Грлото на матката ми се намали од 36мм на 25мм, и докоторот кажа дека е малку омекнато. Бебушка е добра, 31 недела сме. Ми препиша утрогестан и инекции за зреење на белите дробови. Ми рече не било опасно, само превентативно ако и текнело порано да излези. Малку се потресивме, ама докторот рече нема што да се плашиме се си е во ред. Бебето е здраво и активно, со главчето на долу, и доста ниско. Ниско го носам цело време, ама цервиксот ми беше во ред, сега наеднаш реши да прави проблеми :/
@jacqueline.s мене на првиот вагинален преглед во 30 недела на мое барање поради посета на вежби за трудници ми беше откриено дека имам скратен цервикс(тогаш пред 15 г. не мереа во мм).Јас очекувајќи секој момент предвреме да се породам ја надносив 2 недели мојата ќерка и ја родив со провокации со полни 42 недели. Така да само опуштено,не се нервирај непотребно ,само одмарај повеќе
I kaj mene neochekuvano izleze skraten cerviksot. 30mm tochno na granicata, doktorkata reche ne ke beshe losho da e povekje ama shtom ne e pod granicata da ne se grizham. Ama jas kako za inat samo na toa mislam, mnogu se plashev od toa cela bremenost i od predvremeno poroduvanje. Se nadevam ke izdrzhi bebule bar do 36ta nedela, pa sega kako e Gospod nikoj ne e
Мене заради скратен цервикс и полип на грлото,ми правеа цирклаж. На моја одлука се породив во 37. Кај тебе веќе плодот е зрел,плус сте направиле и превентивно зреење,така да,мирувај колку можеш и не грижи се. Ова се случува често во тој период. Со лесно на сите.
Ti barase da ti proveruva vo 31 verviks? Ili nekoja indikacija imase? Mene me boli kaj vaginata i dole nisko, i kaxav na mojana maticna nisto ne mi merese. Isto sum 31 nedela.
@slobodka i jas denes imam takvi bolki kako sto opisa ti ,a vo sredata bev kaj maticnata i spomnav deka imam bolki vi stomak i mene ne mi merese cervix,a deka so "milion "prasanja idam zaboraviv pak da ja preprasam! A koga idam kaj dr.doktorka na privatno ona mi merese cervix .i sega se zamisliv da ne treba da idam pak ??? I da ve prasam-od koga se pocnuva so Ctg-mojava dr.nisto ne mi kaza ,samo mi zakazaa vo 35-36 nedela za eho + brisevi !
Исто и мене, само ми закажа брисеви за 33 недела, па уште еден за 36 недела. А за ЦТГ не ми ни спомна. Ама бидејќи тука ги прашував поискусните, ми9 рекоа ЦТГ почнува од кај 36 недела, така да рано ни е. Но мене ме загрижи она што го прочитав од @jacqueline.s дека знамдека сме со термините тука некаде. Мада на последното мерење на цервикс бев затворена и тоа повеќе од потребно. Но болкиве ме подисплашија. Ми вели да не си се напрегала нешто? Напротив не сум се напрегала воопшто. Демек од тежината на бебето било , растело, такви бледи објаснувања ми даде. Плус кога ќе си помислам дека и на @Ververica и е истата матична, а читав што и наптави на нејзе токму со цервиксот, е стварно ме замилси вчера. Следна контрола во ГАК ми е дури 02.02.
Da so nedelite sme isto, jas sum 31+2 , (bebce e 1600gr.)i jas bas i spomnav deka imam nekoi bolki vo stomak i si imam nekoj strav od predvremeno poroduvanje i ona samo se nasmea i vika "aj ne misli sega na toa" ,i pocna so pregledot na eho i posle zaboraviv da ja prasam za merenje na cervix.A jas pa na kontrola sum na 15.02 .a ete doktorot na @jacqueline.s prezemal nesto,ne ja ostavil taja...Lele neznam,ajde samo Gospod da ne cuva i da izdrzat bebecata barem do 36 nedela.
