Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Можно ли е младите во Македонија да живеат самостојно?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 31 јули 2017.

?

Дали младите во Македонија можат да живеат самостојно?

1. Да

81 глас(а)
    32,0%
  2. Не

180 глас(а)
    71,1%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Гола вода си ти, и муабетиве твои и ставот и се по список.
    Тоа е тоа типично робовско мутаво просеравање каде што одговорноста е префрлена на поединецот и никој не е крив. Затоа нема гајле лекар кој ќе те прати на гробишта, нема гајле неписмен бирократ кој не знае да ти прочита име, не ти е крив корупмиран политичар кој покрај твои пари...сам си крив.
    100 евра кирија ти е кирија со влага, инсекти и гомна од стаорци во Волково. Ако тоа е поголемо достигнување од живеачка со родители под ист кров тогаш не ти завидувам на таков успех. Чак би апелирал на некој кој се мачи така да се врати кај мајка си стара додека не закачил ТБ или некоја друга болештина.

И сеа математикава, 100 за кирија во мувлосан подрум а не во 40м стан како што си фантазираш, 100 за сметки и 50 за се останато (автобус, јадење, пиење, хигиена, облека) .
    50.
    Евра.
    Месечно.
    За храна.
    Транспорт.
    Хигиена.
    Облека.

Јас да сум на твое место не би реплицирал со вакво непознавање на едноставно собирање.

На fallenangel, sjdgo, YoungandBeautiful и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.084
    Допаѓања:
    134.882
    Руже, колку време си живеела одвоена и под кирија?

3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    12.813
    Тоа што ти го раскажуваш цело време не е самостојност. Тоа е стискање со цимерки за да се преживее, а секс да се има во такви услови, ууфффф не да немаш приватност. Не е тоа самостојност, ви пишав претходно. Кога имаш свој покрив, свои пари со кои плаќаш сметки, храна, облека, се што ти треба. Ова делам со цимерки и самостојна сум, и мама не ми ги пере гаќите, не е тоа тоа. Тоа е глумење самостојност, а не самостојност. И јас сега ќе одам со цимерки и ќе делам сметки, ќе купувам храна, како што и дома правам, помагам, ќе платам кирија, и што самостојна ќе бидам?Не, од мојата плата од која сега остануваат барем 1000 евра ако не повеќе, тогаш нема ич да останат. А гаќите не знам на кого мајките перат денес, зар и тоа го има. Ако има такви, тоа се гнаси, без осет. Моја другарка се омажи и се фалеше како свекрвата гаќи и пере, демек ја сака и чува, не бе, не е тоа сакање, тоа е гнаса жена, веш не си пере, па уште и се фали.

На Belgin1, fallenangel, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Ајде да се потсетиме уште еднаш на темата. Значи темата е дали младите можат да живеат самостојно според нашите стандарди.
    Темата не е живеење со цимери и делење на трошоци заедно или делење на трошоци со вашиот партнер. Тоа веќе не е самостојност, туку заедничко живеење. :)

На fallenangel, Tanjamm, elimkd и 6 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    Не само на самостојноста, акцентот да се стави и на живеење, не на преживување.

На fallenangel, Annath, Waka-waka и 21 други им се допаѓа ова.
  6. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.106
    Можат ако се двајцата вработени со барем 500 евра редовна плата, и тоа не знам колку ќе биде доволно за живеење, а не за преживување. Затоа што платите да ти одат само на сметки јадење, кредити итн. тоа е преживување.

7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.985
    Не знам КАКВИ И КАДЕ се тие гарсониери од 150Е? Да не зборуваме за цени од пред 100 години?!
    Неодамна кога бев во СК седев кај братучетка ми која седи со цимерка во гарсониера во Н. Лисиче и ми кажа дека плаќаат 16.000ден само за кирија. Значи ПРОСЕЧНА гарсониера! Никаков луксуз, ништо надвор од реалноста!

