Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    334
    Нека е живо и здраво бебо. Дали претходно примивте за зреење терапија? И кој доктор ви беше?

2. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    584
    Честитки Снегулка :hug:

На *Снегулка* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *Снегулка*

*Снегулка* Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    139
    Примив 3 пати зреење, последното беше кога ме примија и ми закажаа царски, по 3то зреење утредента ме породија.Мене ме пораѓаше д-р Адела Стефанија, прекрасна докторка, само пофални зборови за неа!

На katce patce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BabatiVenetika

BabatiVenetika Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    27
    Здраво девојки,
    Мене ме интересира дали пред да имате скратување на цервиксот примавте прогестерон во било каков облик или дури откако ви е дијагностицирано скратување на цервиксот, ви е дадена терапија со прогестерон?

5. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    98
    Прогестерон даваат ако има веќе индикации, или поради претходна историја туку така не даваат.

На BabatiVenetika и *Снегулка* им се допаѓа ова.
  6. *Снегулка*

*Снегулка* Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    139
    Јас пиев утрогестан за поддршка на матката откако ми видоа хематом и прокравев.Потоа ми го продолжија ради скратувањето.

На BabatiVenetika му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    584
    Јас примав циклогест два пати дневно од прв ден бременост. И покрај тоа, грлото ми се скрати и во 18 недела ми стаија серклаж (мислам дека кратењето ми се случи заради некој слаџ поради кој пиев сумамед, но тоа е само моја претпоставка. Второто кратење ми беше во 25 недела без никаква причина. Од еден доктор добив мислење дека грлото е непредвидливо и не знаат секогаш зошто трга да се крати)

8. BabatiVenetika

Се зачлени на:
    24 ноември 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    27
    А дали ја утврдивте причината за скратувањето?

9. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    584
    Вториот пат немаше зошто (или бар немаше видливо) . Немав инфекции, бев на строго мирување со веќе поставен серклаж.. Се скрати од 25мм на 15мм и сега пак стагнира.

10. BabatiVenetika

Се зачлени на:
    24 ноември 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    27
    Ти благодарам за одговорот.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    9.072
    Примав утрогестан цело прво тромесечие ради крварење во 6та недела. Потоа после 13та недела ми го прекинаа. Во 33та ми се скрати цервикс, па ми дадоа одново.

На BabatiVenetika му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.833
    Скриен слаѓ, еднаш се појави го немаше после на ехо ама мн контракции, кратење на грлото и со лежење строго и се отворив во 31ва. Примени претходно мг интравенозно може три недели на пин без престан, атосибан, антибиотици примав скоро 3 недели венски и орално и пак се отворив. Мислам дека не бев третирана на време а тоа е во 16та недела почна да се крати и се виде на ехо, терапија прва примив 22ра... до тогаш се скрати многу од 4.2 до 2.6 и натака више само варираше ама контракциите беа проблем.

13. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    98
    дали беа лажни контракции ?

14. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.833
    Да, идеа до 70 на цтг. Во главно долниот дел го осеќав како се стврднува. И на ехо неколку пати го видовме буквално се дуе делот измеѓу плодовата вода и грлото, како пртитисок некој и грлото е мускул се оптегнува и после како поминува контракциија се враќа назад. Значи со сондата во мене додека мери грло ги виде контракциите докторката прв пат негде 26та и одма ме стави на цтг.

15. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    98
    офф ја цело време имам лажни ,како што читав лажните контракции не го крателе грлото :mm:.
    Баш сега мерев цервикс скоро месец беше поминат си стои исто 23мм/24мм.
    На терапија сум со циклогест. ( од кога го почнав ептен ми се намалени контракцииве ) претходно бев со утрогестан орално и многгу полесто ги имав

16. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.833
    Кај мене беше инфекцијата, таа ги предизвикуваше, плус на крај и леукоцитите се качија, ддмерите беа 11000. Не е нормално да има ми рекоа во таа недела на 15-20 мин контракции. Нормално е да осетиш некоја во денот ама не како јас што имав.

17. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    98
    Добро јас во денот 2/3 пати најмногу 4 али поминуваат одма и не се болни освен што се испапчува доле стомакот друго не осеќам ни болка Освеен непријатно чуство.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  18. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    334
    Дали некој од премногу кашлање го болел делот околу папок и папакот ( јака болка како бодење не се издржува). На антибиотик сум и плус тамифлу заради грип. Болката е неподнослива.

19. Mh2

Mh2 Нов член

Се зачлени на:
    24 јануари 2026
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, 18 недела сум измерен ми е 30мм цервикс и има отвор, дадена ми е терапија утрогестан, магнезиум и лактогин. Дали некоја имала вакво искуство толку рано и што ви било советувано?

20. *Glory@'

*Glory@' Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2026
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Da go spodelam moeto iskustvo, vo 12 nedela imav obilno krvarenje kade sto se vospostavi deka imam hematom , cela bremenost piev utrogestan i ferona. Krvarenjeto mi traese do 18 nedela da napomenam deka krvarenjeto prvata nedela, dve mi bese bas na momenti kako da imam ciklus. Do 20 nedela bukvalno miruvav, a ponatamu i od strav ne se dvizev mnogu bidejki prvoto bebe go izgubiv vo 9 nedela. Se porodiv vo 37 nedela so zdravo i zivo bebe.
    A da zaboraviv primav i prolutex inekcii.

На Joanna28, Frida- и katce patce им се допаѓа ова.