1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.139
    Да се сеќавам јас од 28 ги користев сега сум 39+2. Докторката ми рече пидобри биле циклогестот затоа и тие ми ги дала.

На Evangeliaa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.031
    Машала :sun::sun::sun:. Многу ќе биде смешно да стигнеме до 40та сите што сме со кратки грла

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.139
    Хахаха да, а си викав леле да издржам барем до 36 ги броев деновите, а сега едвај чекам да се олеснам, ми се смачи од лежење два ипол месеци.

4. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.018
    Епа тоа се секирам што не ми даде ништо :( Рече каналот е целосно затворен, дури ми го покажуваше - кај мене е квадратче, што значи е целосно затворен, ќе го следиме на 3/4 недели да не станува како триаголниче..При грчеви уште еден магнезиум и толку..На втор скрининг сум на 25ти, не знам дали толку да чекам..ме изедоа мисли, цело време сум во страв да не треба да превземам нешто, а јас не превземам ;(

5. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    4.901
    Не се плаши ако доктор ти кажал дека се е во ред.
    Јас во петокот бев на гинекологија, имам болка долу ниско кај цервикс, ми го измери рече супер е цервиксот ме провери со рака рече тврдо е грлото и ме пушти на други испитувања заради болката.
    После дома читам во извештајот цервиксот 33мм, ми рече дека димензијата е супер, рачунај два милиметри само по долго од твоето, еве незнам можи ние сме со таква анатомија. Ама штом и на болка не ми рече за терапија и мирување значи се е во ред, пак си велам знаат тие како треба, а ние од многу читање само стрес си правиме, знам од искуство претходната бременост во страв ја поминав на секој преглед со тахикардија одев, па после ми беше лошо два дена.
    Одмарај, оди си на контроли и не му ја мисли многу.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.018
    Кога ја прочитав поракава стварно ми олесна некако, баш така се осетив :l: си ја сликнав за да ја читам чим ме фатат стравовите:rofl:
    Инаку да, баш матичната ми кажа можно е општо толкаво да ми е грлото од раѓање, без да знам до сега дека прва бременост и можно е до 9ти да остане истава мерка :) Нема правило, важно е само да е затворено..
    Инаку ти која недела си? И јас имам болки долу ама не многу силни, туку така остро боцкање кое трае 2-3 секунди..

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    431
    Ama plus lezenje,taka?

8. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.139
    Да строго мирување само станував до вц и за јадење и на лекар.

На teddy85 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.031
    @angel4444
    Да и тоа е вистина. Ние проверувавме по историја, во 8ма недела било 3.4 моето :?: и кога се скрати во 21ва… од 19мм се качи на 24/25мм и така седеше 7/8 недели, после си паѓаше… без грижа, само биди претпазлива и повеќе одмарај

10. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.031
    Јас бев иста, само скратување на грло без фанелинг (матката кога се прави како инка) и без отварање… така си остана од 21ва до сега- 37+2

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    4.901
    Денес полна 16+0, и моите се така остри болки како сечење, ама заприметив само при виткање па си велам мускул или лигамент некој имам сецнато, уште кашлам па можи и од тоа да е (facepalm)
    Баш ми е мило шо се смири, се мачев со анксиозност доста години па знам како е кога ќе те обземи стравот, затоа верувај на докторите, не читај многу и уживај во бременоста :hug:

12. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.018
    После овој стрес си кажав веќе никогаш нема да дозволам да ме обземат такви чувства и нереални стравови. Дефинитивно.:)
    Бев на 2ро мислење сабајле, грло 38мм целосно затворено, никаков ризик, ништо. Ми објаснија дека многу било важно дали е полна/празна бешиката и од кој агол мери сондата бидејќи мене матката ми е одма залепена на бешиката и буквално од 5та недела трчам во вц постојано. Кога им кажував на сите не ми веруваа ми викаа рано е, ама одма над неа е и ја притиска буквално :D
    Најважно од се е што ми кажаа дека не постои доктор што нема да препише терапија доколку види индикација дека треба, затоа да им веруваме без разлика дали се млади/стари/приватни/државни. Најважно од се е редовно да одиме на сите прегледи и се ќе биде во ред:l:

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.031
    Драго ми е што си добро, само да знаеш има доктори што не знаат правилно да мерат. Што сакам да кажам со ова? Матичната мереше различно со сондата, за разликата од докторката што ќе ме пораѓа. Баш бев едно сабајле кај матичната, а вечерта на контрола кај другата докторка. Матичната измери 27-29мм, а мојата во Ремедика 22/24мм што не е мала разлика за мојата состојба. Докторката во Ремедика дури ми покажа како може да се „издолжи” грлото со сонда, ми покажа со кои потези може тоа да се постигне- и стварно беше така. Го истегна нагоре и грлото изгледаше продолжено, а кога ја остави сондата во релаксирана положба и рамна-22-24мм. Да во право си за бешиката и за поставеноста на бебето плус. Кај мене мислам играше многу улога што не беше свртен и не туркаше надолу

14. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    298
    Kaj koja dr si vo Remedika ?

15. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.018
    Мене и денес и минатиот пат бебето ми беше со глава надолу, буквално накај каналот, сигурно и тоа има некоја врска..Ама ми кажа докторката денес да не се секирам бидејќи кај и да е би требало да се крене нагоре и да не пречи толку на бешиката :whew:

16. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    1.380
    И јас да го споделам моето искуство со мерење на цервиксот. И се слагам со членката што имаше искоментирано дека не знаат сите убаво да мерат.
    Ќе споделам кај мене како мереа, без да споменувам имиња на доктори.
    Првично мерено грло во 15 недела 39мм.
    Следно во 17 недела заради болки на дежурен измерено 37мм.
    Бидејќи болките не се смирија, отидов за мислење кај 3 доктор после 4 дена кој ме извади од памет дека грлото е 23мм. Со милион коментари од типот, некако како сондава да ми е крива, дали ти осеќаш дека сондава ти е на средина поставена и ред други коментари и прашања кои ме натераа да се посомневам дали грлото е скратено и да слушнам дури и 4то мислење после 5 дена каде што грлото беше измерено над 40мм.
    Еве и ден денес не знам колку ми е точно. Наредна недела сум пак на преглед па ќе мериме пак.

На gothchick, sani99, angel4444 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.031
    Истово со матичната го поминав, ми викаше и да шетам и да не се замарам

18. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    140
    Здраво мамички сакав да прашам дали некој го има до крај или барем некоја недела пред крај бебето со скратен цервикс , со лежење и со примање терапија Докторот ми вели дека неможе да се прави Серклаж и се плашам да не го изгубам малечково ве молам за совети ❤️.

19. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.031
    Мајки, јас се породив! Фала му на Бога заврши сѐ супер. Со скратено грло стасав до 38+3. Тие што знаат, лежев од 21ва до 34+5. Контракции никакви цела бременост, ама мораше царски бидејќи два пати беше увртен со папочната, плус карлично. Инаку скроз сум била отворена. Скроз :D

На Sunrise!!!, malecko5, LiquidLuna и 23 други им се допаѓа ова.
  20. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    298
    Cestitki majka, zdravi , zivi