Зема 20.000ден плата и едвај го прекарува месецот, баш зборевме дека нема ни денар заштедено на еден викенд некаде да отиде. А живее нормален и скромен живот, не е помодарка која сака да биде секаде и постојано во шопинг.

Треба да ја пуштам тука да ги прочита лекциите од семоќните оти очигледно девојчето не знае како да барата со парите. Ми се жали пари не и стасувале, а тука луѓево планини ќе поместат од моќ!

Па кога некој ќе ми рече - ПЕШ ОДАМ НА РАБОТА! Абе од Карпош до К.Вода да одиш пеш секој ден по два пати и плус до некоја друга дестинација кога нешто ќе ти испадне (оти не е само работа-дома!) треба дефинитивно нешто да ти фали или да лажеш дека така си правел.

На fallenangel, Annath, Tanjamm и 18 други им се допаѓа ова.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Самостојно живеење и дали е изводливо? Да, секако, но, со плата од 500 евра за живеење сам или 250 за живеење со цимери. Јас лично би ја избрала таа опција доколку сопствениот дом ми е затвор.

Е сега кога вака грубо пресметувате, математиката е таа, ама заборавате многу битни моменти. Покрај пукање на цевка или настинка, има и други проблеми со кои луѓето секојдневно се соочуваат. Кога некој зема плата од 200-250 евра, значи нема некоја добра работна позиција и работата не му е загарантирана. Во секој момент може да добие отказ јер фирмата е во минус или едноставно нема работа за него/неа. Додека да најде друга работа може да помине недела, ама може да помине и цел месец, други и два. Друг, исто така многу битен момент е нередовноста на платите на вакви работни места, наместо на 15ти, газдата може да ја пушти платата и на 20ти. Во овие случаи, што правиме со киријата и јадењето?

За мене самостојно живеење не е делење стан со цимери, па да ја мора да заклучувам врата од мојата соба, во случај цимерката да реши да ми ровари по стварите или да се позајми од шампонот, јер нејзиниот се потрошил. За мене не е самостојност делење на ве-це со уште еден или неколку цимери, па ја да ги мијам и нивните фекалии. Не е самостојност да делам кујна со цимери и да се договараме кој е на ред да го избрише шпоретот.
    Таква работа како "идеални цимери" не постои.

Јас со мојов карактер, само ради фактот - мама да не ми ги пере гаќите, не сакам да се "остамостојам" и да се прилагодувам на карактерите на цимерите.

Да си одам од домот и да живеам сама, исто не е опција, јер тие 200-250 евра што би ги дала за кирија и сметки, јас - ги штедам. И да, зборувам за мене, работам и приближно толку пари ставам на страна секој месец. Па, наместо да штедам пари за поголеми цели, јас би давала пари за кирии и сметки, за јадење парите не ги сметам, јер истите пари ги давам и дома.

Во принцип, моето евентуално селење од дома го гледам како менување населба и фрлање пари во воздух. Приватност имам и дома, само имам многу подобри услови од живеење со цимери.

Последна измена: 6 август 2017
    На fallenangel, Priroden, Tanjamm и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.084
    Допаѓања:
    134.882
    Се извинувам не сум ја разбрала темата. Молам делот од постот каде шишува дека живеев со цимери да се озбирше, нека остане делот од неколкугодишно живеење сама.

Дефинирај живеење во Македонија.

1000 евра дали се доволни за двајца???? Преживување е со 1000 евра приход? Колку заработуваат вашите по дома бе?

https://www.pazar3.mk/Огласи/Скопjе...&Types=ForRent,WantingForRent&ImagesOnly=True

На правата страна ќе најдеш гарсоњери од 150 евра, ама треба да побараш, нели?

А пеш одам и сега на работа. Зошто да плаќам автобус, кога 35 минути пешачење е сосема океј? Плус одржавам линија, да не сум дебела. Затоа и секогаш барам станови кои ми се блиску до работа.

