Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Можно ли е младите во Македонија да живеат самостојно?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 31 јули 2017.

?

Дали младите во Македонија можат да живеат самостојно?

1. Да

81 глас(а)
    32,0%
  2. Не

180 глас(а)
    71,1%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.805
    Мислам дека може да се осамостоиш да живееш сам, ама ти требаат најмалку
    30 000 илјади денари месечно за кирија, сметки, храна, и нешто настрана да искочиш на кафе, ова, она, се друго под 30 илјади мислам дека е преживување, а не живеење.

На Purelove92, cresa-jagoda, sj *O* и 2 други им се допаѓа ова.
  2. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    33.744
    Со овој стандард сега, 2000€ да земам нема да стигнат, не па како што вели членката 30 илјади

Ќирија, сметки, храна, облека, на оваа скапотија, како што кажав 2000€ ни се малку, пак ништо нема да ни остане за нас. Ами каде е нешто ако сакам за дома да си купам плус, да реновирам? Каков е овој живот, овој месец не купувај ова, за другиот да можеш да врзеш крај со крај.
    До кога вака?!

Ова не е живот веќе, ова е опстанок, борба да врзиш крај со крај, младите да живееле самостајно пффф.. тоа ќе биди на свети Куравлес (ќе ми извините за изразот, ме фаќа нервот на овие теми:D)

Ај сама ќе си се испратам :rofl::hai:.

На Purelove92, MayDiamonds, Mnik и 2 други им се допаѓа ова.
  3. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.805
    Малку ќе се стиснеш на почеток, нема да се расфрлаш, нема купување по 5-6 пара оргинал патики годишно и секој месец шопинг како дома кај мама и тато дома.. Нема да јадеш пршута и горгонзола, ќе јадеш паштета и виршли.. Стан во Скопје може да се најде во Кисела вода, или Карпош, за 8-9 илјади денари со постар мебел, со се сметки, ете до 15 илјади да плаќаш, и 15 илјади да ти останат за храна и други животни потреби.

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    33.744
    Не ме зезај.
    И тебе ова сето ти е во ред и задоволна си со 30 илјади? :D
    За да живеам самостојно, ќе мизерувам со паштети и виршли? Свака ти част ако можеш вака да живееш, ама мене ова повеќе ми личи на опстанок, а далеку од живот.
    Пршута не сум купила никогаш, гледам сѐ да купувам само на акција, некогаш и не е возможно, ама и пак колку и да штедам мене не ми стигат Нина.
    Ајде еве просветли ме каде грешам? Или да го барам одговорот дека сѐ е скапо и 30 илјади се малку? :)

На Nature4lovd, l0vekim, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.075
    Допаѓања:
    134.789
    Секој ја бира својата слобода. За некој слобода е самостојно живеење со паштети, за некој мама да ти пере гаќи и да јадеш бифтек.
    На 30 години ако уште одговараш на прашања на мајка ти и имаш секс у детска додека мама е до Кам, уште си дете...

6. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.805
    Не си дете, неодговорен си и мрзлив..

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.805
    Не сум задоволна, али темата е за осамостојување, почеток на самостоен живот, а секој почеток е тежок.. Нормално е дека како што ќе напредуваш и со тек на време ќе можеш повеќе работи да си дозволиш, ама на почеток не можеш да очекуваш мед и млеко да ти тече, и дека одма ќе можеш да се преселиш во три собен, 75 квадратен стан во Градски зид со два тоалети, опремен со најнов мебел, и дека ќе можеш да си дозволиш се што ти овозможиле твојте додека си бил кај нив и они плаќале сметки и купувале храна..

8. TheFiend

TheFiend Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2023
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    412
  9. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    33.744
    Нина, ти ја сфаќам поентата и оправдувам дека секој почеток е тежок.
    Само незнам како би напреднала со наши плати или плата до 30илјади, извини ама не се слагам.

