Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Да да земам по две ферона и циклогест пак зедов навечер а сабајле утрогестан и магнезиум по 800 мг, но спа... ммогу работи

На teddy85 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. emal21

emal21 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    344
    Вчера вторник,дојдоа на визита,ни направија контрола на сите,грлото веќе немаше фанелинг и си беше затворено 2.60 но омекнато,немав контракции па ме пуштија дома,сега сум дома кревет тоалет јадење и пак кревет но само се нервирам што од инекциите се успори детево а си беше премногу активен,веќе терам да бидам полна 31ва па да издржиме дај боже колку можеме повеќе..

На nice-girl, teddy85, Ladyme и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.062
    Допаѓања:
    1.805
    Мило ми е, одмарај. Само за вц станување, туш на 2-3 дена по 5 мин. Да стигнеш барем до кај 34-35. Јади малку чоколадо, ќе се размрда така е од инекциите.

На emal21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. emal21

emal21 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    344
    Фала ти многу :inlove::inlove:

5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Денеска бев на преглед и грлото е 2.2 за 5 дена значи уште се намалило, незнам до кај ќе тера, ама ми препорача да пијам 7 дена по 2 сумамеди. Нема седиментација е добра, црп е добро. Слаѓ нема. 23+2 денеска мн е мало уште. Така си поплакав сега...

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. emal21

emal21 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    344
    Си поплакувам јас така од 18та недела,те добро е те не е добро,не ми било од почеток на бременост поголемо од 30мм,дури завршив и на ГАК со инекции за зреење,се крати па се подобрува,три гинеколога три различни димензии,одмарам ништо не правам станувам само до тоалет и пак се крати,еве сум 32ра недела,верувај дека и ден денес се фаќам на моменти да плачам ама па си помислувам кога догурав до тука ќе истуркаме до најбезбедна недела се надевам,само одмарај колку можеш повеќе.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Па тоа, Докторкава вика ајде дa видиме неделава незнам се мислеше за серклаж и незнам дали прават во оваа недела...

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    652
    Само смирено не се нервирај.Моја препорака е да направиш серклаж побезбедно е.Не е сстрашно 5 мин раб не осеќаш ништо.Ако док е за серклаж направи.Напрај си и брисеви ќе ти бараат. Јас со серклаж 16 недела па пак се намалува док вика добро што направивме а се мислеше дека тогаш беше 32мм.Јас еве од вчера станувам само до тоалет и назад се паркирав во дневна и не мрдам.

9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Веци како лежиш? на страна со перница?
    Ќе видам сега да се слушнам со мм и кај димчев ли да ме види уште еден барем за мислење. Зедов сумамеди да почнам со терапија.

10. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    652
    На страна лежам со перница за трудници.На грб не ми дава трансфузиологот ддимерите вчера многу покачени за 2 недели од 2360 сега се 3750.Од вчера сум со 2 клехани и аспирин.Да знаеш од лежењето се качуваат.Отиди на уште едно мислење Димчев или Палчевски викаат за серклаж е добар.Јас кај Док Митко Ивановски го правев он ми ја води бременоста .

На Ladyme и Baby warrior им се допаѓа ова.
  11. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    3.262
    Сега со Гордана Петровска зборев пред некој ден, ми вика правиме до 25та недела во систина, да не се секираш, отиди нека те ѕирнат во систина и нека предложат, тоа е најсигурна мерка за зачувување на грлото :l:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    652
    Другарка бремена со близнаци 27 нед на контрола откриена дека е отворено грлото кај истиот док сме и направиа серклаж хитно истиот ден.Она правеше една недела пред мене кај и да е чека да се породи.Така да најубаво уште едно мислење.

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Сега ќе се јавам да видам кај кого има најбрзо термин да ми измераат и едно мислење да добијам. Докторкава Афрофита вика неделава со сумамед 1грам дневно да ја пробаме и строго мирување, па ако не да правам серклаж.

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.383
    Лејди која недела си? Ако сакаш плус мислење и за серклаж јас би ти го препорачала доктор Панчевски во Систина. Јас бев со еднорога матка, една изгубена бременост предвремено поради отворање на грлото и пролабиран водењак. Оваа бременост од старт грлото ми беше 30 мм, имав полип на цервиксот и во 13та недела докторот ми стави серклаж и со лежење и мирување истуркавме успешно.

На Baby Girl123 и Veci@123 им се допаѓа ова.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Моментално сум 23+2 денеска, бебе е супер, вода, плацента, протоци.. Клексани по два... сега кога ќе се замислам Јани ми вика нешто има што ддмери мн непропорционално се зголемуваат... а на ехо све е добро само грлото се намалува премногу брзо. Еве недела како мирувам претходно идев на работа два месеци. Некако и многу ги поштувам Докторкиве од Ремедика знам дека имат мн знаење и Др Афродита и Др Симонида. Несакам да ги навредам... на 5 ума сум седам сега сама дома и мислам што да направам а да не се паничам.

На Една женичка му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    1.666
    @Ladyme во Ремедика ли ти мереа денес? И јас би те советувала да побараш уште едно мислење, ете како што ти предлагаат доктори од Систина. Ништо не е поважно од тебе и твоето бебе, не верувам дека некој би се навредил. Не паничи, решение има за се, само да се консултираш со уште еден доктор и да донесеш одлука дали да правиш серклаж сега.
    Штом има простор и може да се прави и во 27 недела, јас лично би побарала се што може да се искористи од лекарства и строго, строго мирување, па би следела уште една недела дали има напредок.

На H.VAGA, Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Да денеска кај 12ч бев ме измери незнае и докторкава е на два ума што да правиме дали серклаж одма или прво терапијава... и како да постапи. Некако и свесна сум јас све еве пишувам тука ако ме читате, не сум некој што незаинтересирано седи така ми дојде некако тешко си поплакав. Сега му пишав на матичниот да знае. И ќе слушнам уште едно мислење секако до утре и тоа ќе се реши.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    3.262
    Многу ми е криво што го поминуваш стресов! Ама смирено, јас не би експериментирала со терапии да чекам уште… недели веќе примаш терапија и плус мируваш од пред некоја … серклажот правилно изведен и барем да знаеш дека си направила се што е во твои раце :l:те гушкам силно и известувај до утре пак

На Iva.T и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    3.901
    Сега се слушнав, матичниов исто како и Др Афродита вика да не тргне тоа да се отвара и серклажот неможе да го спречи да се намалува грлото. Ама е превентивно. Тоа е дојди вика да направиме брисеви утре да си спремна за серклажот. Терапијата он смета по еден сумамед, Др Афродита вика два одеднаш. Откажав све и испит и све... малку сум растревожена. Ќе пробам да поспијам додека дојде мм од работа.

20. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.020
    Лејди, јас те читам некое време, не коментирав дека не сакам премногу да го потенцирам моето искуство и да те плашам, кај мене беше полош случај со од старт пократко грло и бактериска инфекција и мене ме оставија на wait and see пристап и грлото се скрати толку што беше невозможно да се аплицира серклаж. Па се случи најлошото и тоа со строг bed rest. Потенцирам јас имав две бактерии меѓу кои уреаплазма која е најлоша. Обавезно второ мислење во Систина.

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.