Не знам, може за вас е бедно да се пешачи до работа, да се вози точак ако е подалеку, да не се оди по кафиња секој ден, да не се даваат пола плата за козметика и фризери, може е преживување 10 000 денари за 30 дена. За мене тоа е океј, така и сум одгледана и воспитана, да сум скромна.

Изгледа само јас имам личен пример од самостојно живеење а? Инаку анкетана на фемина за плати вика повеќе од 50% зимаат над 300 еу плата.

На forumce и Mr. Right им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.985
    Ти само од работа до дома одиш?! Никогаш ништо по потреба да ти испаднало непланирано?! Или ти со Господ заеднички правите планови:D. Смешки!

А после кога ќе си дојдам дома не треба да бидам способна нешто да направам?! Или само работата е орај по улиците па папсан дојди дома со јазик до земја.

И аман со тие козметики и фризери, кафиња, сокови во тегли, вештачки нокти, бла бла муабети! На фризер одам само за шишање, или мама дома да не треба да ме шиша?

Станови имам барано, живеев во Ск, се знам. И кирии, и цимерство, и сметки, и храна, и превоз. Нема потреба од линкови. А за анкетата на Фемина, кој да ти каже колку е веродостојна?! Луѓето уживаат да преувеличуваат кога и каде можат, треба по себе да си знаеш.

На fallenangel, Tanjamm, ph.orhideja и 10 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    Независно каде, живеење и преживување имаат исто значење.
    Преживување е кога немаш никаква сигурност од страна на работодавецот или државата и знаеш дека секој момент може да те напушти без да сноси некакви консеквенции и си на патот.
    Без денар во себе, без ништо на страна за да покриеш барем некоја кирија и сметки додека се снајдеш.

Преживување е доколку плата касни неколку дена и се јадат само резерви од тестенини или зимници бидејќи се нема финансии за нов пазарлук.
    Преживување е кога те фаќа настинка (а не дај боже неарноќа) а немаш неколку стотки барем да набавиш свежо овошје и некое спрејче/капки од аптека.

Преживување е кога социјалниот живот ти е на нула бидејќи со тие 200 денари ќе зготвиш неколку денови дома.
    Преживување е кога си секогаш на "диета" или "веќе си јадел", а и кафето кое го шмркаш ти е луксуз.

Преживување е кога не можеш да се појавиш на посебни настани кај најмилите бидејќи не само што поклонот е мисловна именка и возењето со такси од а до б огин, со години не си се подновил со парче гардероба/козметика.
    Преживување е кога немаш да отидеш на еден викенд или одмор.
    Вака може до бескрај.

Преживување е кога толку многу рачунаш и кратиш што на крај не ни има од каде веќе и си го поставуваш прашањето дали вреди сето тоа.

Последна измена: 6 август 2017
    На Belgin1, fallenangel, Annath и 24 други им се допаѓа ова.
  12. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    :bow:

Сето тоа кратење за...? Секс? Мама да не ми ги пере гаќите? Сама да правам ручек?

Изводливо е, ама ако сумираме, самостојност значи преживување и социјализација еднаква на една огромна нула.

На fallenangel, Priroden, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  13. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Дефиниција за живеење сам:
    Под кирија си и газдата секој месец ти виси над глава.
    Немаш свој **ан кревет, ни шкаф на добри 30 години.
    Не се луксузираш, не трошиш пари на партали, а Боже ме сачувај на пијачка... Никако.
    Се отепуваш од работа, многу си способен, над просек, а денес знаеме кои се тие (или им дале мама, тато или пак партија. Ама партија за навек врзува, па мораш нонстоп за нив да лаеш за да одржуваш такви примања.
    Мразиш свекрви, ама секој ден се гледаш со нив.
    Што уште да кажам, дури глумиме самостојност, живот поминува, ништо не сме створиле, ама се чукаме деноноќно на форуми колку сме супериорни.