Како и да е, колку и да дискутираме нема да се согласиме за некои работи а и во ред е, нема погрешни мислења, само различни :)

На Mnik, senza.parole, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Зборуваш за сам човек? 2000€ плата не е доволно за сам човек?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Јас живеам сама неколку години под кирија во Скопје и не велам дека е лесно но имам мир и тоа ми е најважно.
    Се разбира дека е можно но зависно од тоа колкава ти е платата, нема да можеш да си дозволуваш работи од типот на излегување секој викенд, купување нова гардероба често, јадење во ресторани итн.
    Јас лично сум задоволна сега за сега бидејќи сум сама ама ќе видиме понатаму.

Последна измена: 26 март 2023
    На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    33.744
    Да земаме вкупно двајцата, земамЕ не сум допишала :D

13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.805
    Колку пари отприлика ти се доволни за основни потреби како храна, сметки, кирија ако сакаш да споделиш како информација.. Другото знам дека индивидуално, онака за основното ме интересира сега моментално со сите енормни зголемувања на цените.​

14. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Околу 20000 ми доаѓа вкупно за кирија и сметки. За храна, варира секој месец бидејќи немам навика да јадам 3 оброци секојдневно (упс). Да речеме 5-6000 трошам за храна и работи потребни за одржување на домаќинство.

На Mnik, cresa-jagoda, senza.parole и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Па добро таа сума и за двајца е повеќе од просек, скроз е доволно за осамостојување, барем на почеток ако се нема дете.

На Mnik и QweenSM им се допаѓа ова.
  16. eleven

eleven Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2019
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    24
    Не е возможно вистински да заработиш и издвоиш пари за самостоен живот. Единствено со 90% помош што е ретко и не збориме веќе за осамостојување. Самата држава не овозможува услови за млади луѓе да започнат свој живот ,нема никакви ресурси и има причина зошто е толку голем бројот на млади што се преселуваат во странство. Со оваа минимална плата може само да се преживее и да се изгуби време/ ментално и физичко здравје, камо ли да се купи живеалиште, храна ,облека, да се плаќаат студии или да се има социјален живот. Не е лесно и дефинитивно не се сложувам со осудувања од типот мрзливост или немање доволно желба. ЕДНОСТАВНО ЖИВЕЕМЕ ВО ТАКОВ СИСТЕМ каде немаме минимални услови за работа и усовршување на млад корисен кадар

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.940
    Не можат да живеат самостојно поради:
    1. Финансии
    2. Зависност од родители.
    3. Мрза
    4. Нејќат.
    Чест на исклучоци.

На buba4e89, Tanjamm, KuklickaSk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    После завршување на средно почнав да живеам самостојно.
    Како интроверт најдобро се чувствувам сам дома, нејќам никој да ми галами. :D

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Никаде во свет на младите не им паѓаат од небо пари, нити мама и тато им помагаат. Туку работат и се надградуваат.
    Се друго се изговори. Работа има и кај нас сега за тие што сакаат да работат.

На 28г купивме стан со маж ми без никаква помош од родители. Плати земавме просечни што со тек на време растеа. Моите родители се починати и немам помош, а на маж ми татко му е починат и е само мајка му која секако не знае шо попрво со нејзината пензија.
    Среќа, или напорна работа, вие кажете.

На Lotus Girl, Cka, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Споменувате 30.000 плата, а таа плата не ја земаат голем број луѓе и во Скопје, не па во внатрешноста.Тоа што секоја продавачка ви кажува баснословни суми, се лаги. Мнозинството од народот не е самостоен кај нас. Не можеш со 30.000 да живееш во Скопје, да врќаш кредит, да чуваш дете, да излегуваш. Тоест можеш, ако си само физички подалеку од свекрвата, во друг стан си, за кој плаќаш кредит, а свекрва, мајка ти купува облека, ти дава за одмор, те чести и слично. Тоа не е самостојност.

На Spicy Senorita му/ѝ се допаѓа ова.