Celiot klas se isti , pred mene ne pcue nadvor koga ne e pred moj oci ne gledam ne slusam. Sekoj den se zboruva so deteto i ti vika mamo i tie taka mi vikat ako sine ti ne bidi kako niv
А зошто не било такво до пред 2 години? Имаш пишувано по други теми дека имате/сте имале кризни ситуации во бракот. Немој погрешно да ме разбереш, но дали ти и сопругот сте се запрашале како му влијае домашната ситуација на детето и како го погодува? Детето без причина не може да го смени однесувањето. Не ги оправдувам ниту дотичните родители кои го обвинуваат твоето дете и се однесуваат самите детски, ама треба да поработиш и отворено да комуницирате со вашето дете, ако треба побарајте помош. Детето ти трпи, си има проблеми, место на другите деца да им се лутиш, види точно од каде доаѓа проблемот. А во случај да не се најде заеднички јазик со другите родители, никако да не го прифатат децата, мораш да размислиш на префрлање во друго училиште. Викаш од мало место сте, немате избор но детето не е должно да трпи со години малтретирање, доколку всушност он/она е жртвата.
Taka e. Nekako ne mi ide celo oddelenie da e krivo a nejzinoto ne. Nemoze site deca da se krivi, da bese obratno problem ke imase megju dve tri deca a vaka nekako ne mi ide. Cim site se protiv nego sigurno ima i zosto. I ne e rabotata ne gledam ne slusam, taka e najlesno da kazes i svirkaj si. Ne. Ke otides i ke vidis i slusnes. Zosto denes se deca utre vozrasni, denes moliv utre nesto golemo. Loso za idninata na deteto ako prodolzi taka. Sve od doma poteknuva i agresija i nasilstvo a i ljubov. Zatoa treba mnogu da se pazi kako pred deteto se odnesuvate doma. Ke si go sednes soprugot i ke razgovarate za ova. Vie karajte se ama ne pred deteto, vozdrzete se pred nego. Problemot e podlabok i mislam deka treba da si pobara strucna pomos majkata. Pa toa skolo sigurno ima psihilozi neli... Sorry ti go iskoristiv postot
Кај нас во одделение имаше едно дете кое им беше на пик на сите, сите прстот во него цело време. И сите а било а не било него го обвинуваат. Еден ден иде мојот со чело модро, го гледам на бањање како на асфалт паднато. Ми вика тој ме сопна паднав. Јас здивев, одма земав ќе пишувам, ќе бранам дете. Ама нешто ми стана сумљиво, чек викам да прашам пак јас дете, ми кажува друга приказна, башка дејствието не ми совпаѓа со доказите (удреното) и искача дека он сам паѓа се сопнува, се удира на асфалт на чело директ, ама да не го карам случајно најлесно му било да рече тој ме сопна. Доби карање, ама не затоа што тој се сопнал, туку зошто го набедуваше другарчето. Што сакам да кажам со приказнава, не им се верува слепо на деца, никако, тоа се деца, ситуацијата мора прво да се провери па после да се реагира. Таман работа ако на секое се караме со родителите. И секогаш да тргнеме од нашето дете. Каков е тој муабет Не гледам не слушам, па утре ќе убие човек, ќе го браниш со не гледам не слушам? Малку во крајни граници, ама така е муабетот. Дете се прати и кога не ти е пред тебе, најлесно е да кажеш не видов и не чув. Мислам дека коренот на проблемот е подлабок и не го произнесува мајката, ете има нешто друго, семејни нарушени односи, детето очигледно фрустрациите од дома ги исфрла на другарчињата така да не може да се обвини едната страна само. Приказната секогаш има најмалку 2 страни.
@Mimtod те прочитав прво пред да искоментирам било што, и мислам дека прво проблемот е во вас ко родители. Прво од вашето однесување дома па понатаму и однесувањето на другите родители во ситуацијава. Апсолутно не ја оправдувам ситуацијава ни родителите, и не верувам дека моливот е главниот проблем. Ај деца ко деца ќе се замерат, ќе се скараат, ама за возрасни луѓе мора да има нешто подлабоко. Ја разбирам дека има и возрасни па бараат закачки, ама чим повеќе реагираат, не ќе да е туку така од бес. Мора да се направи родителска, да се разговара и да се најде коренот на проблемот, а вашето дете да посети и детски психолог, прво заради дешавките од дома, после од школото.
