Форумџика на годината

Можно ли е младите во Македонија да живеат самостојно?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 31 јули 2017.

?

Дали младите во Македонија можат да живеат самостојно?

1. Да

81 глас(а)
    32,0%
  2. Не

180 глас(а)
    71,1%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Јас работам повеќе години, платата варирала од 8000 до 18000, а кога имало хонорарно сум земала плус 3000 месечно да речеме. Не се рафрлам, ама и по толку напорна работа немам собрано за свој стан или куќа. Не е помал отпор, давам се од себе, ама не можам да се лишам од посета на забар или општ лекар, очен ако имам потреба. Да имав маж и дете немаше да заштедам ништо или ќе тргав нешто ситно и неважно. Сфатете дека скоро сите газди го плаќаат трудот под цена, па работи колку сакаш, законот него го штити. Некои млади во Скопје со 30.000 можат на кредит стан, но и тие се ретки. Имам две колешки мажени кои живеат со свекор, свекрва и девер. А работат и тие и мажите, ама со 250 евра или вкупно 500 во Скопје се излегува на позитивна нула. Се почесто мислам дека овде работиме за газфи, за да имаат по неколку станови и ние ќе собираме трошки.

Пиша анкети, сум работела и тоа ама тие пари се за ситнурии, за кафиња, некое поевтино парче облека. Не сум сретнала некој од правење анкети стан да купил. Правите нереални споредби. Купување стан не е купување на чоколадо.

На AURUA, crimson, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Самостојни се на форум и раскажуваат бајки. Се трошело на маникир и кафани. Од нова година 2015 не сум била во кафана, а маникир не сум правела воопшто. Факт е дека 200 евра се мизерија.

На prashinka, AURUA, Belgin1 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Не зборам за купување стан. Станови сите купуваме на кредити на 200 години отплата, наместо да плаќаме кирија - плаќаме рата. Анкетите ги спомнав како пример за дополнителна заработка - баш за овој пример што го пиша ти, да не се доведат до ситуација да се лишат од посета на забар, да кажеме.
    А дека работиме за газди - точно. Оној вицот е жива вистина:
    „-Директоре, шо убав мерцедесов нов...
    -Ајде, поработи уште некоја година, па и на жена ми ќе и купам“

Како и да е, зборот ми е дека речиси секој млад и работоспособен човек може да се снајде за некакви попристојни примања кои нема да му купат стан ама нема ни да го остават без леб. Тоа е реалноста, додека не стигнеме ментално на повисоко скалило во општествово - така ќе биде.

На ninavila и Tanjamm им се допаѓа ова.
  4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    На мене мислиш? Не живеам во паралелен универзум, туку во нашата т.н. државичка.
    И да, се осамостоив во период кога земав минимална плата, затоа што морав. Дечко ми тогаш не работеше. Преживеавме ... и созреавме во меѓувреме. ;)

На ninavila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.863
    Допаѓања:
    19.571
    А тие што не можат да најдат работа? Сте биле во другите градови низ државава? И како е таму ? Ружи цветаат или не е како у Скупје ?
    Некој изгледа шета само Скупје -Грчку , и овде ке ми зборува за стандарт и за паразити

На mila89, crazylady, Aquamarine93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    И јас не оправдувам човек на 40 години да бара прво вработување. Имам таков пример, а и не сум сигурна дека баш и бара работа. Но, на 40 години без ден стаж и без ден работа за мене е очај. Инаку, во мали градови и мали плати. Ако некој во мал град работи непријавен, за 8000, па одбиј храна и превоз, исто како социјално да зема. Плус тој за социјалното не се мачи, го зема гратис, а овој рмба. Државата треба да создаде работни места и да ги скастри од социјално сите кои не сакаат да работат.

На AURUA и izmislena им се допаѓа ова.
  7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас моментално живеам во помал град, точно дека се помали платите отколку во Скопје - ама па и трошоците се пониски. Ние ете - во Ск не успеавме да се снајдеме, тука да. Имаме и многу пријатели што исто се од Ск но се снајдоа по други градови, веројатно поради специфичноста на професијата. Како и да е - животот во Македонија секаде е тежок, но со разумно менаџирање и со изнаоѓање начин за дополнителна заработка, може да се живее - не луксузно, но барем пристојно.
    А за ова со социјалното апсолутно го делам мислењето.

На crazylady, Tanjamm и ninavila им се допаѓа ова.
  8. ninavila

ninavila Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    344
    Jas se prasuvam vo koj svet vie ziveete.Pa niz cel svet mladite ziveat sami odvoeni od roditeli.Kako? Mizeruvaat , kako i kaj nas,ama ne kukaat.Rabotat po dve raboti doagaat doma kapnati umorni i drugiot den novo nanovo.Stan i kuka vo celosna sopstvenost bez kredit e mislovna imenka sekade vo svet .Tie sto imaat vo sopstvenost kuki i stanovi a se 25 god e blagodarenie na nivnite roditeli koj cel svoj zivot go minale vo mizeruvanje i rabotenje.Kazete mi vie posto jas sum od druga planeta Zosto roditelot mora da go nosi svoeto vozrasno rabotnosposobno dete cel zivot na grb?!

На crazylady и izmislena им се допаѓа ова.
  9. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Абе остај, бајки раскажуваме ние :)) Животот ни е прекрасен на нас нели...

На ninavila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zaguben

zaguben Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    170
    Можно е да но не сите млади, само 1 % .

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.863
    Допаѓања:
    19.571
    По две работи ?
    Па и јас би работала две работи но само да ги најдам ;)

На Aquamarine93 и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.390
    Ние откако сме земени еден ден немаме делено кров со родителите. На гости да, и на преспивање дури летно време зошто неговите не живеат во земјава. Но живеење не. Некогаш сме имале доволно некогаш ич. Но се е на наш терет. Ако се сака се може.

