Искрено денес трезвена и смирена сфатив дека бебушка со главче притиска и затоа ме заболува на двизење стомакот؛ Денес никакви болки, она претка и си се гушкаме
Ме интересира нешто.. Имам скратен цервикс, беше се нормално наеднаш се скрати, не се знае дали и следната бременост ќе го имам овој проблем. Прашањето ми е...по некоја моја логика и нешто што имам читано дека доколку трудница со скратен цервикс се пораѓа природно, дополнително го иритира цервиксот за да следната бременост биде потешка од првата, и е можно цело време да е со прст два отворена. Па во овој случај побезбедно е царски...Дали е вистина, дали некој доктор го има ова потврдено? Јас имам следен преглед наредна недела и баш ќе прашам ама ме интересираше и ваши мислења.
Јас бев со скратен цервикс и природно се породив никој не ми спомнал вакво нешто, а ме гледаа 4ца различни доктори во текот на бременоста. Те молам ако дознаеш нешто пиши,зошто ова ми беше прва бременост, секако планирам второ дете во иднина.
И јас со првата бременост имав скратен цервикс од 25 та недела и бев 2 прсти отворена, но со терапија и лежење изгурав до 38 ма недела и се породив природно, никој не ми спомна за царски. Моментално сум бремена 20 недела и цервиксот од 12 недела ми е 36mm непроменет, не мирувам, само примам утрогестан од пред една недела како превентива. Се надевам до крај нема многу да се крати
Здраво дали сте користеле дексаметазон за зреење на плодот и дали чуствувавте жештини напливи на топлина?
јас втора бременост од 20 та недела скратен цервикс и постепено се отварав , од два прста веќе до 30 та недела 4 прсти , се породив 35 та природно без проблеми многу лесно , оваа бременост следиме цервикс од 12 та недела навака не е ни скратен ниту се отварам веќе 25 недела сум не ми спомнале ништо за царски или дека би било некаков проблем , идам кај 3 доктори на контроли, само ми напомнаа дека е трета бременост можно е да не терам до термин , може некоја недела порано да излезе бебево
Јас примав Флостерон и благодарение на нив бебе немаше потреба од инкубатор и машина за дишење. Исто и тие се кортикостероиди. Жештини не осеќав ама бебето може да биде подзаспано и да не е толку активно 2 3 дена
Искуства од оние што лежеле или лежат - со скратен цервикс сум и фунелинг/фанелинг, примени инекции за зреење - дали ставате перница под задник, под нозе, помага ли така повеќе?
Да, и пишав веќе на членката. 1см беше мојот фанелинг во 31ва недела, строго лежев, повремено ставав перница под карлица, само до вц и назад се движев и за 5 недели на контрола, фанелинг немаше, затворено беше грлото на матката. Исто за зреење и јас имав примено инекции. Издржав јас до 37+5, и посакувам и на членката исто да дочека
Dali mozi so odmor, lezenje i primanje utrogestan da se zgolemi cerviksot ili koga pocnuva da se namaluva nema potoa zgolemuvanje? Jas sum 30ta nedela i mi e 2,7cm?
Може, мене во 22ра ми беше 24мм, во 30та 34мм. До 30та лежев,од тогаш ми дозволи др да се движам, терапија примав до 36-37 недела
A dali pri stavanje navecer Utrogestan nautro( nekogas i vo tekot na nokta zavisi kako stanuvam za vo wc) imam ostatoci od vaginaletata kako izdrobena? Ne e dovolno cela nok da se upie ili taka treba?
Нормално е. И на гаќи како кремаст бел исцедок ќе имаш, јас кога ми се појави се уплашив да не е кандида ама од вагиналетата било.
33 недела сум денес ми кажаа дека цервиксот ми е 22мм ми дадоа два пати утрогестан и три пати магнезиум контракции имам. Некој со слично искуство ме фаќа страв дали ќе дочекам до 36-37недела
ја сум 30+2 со цервикс 21мм , отворена 2 прста и утрогестан 200мг насабајле и навечер , лежам повеќе , се опуштив малку се раздвижив и одма добива м контракции , па денес строго во кревет , и со претходна бременост бев вака само одмарај и лежи и ќе биде добро