Najprvo da vi odgovoram na site Pred dete nikoga ama nikogas se nemame skarano pred nego sekogas se odnesuvame kako da e se vo red. Kako vtoro ne go branam i jas sum imala situacii kade dete e bilo doma a bilo e obvineto za problem vo uciliste. Toa pred 2 godini ne bese vakvo sakam da kazam imase drugo dete meta na site sega toa dete go prefrlija vo drugo uciliste si najdoa nova meta. So glava tvrdam deka ne mu cepka raka , 1 denar da e ke prasa da go zeme. Minatata godinina imase slucka vo klas kade se kradese so video od samoto dete i se kazuva na majkata taa veli samo lele. Vcera izleguva na roditelska deka na drugo dete mu fali ucebnik kaj treto dete najdeni tugi nozici. I sea i za nozici i za kniga li e vinovno moeto. Ne go branam samo vi davam primeri. A toa deka nadvor od oci ne gledam sto pravi sakav da kazam deka nemozam da tvrdam deka nekoj ne navredil ili ne se udrile zborot mi e deka doma se edno nadvor drugo bas zaradi toa sto doma se mnogu strogo cuvani pa besot go vadan nadvor od domot bez kontrola koga se.
Колку и да сакам да дадам совет во полза на оној што го бара, мене ми изгледа како да има нешто додатно на ситуацијата што не се согледува. За моливот, би рекла биди поголем човек, купи молив и однеси им го. Објасни дека не сакаш твоето дете да биде таргетирано за нешто што не го направило, но доколку еден молив ќе им го олесни животот, помогни им, што да кажам, а да не е смешно. Но, мислам дека треба да разговараш сериозно со твоето дете. Не може да биде мета, ако не го заслужило тоа. Зборувам мета дека ги закача другите, доколку е жртва на булинг е друга приказна. Јас знам за еден случај каде мајката исто смета дека нејзиното дете неправедно не го дружат, но реалноста е дека е премногу проблематично, врши насилство врз машки и девојчиња, им крши предмети, се иживува врз се што ќе допре. Не велам, дека тоа е факт кај тебе, но ако повеќето ја имаат таа мисла, значи сепак нешто има. Не е лошо да сфатиш дека треба да се работи со своето дете, лошо е, ако при разни укажувања од родители, да обвинуваш други за нешто што не сакаш да го согледаш. Нема срам, нема инает, туку наоѓање на пристап за работа, а и посета на психолог можеби е неопходна. Така ќе се увиди, кој е во право, а воедно нема веќе да ги имате овие проблеми.
Енергијата што ја трошиш нас да ни објасниш насочи ја да седнеш отворено да разговараш со дете, најди начин да допреш до него, однеси го на сладолед или зборувај некако, да ти каже како е реално. Јас тогаш го прашав, отворено, ако не ми кажеш јас ќе се скарам со мајката, ќе се развикам на наставничката, ама ако излезе спротивно од тоа ти што кажуваш ај што јас смешна ќе излезам, туку и ти лажго ќе излезеш и никој никогаш нема да ти верува веќе. Довербата се гради цел живот а се губи за еден миг, со тие зборови му објаснив. Се отвори и се ми кажа. Потоа одиш кај наставничка, Ако не реагирате вие ќе реагира директор, ќе реагира инспекција, ќе реагира министерство, некој ќе реагира, детето мое не е мета да фрлаат на него пикадо. Ама мора да си сигурна во тоа што го кажува дете, не да биде после Ама не знаев јас ова. Од искуство во нашето одделение, се кренаа родители се направи големата и на крај знаеш што излезе, децата си направиле филм од играта и излезе дека не било така, а се вклучија инспекции, министерство, социјално, нема кој не се вклучи.
Razgovarame otvorano so deteto , nekogas so taktiki nekogas sam kazuva Veruvaj kolku i da imam drugi problemi dete dobiva vnimanie max Dali i denes e vinovno koga na isto toa dete so moliv mu fali mu vika na drugo dete majka ti ke umre i nastanuva tepacka? Ne e da ne opravduvam nikogo no koj sega na taa majka da i kaze dali taka vospituva taa ama soli pamet na drug roditel
Само премести го детето во друго школо, таму ништо повеќе не можиш да смениш, ако е пикирано да му прават булинг со дозвола на родителите ништо добро нема да излезе од таму. Еве јас верувам дека не украло молив туку намерно го криват. И ова не останува тука, туку цело време тој ќе биди мета. Од тоа може да се види заради мајката од друга страна како го омаловажува и укривува детето за еден молив јавно, и како никој тоа дете никој нема да го игра, шо тоа укажува дека не го сакаат и работите нема да бидат на подобро.
Не е вистина дека некогаш мора да има причина, јас во мојот клас имав дете што беше таргетирано и мачено често... не дека беше цвеќе за мирисање ама не и за секој ден да биди плукан, тепан и навредуван од сите. Веројатно таков вајб дава откај знам.. И греота е вака да и зборувате на мајкава, оти сигурно ја боли детето да е оттурнато од сите.
