Ништо мораш строго мирување, значи само лежење (не седење бидејќи притиска надоле плодот). Терапијата да ја тераш и тоа е лежење, само до вц станување.
Мене ми беше 25мм и во 18 недела +6 дена ми стаија серклаж. Од прв ден сум со циклогест наутро и навечер, а после серклажот и ALA600-SOD и магнезиум и строго лежење. Денес сум 30 недела+ 3 дена, последнов месец внатрешно сум отворена и грлото се дократи на 15мм. За колку време ти закажаа контрола? Одмарај повеќе, максимално минимизирај движење.
За една недела, односно сега во среда сум. Многу сум испаничена дека волку рано ми се скратува, ама еве и ти имаш слично искуство. А за серклаж докторката рече сега уште е рано, нема потреба, најверојатно планира да следиме.
Штом ти закажува на недела дена значи следи ситуација докторката. Без страв, избегнувај стрес и деновиве само позитивно и пробај да се опуштиш. И серклаж да се стаи да знаеш дека не боли и се ќе биде во ред и со него. Само мирувај и не станувај од кревет освен за тоалет
Ова фанелинг ли е? Докторката не ми спомна ништо само рече малце како проширено изгледа ама должината на цервикс е добра 30 мм беше.
Мајки здраво Бремена сум 32 недела, можно е предвремено раѓање а може и да догурам уште некоја недела со скратен цервикс сум примив флостерон. Дај те поддршка , совет од тие што имаат родено предвреме овие недели. Јас имам родено 34 недела предвремено ама овој пат сум некако по исплашена
Се породив 31+5, беше тешко и стресно цела бременост ама добро помина све фала богу, зреење два пати примив, еднаш во 28ма еднаш 31ва. Бебче беше 2кг, 1месец на неонатологија и не пуштија дома. Женска ипол е сега 11 месеци за малку ќе прави. Биди смирена више си во сигурна недела, бебе е поголемо и системите се доста созреани.
фала ти❤️ примив јас во 30та недела флостерон. Лежев на пин една недела па ме пуштија дома. Цтг беше мирно цело време примив атосибан и антибиотик. Наредна недела сум на контрола па ќе видиме цервиксов каков е. Дали бебе беше на кислород, дали сама дишеше или имаше потреба од кислород ?
Дишеше сама, ама превентивно беше 5 дена на кислород за да не се заморува дека примаше антибиотици. После одма ја преместија во другиот дел само на греење и следење. Немаше добар апгар, дека беше успана и тахикарична и мене два пати атосибан, мн антибиотици, магнезиум, зреење, лежев скоро 3ипол недели на пин. Ме пуштија на 3дена и се отворив 3 прсти дома и пак ме примија и за три дена итен царски се породив.
Јас се породив во 34та недела, три пати примив флостерон.Се роди здраво право, без респиратор и без инкубатор, единствено што примаше беше инфузија за да не падне многу на килажа. Апгар 8 па 9 имаше.Од болница излеговме за 3 дена 1800гр односно 100гр помалку од родилната тежина.
Првата ја примив 28 недела, втората 32 недела и третата ја примив ден пред царскиот рез во 34та недела.
Здраво. Бремена сум 24 недела и на последната контрола грлото на матката ми беше 15 мм. Докторката ми даде магнезиум, Tokorelax и Cyclogest Ala 600 Sod i Neopenetran. Дали некоја имала слично искуство и до која недела ја изнесовте бременоста? Малку сум загрижена.
Дали направи брисеви и уринокyлтура ако има некоја инфекција да почнеш антибиотик.Ако ти рекле да лежиш лежи.Ќе бидам искрена малце е 15мм грло за 24 недела ,мене ми беше 25 недела со серклаж толку и примив зреење се породив 26 недела и 2 дена.Бебето е супер сега само помина 68 ден на ОИНТ.Што ти кажа док.
Da napraviv sve negativno so IVF sum od pocetok mi e skrateno doktorkata mi rece strogo lezenje samo do wc i jadenje na krevet za 2 nedeli na kontrola bolki nemam grloto samo e skrateno zatvoreno e
Мене 30 недела ми беше 17мм ме задржаа во болница примив флостерон и атосибан. Цела бременост мене ми е кратко 23мм ми беше. 33 недела 11мм на строго мирување сум и бројам недели