Леле какви радости ќе биде кога ќе си ги донесете домче срциња најубавки @Iva.T јас и ти се држиме јако бар до крај на мај/почеток јуни нели? @Veci@123 и @Ladyme сите рути во парк ќе ги знаете за шеткање и ќе бидете главни до тогаш
Јас сум со 2см омекнато грло повторно. Ама некако не се плашам, искрено искуствата на другите членки од тука не ми даваат да мислам лошо. Верувам дека ке биде така како што треба да биде и кога треба да биде. Неделите се безбедни. Иако сакам и се надевам дека барем најмалку уште 2-3 недели ке издржиме и ке истераме до 36/37 недела. Здравје, сите да поминеме лесно и правиме мини група на “јунски” бебиња во парк
хаха да сестриве викаат ја сончаме и спремна е, сакала да иде летово на одмор женскава па затоа порано си излегла
@Ladyme @Veci@123 какви храбри мајки имаат вашите храбри бебиња, да знаат само. Многу ми е мило за вас, одвај чекам да пишете тука дека конечно бебките се домче
Да мораме летово да ги собереме јунскиве бебиња како сме тргнале ниедна нема да биде јунско хахахахаха али така ќе ја крстиме групата да биде интересно
Zdravo i jas ziveam vo Australija i na 21va nedela go merat obavezno grloto, dokolku ima problem, ke ti zakazat za nekolku nedeli pak, dokolku nema nikakvi indikacii za problem, ke si odish na posledno eho Pozz
Mene me hospitaliziraa, cerviksot e 1.8 , ama slucajno na kontrola na ctg registrirashe kontrakcii a jas ne gi osekjam, ne me boli nisto. Vi se ima li takvo nesto sluceno? 33 +6 sum
Ќе ти дадат магнезиум интравенозно ќе ги смири, не се секирај. Може и атосибан ќе уклучат. Ќе ја смират матката 34та е више сигурна недела бебе е пораснато не се плаши. Зреење ти ставија?
Сега веќе и мене ме фаќа паника. Јас имам контракции (претпоставувам лажните бидејки не се болни, само стомакот се стврднува на моменти), на цтг сеуште не сум била, првото цтг ми е за 10 дена од сега. Имав деновиве минимални болки во половина, како менструални ама читав дека е нормално за неделите. Имаше ли симптоми некои? Цтг нели се почнува од 35/36 недела? Сама побара да проверите?
Ne, mene mi pravat sekoja nedela CTG i mi go merat cervixsot... Utre kje me pushtat od bolnica lazni kontrakcii se, inaku nemav bolku slucajno na ctg se pojavija da ne bev na ctg nemashe ni da znam. Bez panika se kje bide dobro
Пак истата приказна, 22 недела , на втор скрининг грло измерено 2.8.Во моментот кога ми соопшти докторката ми се стегна стомакот и се Скрати на 1.9 , значи ми фати контракција на ехо додека ми мереше цервикс.. почекаме да се опушти стомакот ама тешко идеше... Ми виде плус и фанелинг. Ми даде да се боцкам полутекс 10,дена .. но спа 7 дена 3х2 и магнезиум цитрат од 400 сабајле и вечер,секако ставам и циклогест од 400 навечер... Лежење и одмарање. Првата бременост ми беше исто таква, многу се надевав дека овој пат нема да биде исто и тмн се опуштив и уживав во бременоста ете... Се надевам ќе истераме до крај и овој пат. Ќе се пазам колку можам ама со тодлер дома како ќе успеам незнам
Да, така мора. Туку сега си мислам испаничив не ни прашав за серклаж, или ако треба ќе ми спомне докторката,инаку во Ремедика бев кај Афродита. До која недела можеше да се направи серклаж Веци, знаеш ?
Во систина на другарка и направија во 27 недела.Ама размисли или консултирај се до док, гледаш јас и со серклаж не издржав.Мислам дека со бед рест ,и терапија ќе исдржиш подолго ако прошлата бременост си издржала.
Па да , прошли пат не ми препорачаа серклаж зошто имав и слаџ па тоа додека се исчисти више беше касно.. Секако ќе се консултирам со доктор да видиме која е најдобра опција. Вие како сте ? Малото добро ли е ?
Здраво Во 16недела цервикс 3цм сега 23+2 сеуште е таа должина . Терапја примам и се надеваме ќе стигнеме до безбедна недела
Супер е дека не се крати.Ако не се крати грлото тоа е добро,примај терапија и пази се од инфекции.И нека ти го мерат грлото на секоја контрола за да си бидеш сигурна дека не се крати.
Женски дали некоја имала скратен цервикс во 21 недела? Сега на втор скрининг докторката ми измери 30мм. Ми рече не е толку страшно ама да одмарам, да земам утрогестан, да не се движам многу. Ако некоја сака да сподели искуство.