Родителите се направени ко мали деца, место да ги учат шо како треба тие не можат да се снајдат во вакви ситуации и одбираат лоши методи за да воспитување на своето или туѓото дете. Ако некој има проблем тогаш треба да си прават директно со родителот муабет, да се јават да ги донесат децата, да ги смират да пробаат децата да му живеат, но не тие ги учат децата како не треба со секој да се живее туку некој пакт на јаки дечишта, јаките тие. Имам забележано многу вакви самобендисани родители шо погрешно ги воспитуваат децата. Но никој ништо не му можи.
Imase i vo nasiot klas taka dete i koa ne bese krivo nego go obvinuvaa. Zatoa i znam kako mu e na moeto dete sega. N3 baram kriv prav baram sovet kako da postapam Eve zboruvam so nego vika deka edno dete im kazuva na site da ne igraat so nego , ako nekoj igra so nego mu vikale ti si glup zosto igras so nego. Vika me tepa pa da ne se branam li. Ne sum znael da igram fudbal zatoa ne me sakale
Многу ми е жал ама освен преместување во друг клас или подобро друго училиште, само досадувај му на класниот или кај директорот и не попуштај... А тоа на родителите на другите деца срам и арам да му е, само то че речам.
Колку е неточно ова дека детето треба да "заслужи" да биде мета. Обично секогаш деца кои се на некој начин поразлични се пикирани од неколку луѓе и потоа сите други се придружуваат. Најзлобните деца никогаш не се тие што се outcast. Да, наставниците не се ништо подобри бидејќи и тие секогаш ги окривуваат дежурните виновници, дали свесно дали потсвесно. Не е во ред во никој случај и не може уште да се продолжува праксата да се изолира едно проблематично дете и потоа да му се префрла вината за секоја ситуација. Ова од секогаш постоело и не се правете дека не е така.
Ovaa majka koja go navredi javno vo grupa deteto veli deka taa imala 3 deca , 2te bile na fakultet pa se mnogu pametni a 3tovo nemoze da deli Se zalev i na roditel i na klasen i den dva e dobro ili pred klasna nadvor od ucilnica ista pesna. Nema opcija za drug klas ni za drugo skolo
Преселете се. Заради детето. Еве јас планирам да се преселиме од овде за некоја година, шо не ја бива тука, не ја бива, не планирам детево да почнува тука школо, од прво одд заминуваме.
Ne odi na trening ne znae nisto demek tie so odat site se top. Eve moze nemam uslovi da go pustam na trening Davam samo primeri ne go branam ne velam deka e cveke
Ама џабе на нас ни кажуваш, ние не викаме дека твоето е криво, ти викаме да реагираш. Одам кај директор, пишувам дописи, министерства, градоначалник, секаде ќе отидам. На крај отиди и на час и зборувај отворено со децата, дека следен пат ќе ги пријавиш и во полиција и дека додека го малтретираат детето нема да застанеш. Они прават вака бидејќи никој не им се спротивставил, да ржнете вие да видиш дека нема да зуцнат. На крај краеви и таткото да отиде да сржи, како тоа детево ко само да се бори со лавови. Веројатно и тој не знае како да одговори па често и погрешно одговара бидејќи е само дете. Застанете пред него и покажете им дека и тој има грб, а не они да се фалат со судови и не знам ти што. Кога моето го малтретираше едно од полошите деца пробавме и преку наставничка и преку деца, секако пробавме, не функционираше, се симнав на негово ниво, клекнав до него и очи во очи му реков дека не смее повеќе да го малтретира М, дека следен пат нема да разговараме културно туку дека и М ќе врати, и сето ова пред родителот за да не биде после ама не знаев, ти вака, ти онака. Проблем е што детето цело одделение го бојкотира и ќе има проблем со дружење но тоа е што е, на сила убавина не бива.
Точно е, никој не го оспорува тоа. Ја сум била во ваква ситуација и многу добро си знам како си проѓав цел тој период. Работата е зашто и дали има причина едно дете да е отфрлено поради неговата повлеченост, пасивност, хиперактивност, агресивност, во зависност од тоа како се однесува во школо со другите соученици. Секогаш мора да постои причина за тоа, колку и да мислиме дека нема, не може да е така, друго е родителите ако се несвесни или пак одбиваат да се свестат дека одредени ситуации дома толку негативно се одразуваат врз детето и нормално сето тоа се рефлектира и во другите средини во кои се движи детето, училиштето најпрво. Таков вајб не може никој да дава, ниту ова да е причина зашто едно дете треба да е малтретирано. Една работа е што малтретираното дете кое е толку повлечено и немоќно да се одбрани и справи со соучениците, друга работа тие деца кои прават булинг, на коишто исто родителите им потфрлиле во воспитувањето. Без причина не може да се малтретира некој ни крив ни дужен. Желба да ти доаѓа да мачиш некого. Мајката сепак треба да поразговара со детето најотворено и да види што го мачи. Задоволно и среќно дете не може вака да се однесува.