Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Никакви симптоми немав, бев активна многу и многу движев, возев и работев по дома.
    27ма недела бев со 3см, во 31ва 1,85-2см.
    Плодот е зголемен кај мене, заради шеќерот и можеби е тоа една од причините, незнам.
    Бебе одговара за 33та недела по мерки.
    2200гр е.
    Сега лежам 3ти ден и секое ковче ме боли, колкови исто и многу ми е тешко вака.

Незнам колку треба да е околу 34-35та недела цервиксот, ич не се оптеретував со бројки, во последно време.
    Јас бев на редовна контрола како што си одам на 4 недели, па ми го открија ова.

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.023
    Допаѓања:
    5.537
    Вагинално ти мереа цервикс?

3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Да, секогаш вагинално, секогаш истиот доктор и секогаш истиот ехо апарат

На thelittle17 и eli.karameli им се допаѓа ова.
  4. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Ајде ќе издржиш, при крај си речиси. Ти посакувам до крај да си го доносиш, ама ништо страшно и да дочекаш 35 36 недела. Урбазон инекција за зреење што не ти стават за секој случај? Нема беља од нив, ама бар да си раат и порано ако тргне да искача. :)
    Јас последен пат 30 недела мислам дека мерев и ми беше 28мм цервикс, а требало 30 мм и го ставав до точно 34та недела утрогестанот (затоа што ми рекоа докторките дека после 34 немало фајде од него), па сега си викам да не требаше бар до 36та да го ставам, читам на нет дека до тогаш се ставало. Ај ваљда не се зезнав. Немам никакви симптоми, контракции ни болки. :)

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Утрогестан не ми дадоа, а за зреење примив 2 дена по 2 инекции во вторникот и средата.
    Покриена сум од таа страна

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  6. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Епа девојче, си работела што си работела, сега е време да си одмараш, кулираш, да ги наполниш батериите зошто после нема филмче, книгиче, па чекај да си поспијам. Кога ќе станеш мама нема веќе одмор. Искористи сега се максимално, читај и тема бебе. Можеш ако фали нешто и онлине да си нарачаш. Бабите нека перат, пеглаат. Дозволи си малку да се разгалиш, после нема таков луксуз:inlove: :nod::*

На Brpbrp, Sofi.ja, ivance.. и 2 други им се допаѓа ова.
  7. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    2.802
    Ke izdrzish ushte nekoja nedela.Odmaraj,relaksiraj se i samo pozitivni misli Ke bide se dobro,ajde ushte malce ke ja drzish princezata tvoja vo race Te gushkam silno

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ќе издржиш. Само мој совет без нервози. Јас лично сметав дека затоа не истерав повеќе. Бев напната, се нервирав до плачење, неможев психички да го сварам лежењето во кревет. Постојано читање по интернет ме оптеретуваше.
    Затоа лежи си, одмарај, серија, книга и избегнувај социјални мрежи и форуми и вакви теми.
    Јас исто примав две дози флостерон. Плус вагиналети утрогестан, магнезиум двапати во ден и исто купив појас кој искрено не го користев пошто не станував никаде. Само до вц.
    Според килажа бебе е супер, си примала флостерон за бели дробови и покриена си комплетно. Па и понапредно е, немате мака.
    Уживај и одмарај уште овие недели. После ќе се жалиш таму во темите бебе дека немаш спиено со денови :D
    Успехот веќе го имаш. Останува да видиме малото колку е темпераментно и колку му се брза да излезе :) нека седи уште малку во меше, нема што да види многу надвор :D
    Како и да е, ќе бидете одлично.

и уште ова, не оди на второ мислење. Му веруваш на докторот комплетно, сте поминале многу заедно. Второ мислење во случајов ќе ти биде само непотребна физичка активност и непотребно психичко оптеретување. Терапија веќе примаш. Второто мислење нема да донесе ништо позитивно.
    Мое лично видување. Сепак ти најдобро ќе си одлучиш.

Каде планираш да се пораѓаш?

Со среќа и пиши ни кога ќе можеш :hug:

На thelittle17, ALISA0000, MilaSs12 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. irenculce

irenculce Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    96
    Девојки здраво. Вака со првата бременост бев со скратен цервикс од 24 недела па натаму од 28 недела почнав со лежење 30-31 се отворив два прста и со зреење и издржавме до полни 38 недели си растеме и уште малку 4 години ќе наполниме . Сега сум 20+6 во 17+3 цервиксот ми беше 3.3мм (во првата бременост 22 недела беше 4 цм) сега во 20+3 2.94мм започнав со дабростон по две и навечер вагинално 200 мг утрогестан не мирував премногу завчера се изнашетавме ( со споро пешачење) со малата 3 часа низ џамбо и вчера имав менструални болки кои се смирија после еден саат лежење и ме фати страв и сега само си планирам секој момент погоден да лежам за барем до контрола. Сега не знам дали има простор за паника на контрола сум за 11 дена за скринингот што е во 22 недела.

10. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Ова со цервиксот е многу чудно, еве кај мене во рок од 2 недели ми измерија 3 различни димензии, скоро дупло разлика. Сигурно има врска апаратот, колку е полна бешиката итн. Секако мора да бидеш претпазлива, 3 часа јас не би шетала од претпазливост. И секој момент искористи го за одмор.

11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Фала ти, те читав и тебе понапред во темава, но не барам и не гуглам по интернет, за други информации.
    Сега за сега од лежењето имам мака, колкови ме болат и киселини многу, нонстоп проблем имам да завземам удобна позиција.
    Ќе лежам колку и да треба.
    Не се расплакав ниту еднаш одкога легнав, не сакам бебето да ме осеќа кога сум тажна.
    Нонстоп на камера се гледам со сестра ми и внука ми, и тие ме окупираат со облека за бебка, со перничиња и украси за собичката која и ја спремаме.
    Дури и по брза постапка деновиве се испонарачав: количка, креветче, за дома работи.
    Повеќе сум окупирана по страните, барајќи работи.
    Вчера и ми стигна количката.:inlove:
    Маж ми дома чисти моментално.
    Јас на село лежам кај свекрва ми.
    За второ мислење решив да не одам.
    Тоа е, што ќе ми кажат. Лежење, терапија, позитивни мисли.
    Нека не чува господ и колку повеќе остане во меше, подобро за неа ќе биде.
    Како решила, така.
    Ние сме спремни.
    Во Плодност ќе се пораѓам, со години сум таму, таму е инвитрото и срце не ми дава да одам на друго место.
    Па здравје боже, ќе видиме.

:hug: :hug: :hug:

На thelittle17, Dust, ALISA0000 и 14 други им се допаѓа ова.
  12. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    @Alishan30 ете така, само позитивно. Врти си страни со бебешки работи и играчки :)
    Нека те служат сега. Не мрдај со мал прст. Остани позитивна не дозволувај ништо да допре.
    и јас имав мака, ме болеше се од лежење, плус цела бременост повраќав и стварно беше мачно.
    Ама еве сега кога го гледам до мене како спие, би го поминала тоа уште 100пати за него :)
    Си изодела долг пат, ќе го поминеш и ова како од шала. Најубавото енос доаѓа.
    Спремни се плодност за предвремено родени бебиња за секој случај?

На MilaSs12, eta и Alishan30 им се допаѓа ова.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Незнам, некако муабетот беше ќе поминат неколку недели и ќе дојдиш. Валда рачунаат дека би можеле, со килажава на детето, па можеби сметаат дека ќе одговара за 36-37ма.
    Незнам, не прашав.
    Ако дојде за пораѓај ќе се јавам најпрво, ќе видам што ќе ми кажат.ако не бива, ќе си фатам правец на државна клиника и готово

На ALISA0000, MilaSs12 и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    8.823
    Со скратено грло не значи дека ќе се породиш за брзо. Познавам неколку жени кои лежеле цела бременост со скратен цервикс, крварења, серклажи, чуда, прво се молеле да издржат до 9ти месец, но потоа се молеле што побрзо да се олеснат зошто дочекале 39та-40та недела :) Одмарај и кулирај си, ќе видиш дека ќе издржиш до крај :muscle:

На ALISA0000, Tsukinory, Mareea и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    2.641
    Мене денес ми го измерија 26 а 33 недела сум؛ Ме прегледуваше специјализант и ми спомна зреење ама кога се слушнав со гинекологот ми рече нема потреба؛ Само мирување ؛ Мн се уплашив ама сега те прочитав и малце надез добив؛ Мн сум загризена за бебка ;(;(;(

16. irenculce

irenculce Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    96
    Супер си нема потреба од зреење и јас мислам единствено што можеш е да не се качуваш по скали чучнуваш наведнуваш колку можеш повеќе седи или лежи и после 36 што сакаш прави си :)А терапија примаш?

17. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    2.641
    Па освен магнезиум друго не؛ Матичната не е за утрогестан бидејќи уште малце и 34 ја почнувам؛ Денес ме изместија некои тапи болки кои мозе да се мускулни, цтг е без контракции, бебушка малце поголема и активна؛ Пред една недела кога бев матичната рече؟се е супер од протоци од поставеност ама денес од ГАК ме изреметија؛ Искрено мислам со трудници треба специјалист а не специјализант, особено со прворотка

На irenculce и Alishan30 им се допаѓа ова.
  18. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Кои се најчестите причини за предвремено породување, освен висок крвен притисок и шеќер во крвта?

19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.794
    Допаѓања:
    18.569
    Контракции од многу причини. Скратено грло на цервикс. Инфекција од која пука водењакот.
    Има уште, јас овие ги знам.

На PurpleMind му/ѝ се допаѓа ова.
  20. irenculce

irenculce Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    96
    Аххх не се секирај јас се молам да стигнам сега до 33 :) само знам дека со првата бременост штом стигнав 33-34 ми олесна и после две недели се опуштив зашто не чини ни залегнување чувај се малку неколку недели после 36 опушти се се најубаво ти посакувам (y)

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.