@flower30 и @slobodka , имав благи менструални болки неколку дена уназад, ама не беа ништо страшно па не му ни спомнав на докторот, затоа дури ме искара. Ми рече се што ми се случува да му кажувам. А за грлото, најверојатно му е принцип во трето тримесечие, или пак сакаше да види оти лепотицава моја ниско е поставена, плус со главата надолу, спремна за нуркање Тој си знае, ама да, секогаш ако нешто му е сумнително, проверува. Знам бев околу 20 недела, му велев дека осеќам како да ми се грчи нешто долу и одма ме прегледа со ехо. Подобро да се прегледа отколку мисла да остане Се надевам не болат многу инекцииве оти така разбрав
И јас велам исто, да се изгура овој месец, па со господ напред. А кога ќе одам на ГАК на контрола, ќе се обидам таму да ми мерат цервикс, па ќе видиме. Иначе моето е 1900 грама, буцка е !!
Е така треба бе срцка, подобро да види отколку да сме на мисла. И јас имав благи менструални болки,ама пред 2 недели, сега ми поминаа. Сега само болки кај вагината и ниско кај стомакот. Мене последно мерење на цервикс во 24 недела ми беше. Те прегледуваше плус со прсти? Или само со ехо?
Прво со ехо ми го измери грлото на матката, па со прсти после провери и тогаш ми рече дека подомекнало малку.
@jacqueline.s pa i jas imam menstrualni bolki i pijam i Magnezium /Utrogestan ama ete dr.ne me pregleda.A misla mi e ako ne ke idam podobro uste eden pregled kaj drugata doktorka da si bidam mirna.Barem da si znam sto/kako da se prevzeme sto treba so vreme !!
Не мора да значи дека ти е скратено грлото на матката. Јас немаше ни да знам ако не ме прегледаше. Менструалните болки си ги препишав на ширење на матката, и не му ги ни спомнав, па после ме искара, требало се да си кажувам Инаку мене утрогестанот вагинално ми ги даде, не орално. Јас мислам што е сигурно, сигурно да си е, нека те видат, една минута работа е. Еве јас сум доказ дека ако не прегледаат може да се превиди, оти јас искрено сум по природа активна, многу пешачам, вежбам (мада последниов месец два многу поретко), се движам, како да не сум бремена. Немам маки, немам ништо. Болките ми беа благи и кратки, иако мм ми вели: ти признаваш болка само ако боли до умирачка... инаку имам висока толеранција Ако не му текнеше да ме провери, ниту ќе знаевме, ни ништо, ќе си продолжев да шетам, да пазарам итн. и може беља ќе направевме. И сега не ми рече да лежам во кревет нон стоп, само да не претерам со активност.
Znam ,ama toa ke bide od ponedelnik nataka zatoa sto vikendi ne rabotat u dvete doktorki .Taka da zdravje ke si zakazam pa da si bidam mirna.A koga me gledase dr.na eho zavcera glavceto na bebceto bese od desnata strana moja (znaci namestena horizontalno po linija na papokot-malku smesno objasniv) i sea neznam toa kako e namesteno ? Karlicno li e toa?! A inaku jas ne se dvizam mnogu skoro cel den na rabota ama doma koga ke dojdam do vecerta ne sednuvam -se nesto rabota si naogam
Meshinja a taa inekcijata za Zreenje na Plukjata na bebco do koja nedela se stava? Ili ako e posle 36ta nema potreba od nea?
Ako si polna 34 nedela ne stavaat inekcii za zreenje na bebeto.Isto ako te fatat kontrakcii vo ovoj period bi trebalo da te porodat( sepak zavisi i od toa vo koja drzava si) Jas primav progesteron do polna 34 nedela,potoa mi go prekinaa.Me fatija po nekoj den bolki na dve minuti i koga otidov vo bolnica mi rekoa ako trgne na poragaj ke me porodat nema da go zadrzuvast bebeto.Posle ovaa nedela bi trebalo da e zrelo, samo so pomala tezina.Se smirija bolkite, sami od sebe bez terapija i sega sum vo deveti mesec