo osnovno pokrupno dete, duri i problemi imase so zdravjeto, i zamisli on mene me maltretirase prcla od 30kg. Ama sea e shlang i kje se zheni. Zivotot se menja.
Рпридтелска, наставник, педагог/психолог, директор ти е првата инстанца. Ако ништо така не бива документирајте кога ќе се врати модар. Земи го од училиште и во училишен двор пред сведоци сликај дека е модар. Пред наставници пред се. И кажи им дека ако не се преземе ништо во врска во тепањето на твоето дете ти ќе одиш и ќе пријавиш во полиција и ќе почнеш јавно да зборуваш. Булинг е опасен и сериозен проблем. Ако детето веќе изгуби самодоверба може лесно и во друго училиште да стане мета на булинг. Треба да му покажеш дека е заштитено и дека нема ништо лошо во тоа да се реагира. Ама не со враќање и тепање туку со кажување и реагирање на соодветни инстанци.
Одма носење кај матична, со лекарско, со сè. Не се повлекувај ако вистина си доаѓа модро, со тие од школо ништо не правиш. Тие се таму само плата да зимаат, за ништо друго не ги бидува. Оди на повисоко ниво. Посвети се максимално на детето, работење со психолог и брзо решавање на проблемот. А вие што копате по мислењата и си носите заклучоци од памтивек, не знам како не ви е срам.
Зашо срам? И не биле проблемите од памтивек, туку пред некоја година. Они најдобро си ја знаат дома ситуацијата каква им е, но мора и она да е свесна за се, претходно што било и денес во животот на детето нејзино, па за се да се размисли. Ништо не е така наивно, колку и да ни изгледа. Никој мислам дека детето не го криви, таман работа, детето жртва е. И не беше злонамерно кажано. Навистина не знам како и дали ова може да се реши, кога и родителите други ги опишува какви биле, а од друга страна нема можност за друго школо.. Тешка ситуација. Му се нафрлиле него, уште па и поддршка си имаат од родителите. Како би го решила проблемот ако не соработуваат родителите и стручната служба во школото? Со некои искрено со збор не можеш да се разбереш. Освен ете како погоре што спомнаа, јавно да искочи па на тапет да ги ставаат, може и би им дошло така памет. Со мирно еве не бива никако. А детето страда.
Многу некогаш си земате за* право да ,,душкате". Во ред, имала проблеми. Дали тоа значи дека мора да и' се прави профил на нејзината личност спрема претходно пишаното? Почитувајте малку од туѓата приватност. Сфаќам дека тоа е нешто што сама го споделила и е достапно, видливо, но во ваква ситуација воопшто не и' се помага. Напротив, ќе се чувствува обвинето, наместо поддржано. Не мора секогаш да сфаќаш и ти @Mrs. right лично, а гледам дека скоро секогаш и секаде се чувствуваш ,,повикана". Можеш од некои теми да зедеш пауза, чисто зашто не секогаш секој (твој) совет би бил корисен.
Правиш лекарско прво,следно одиш со опомена пред тужба до родители и школо, одиш до Меѓаши, одиш до МОН, одиш секаде. Веќе не ги моли во школо, нема резон. Се молат луѓе, не стоки. Пак ќе ти речам, биди само сигурна дека детето 100% кажува вистината. А сега ќе ти објаснам и зошто. Во нашето одделение има едно дете кое е побесно, закача, не знае да седи мирно, прави неред... Е арно ама се научија за се да е виновно детето. И се случило на едно девојче да се удри со нешто ваљда по око и да ја направат големата, Д ме удри, Д е крив, мајката оди на лекар, добива некоја си терапија и документ и со тоа до МОН, претставки, опомени, тужби... После 2 дена девојчето кажува на наставничката дека само се удрило не ја удрил Д. А работата веќе направена голема. Во исто време против истото дете уште една претставка, од друг родител за наводно злоставување кое на некој начин се случило ама не се сфати сериозно бидејќи првиот случај фрли сенка. Така да биди сигурна во муабетите на син ти и ако е навистина така оди директно во општина, министерство и Меѓаши.
@eliesaab ок, така ќе направам, ама и ти да одмориш малку од тоа да осеќаш потреба на секого да му солиш памет. Не знам коментаров како придонесува и како ќе му користи некому, и твојот и сеа мојов ама ајде нека биде така. Секое добро.
Ќе ми дојде дома модро? Има да одам до крај! Не се мисли мајка ич. Превземи побрзо затоа што тоа делува на детето многу... Какви родители има да советуваш дете да тепа соученик... Ја да сум на таа мајка косата у раце ќе и ја остаам
Ти имаш филозофирачки пристап кој не е соодветен на темава, а воопшто и имаш таква тенденција на филозофии. Тоа не е лошо, но таквиот пристап не е корисен во конкретниов случај. И не знам зошто користиш множина, баш моето мислење погоре и' даде насока.
@Mimtod мораш да разговараш со учителката да ги викни родителите и децата, да кажатш каде е проблемот секој да си го изнеси својот став, да се изнајде решение и да прекини малтретирањето. Ако не сака учителката обрати се до повисокоте служби и директорот. Иште утре оди и разјасни се, ако не се реши префрли го детето во друго школо.
Eve da spodelam iskustvo Se pozaliv na klasnata nejziniot odgovor bese "Jas nemozam so toa da se zamaram toa se vasi problemi na casot se site zaedno i mirni baraj si od sluzbite pomos" . E sega vaka jas planiram da odam do sluzbite no problem e sto decata edno mene mi kazuvaat drugo na na Nastavnickata. Kako jas da dokazam deka deteto ima problem , mene mi vikat ama on ne napravi nisto a na klasnata i vikat aa ne on e kriv
Ако може да ме насочите каде да пријавам:уште од прв ден на училиште едно дете ги тепа сите по ред и учителката. Пријавено педагог,психолог и тие одлучиле мајката на детето да седи на час. Неколку месеци на час тоа исто се однесува,ја вреѓа и тепа неа,таа го претепува пред деца и учителка. Ниту учат ниту слушаат сите очите вперени во детето и мајката. Родителите забранивме мајка на час. И сега е бетер,учителката седи неколку часа до кое дете тој ден е натепано,време за учење нема,ако не го учам дома ништо нема да знае. Учителката кога и се жалат од детето има само една реченица:па што да ви правам. Кога неа ја тепа,омаловажува,исмејува таа бара од едно друго дете да ја брани. Запознаен стар,сега нов директор и се по старо па и бетер. Побарав да го преместат моето во друг клас,и тоа не,требало да се реши проблемот.
Кажи и прво кои ти се доказите има ли докази или оти така и текнало. и кажи и дека она е за стручна помош дека е невоспитана и возрасна жена понижува мали деца не ја личи кажи и нека дојде на некој на нејзина возраст. Оди кај учителка, психолог директор итн.. не за моливот туку за нејзиниот речник, а моливи купи и 3 не се скапи, ако е за моливот.
Во Харлем ли учите? Детето ги тепа сите, од деца до мајка и наставничка, и никој не реагира?? Нека го избрка 2 3 пати, нека викне служби, нека си бараат решение.. Децата да ја бранеле, бог да чува.