На fallenangel, Tanjamm, Gosh и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.084
    Допаѓања:
    134.882
    Види, ако имаш физички проблем и после пола саат пешечење си непособна, жал ми е. Јас секој ден пешачам до работа и назад, по 35 минути и имам дете дома кое сега прооде и не запира.
    АКо знаеш се за станови како не го знаеше гарсоњерите од 150 евра? 2та поста ти се спротивни еден на друг.

Океј, значи сум живеела, Фала.

Социјализирај се и ти натаму. Ти никаде не викаш дека ти фалат пари, само едноставно побитно е да шеташ отколку да си самостојна. Не беше ти со лимузината у Охрид?

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    :) Глеј, ако ти го гледаш живеењето со родителите додека не умрат како достигнување, тоа е твоја работа, јас не се молам секој ден да умре баба ми и татко ми за да им го земам станот, туку наоѓам решенија. Ти со твоите родители што сакаш прави.

Ама... за тоа време, фактите се факти. На интернет си, потруди се to make the best of it. 8-| Пазар3 е сајт за огласи, очигледно не го знаеш, еве ќе ти го приближам. Кога викаш дека нема за 100 евра или има шупи, еве ја за тебе изгуглав да не ти се мачи напатеното аристократско прсте додека чекаш мајка ти да ти направи сендвич.

Куќа од 60 квадрата за 5000 денари. Волково:

Ако еве не ти се свиѓа во Волково, еве ти во Ѓорче. 45 квадрата за 110 евра наместен фул. После имаш 50 квадрата за 100 евра. Па еве ти еден исклучиво за христијани :D 30 квадрата за 100 евра, може поише ќе ти се свиѓа. Еве ти 60 квдрата за 120 евра, ќе се ценкаш малце, ќе ти спуштат до 100.

Смешно е да пишуваш глупости, не е смешно да изгуглаш. Сметките за струја, вода, све, ти реков дека не може да надминат 100 евра. Јас живеам што би се рекло раскошно и сметките никогаш не ми надминуваат 100 евра, а плаќам парно преку цела година кое ме чини 3500 денари. Во гарсоњера, со внимавање на греење и ладење, таа сума може да се спушти и под 4000 денари што се околу 70 евра. Во нив вклучувам и телефонски сметки за мобилен, кабелска за дома, вода, комуналии, знаеш, основни работи. Ако збориме за оптички кабли и бизнис пакет пошто сакаш брз интернет, тогаш збориме за размазеност.

Карта за 10 возења во ЈСП е 250 денари. Хигиената не е дневен трошок, освен ако не си емотивно врзан за Бекутан купки. Сапунчињата се по 30 денари, исто како и сјајот за садови, а и сунгерчињата. Траат богами сите три. Паста за заби имаш од 60 денари Колгејт огромно пакување. Толет хартија е стотче пакување од еден куп ролни. Значи месечно за хигиена можеш да потрошиш 300 денари. Храната е индивидуална, ама ако е поентата да се осамостоиш, ќе припазиш. Нема јадење во Седмица. Леб, паштета, колку има толку. Направи ја математиката, види колку ти останало и толку ќе трошиш.

А уствари па што ти објаснувам, ако не знаеш да се снајдеш, пиши таму #Ж е крив и навали се на фотеља уживај. Другите ќе пишат Бранко е крив и сите заедно ќе гледате турски серии. Само за тоа ве бива и онака.

На Abeja, Dust, Someday и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.985
    Не, ти имаш проблем ама не физички туку од друг тип. Јас, жива здрава, засега не се жалам. Ни физички, ни некаков друг проблем.
    Ако некој не се замислува да ора ко коњ од еден до друг крај на Скопје секој божји ден, не значи дека има физички проблем! Изгледа тие што се возат во градски ненормални се.