На Naturel, joy1, ninavila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Родителот не мора да издржува возрасен човек, јас осудувам луѓе кои се на грб на родителите и се неодговорни. Но, во странство работиш и земаш достоинствена плата, а овде колку луѓе познавам работеа по неколку месеци, нема плата и се принудени да си одат. Потоа за да тужат немаат пари. Каде е тука правдата?Дали такво нешто има на запад?На запад и човек со средно, без некои посебни квалификации може да најде работа, а овде се чека по неколку години откако ќе заврши факултет. Овде се работи на црно со години. Знам многу луѓе кои долги години работеле на црно и сега на нивни 40 години немаат ни ден стаж?Од што ќе живеат на старост и кој дава кредит на човек кој не засновал работен однос? И за да ти дадат кредит, треба да исполнуваш услови. Со 200 евра каков кредит ќе земеш?Утре кога ќе те шутнат од работа како партал, како што секој ден се случува, со кои пари ќе отплаќаш кредит, а задолжен си за 15 години?Да не збориме што има мобинг на работа, па дури и сексуални услуги некаде бараат претпоставените од работничките, за што за 200 или 250 евра?Престиж ли се тие пари?Знаеме официјално колку е платата во Македонија и по региони. Најмизерни сме на Балканот и сега филмови ќе раскажуваме. Биди си способен, газдата ќе те плати пола од што вредиш и заслужуваш, од твој труд ќе живеат еден куп шефови и така животот минува.

На AURUA и Justicija им се допаѓа ова.
  14. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Луѓенца, да ве прашам, што подразбирате под осамостојување?

Живеење во станот што го купиле родителите на сопругот? Живеење во скопјето под кирија, додека киријата ја плаќаат мама и тато? За вакво осамостојување ми зборите? Наследени имоти од роднини?

Или подигање станбен кредит, за кој е потребна плата над 20 000 денари, а таква земаат само административци, моја најомразена категорија. Осамостојување е работното место поклонето од партија?

Седете таму и ќутете, не глумете лудило пред малиот човек.
    Луѓе изгубија здравје за тој минималец, некој овде продава м*да за бубрези.

И после се селеле младите, епа се селат да, од вакви муабети најмногу.
    И тие се хероите на младата генерација и тоа е осамостјување, за тие што не знаат.

Второ работно место, бе? (facepalm)

На T.e.d.d.y, AURUA, Sanjichka007 и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Многу тешко, долга расправа е, од мали плати до неодговорни возрасни личности

На AURUA, Tanjamm и Justicija им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    За мене живот под кирија и фрлање пари во ветер не е самостојност. Дебело плаќаш за нешто што не е твое, ниту ќе биде твое. Каде мора некој ред да почитуваш(има и такви кои користат соба во туѓа куќа), каде мора да внимаваш да не оштетиш нешто. Тоа не е самостојност. Ако отидеш неколку години да работиш надвор од Македонија и купиш свој дом, па потоа работиш да подмириш трошоци, е тоа е самостојност, а другото е глумење лудило.

На AURUA и Aquamarine93 им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Самостојност е сам да ги покриваш трошоците. Сам да се храниш, сам да се переш, сам да се облекуваш, сам да се грижиш за себе. Дали под кирија или во дом што си го наследил најмалку битно.
    Некои семејства цел живот живеат под кирија. Што сакате да кажете, тие никогаш не се семејство, никогаш не се самостојни?
    Или ако имаш наследено стан од родителите, ајде одма ќе купам друг само за да речат дека сум самостојна, инаку никогаш нема да бидам.
    И живеење со цимери е самостојност.
    Самостојност значи сам да се грижиш за себе.
    Забегувате ептен.

На Naturel, crimson, Nigredo Odor и 4 други им се допаѓа ова.
  18. ninavila

ninavila Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    344
    Kako moze ovoj mlad covek da se odluci da zivee sam moze i site drugi.Nema rabota ?! Pa nema oti nikoj nema da raboti kako cistacka, prodavac na pazar , amal za utovar i istovar....na zapad sto rabotat nasite, sto mislite?Cest na isklucoci no pogolem del rabotat rabota koja vo Mk.ni na son ne bi ja rabotile.Ako nemozes da najdes rabota nazat vo selo i obrabotuvaj zemja, 100 pati pogolem car ke bides negoli da sedis i zivees vo zaednica.10god od zivotot se davaat da kupis kukice ili stance, uste tolku da go opremis i da kupis nekakvo kolice ..uste 10god.da go skoluvas deteto i da mu napravis svadbice i op tebe ti dosle na vrata 60godini.Pa , koga roditelot ke ima pravo na malku zivot sam za sebe?!

19. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    ^ Па и за живеење под кирија треба пари.
    Кирија, сметки, храна, превоз за до работа, останати основни трошоци во месецот... И со партнер да си и да земате двајцата минималец (како што всушност зема поголемиот дел во државава) тоа се 400 и нешто евра месечно, ете и 500 нека се. За што попрво? Не дај Боже па кога ќе дојде и бебе во приказнава.

И да, како што спомна некој погоре, осамостојување е и заминувањето во странство, работење за повеќе илјади евра месечно за да се заштеди некој денар за после да може да се купи нешто тука.
    Тие што живеат под кирија сосе родители и немаат што да наследат а притоа се на 200 евра плата, Господ нека им е на помош... само они си знаат како преживуваат.

На AURUA, littleflower, Nigredo Odor и 2 други им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.390
    Извини не сфатив зошто ме цитираш.. ?