На Priroden, Tanjamm, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Стан се изнајмува на лето, кога си одат студентите. Обично луѓе кои не го издаваат станот колку да земат пари се спремни да спуштат многу на цената ама да го издадат на некому кому му веруваат и што е спремен барем година-две да живее во станот. Мене лично газдарицата своеволно, без да прашам ми ја спушти киријата за третина затоа што и се допаднав. И го бараа и други по цела цена, ама едноставно одлучи да ми го даде мене, затоа што ѝ изгледав како посигурна опција.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @Cka да, побитно ми е да ставам 200-250 евра на страна и да останам во домот на родителите, отколку истите да ги давам за сметки и кирии и да сум самостојна.
    Социјализацијата, шетањето, облеката и трошоците за храна се плус, оние пари кои би ги давала за мојата самостојност се на страна и не се наменети за шетање, козметика, нокти, Цезар во Лофт и смути во тегла.

Дали се чувствувам самостојно? Да. Иако во домот на родителите, јас не чувствувам никаков притисок од нивна страна. Обврските околу домот се распределени подеднакво и никој не ме набљудува што правам.
    Во мојот случај хармонијата и условите кои родителите ми ги обезбедиле се идеални, па не ни помислувам на самостојност без никаква заштеда.

Ти од град од внатрешноста си се преселила во Скопје, така? Епа тука е и главната разлика од твојата самостојност до мојата.

Лично за мене остамостојувањето е лукзус, кој мене нема да ми направи оргомна разлика.

Ме интересира во кој контекст ја спомена лимузината?

На fallenangel, Tanjamm, ph.orhideja и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Kathrynn

Kathrynn Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    983
    Вистина е дека ќириите се поевтини во мај/јуни кога си одат студентите. Проблемот е што откако ќе започне академската година а со тоа и побарувачката на станови најголемиот дел од газдите им ги покачуваат ќириите на станарите за добри 2 илјади, пример.
    Ова од искуство го кажувам, не само мое, и на многу други мои пријатели/познаници. Со една од газдариците вака што ни направи кога прашавме зошто, ни рече епа криво ми е толку малку пари да ми давате кога на огласи сите станови што се издаваат се поскапи. :whew:
    Некој погоре имаше постирано оглас за куќа во Волково, за 5 илјади денари. Ко што видов огласот беше од октомври, само не знам кој октомври :?: Дечко ми тропаше од куќа во куќа во Волково, нема куќа каде не праша, испод 120 евра не беше никаде. А за условите што ги нудеа за тие 120 евра не вреди да се коментира.

На dunika, Nausicaa, Gosh и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    @Cka, со сета должна почит ама океј, значи стварно у реду е. Сум те читала и порано за овие работи дека и не ти било лесно, и имаш право да се гордееш самата со себе, со тоа што си постигнала и начинот на живот – ама не и да потценуваш и гледаш од високо заради тоа. Не, сите млади што не се осамостоиле не се плитки луѓе што приоритет им се фризери, шминки, кафичи и шетање, ниту пак воспитување е во прашање. Ич не ви е океј муабетот тебе и на @Captain-Omni, бодете очи со генерализациите и суптилната ароганција.

А, за волја на вистината не сте ни толку реални колку што мислите, дури ни со бројките и математиките. Го прашуваш Црна Ружа (машко е патем :D) дали некогаш живеел под кирија, демек појма нема, a многу поблиску е до вистината какви се условите со кириите сега во 2017. Еве и Еми ви пишала точно, и јас ќе ви кажам дека со поблиските колешки од други градови што сум зборела – на сите кириите им се околу 200 евра и повеќе. Е сеа да, пола група се тука во Мичурин во станови, поради близината, за да одат пешки (најчесто) 15 до 20 минути, а не 40 и повеќе. Така е и со растојанието до работни места.
    За вас лигли и лигуши нека се, за мене е логично и практично.

Сфатете, дали некој ќе остане во родителскиот дом и притоа бара, наоѓа работа и помага, придонесува или ќе отиде под кирија во истиот град – тоа е само избор. Тие во вториот случај не се за круна или медал поради тој избор и немаат право да ги омаловажуваат првите.

На fallenangel, Annath, Priroden и 20 други им се допаѓа ова.