32+5 исто со контракции цервикс ми беше 23мм примив 2 инекции флостерон, 2 недели бев со утрогестан наутро и навечер и дупла доза магнезиум и дома лежење. Контролата во 35+0 цервикс 1см и отворена 2-3см, утре сум 36+0. Само позитивна мисла и не е лошо да те покријат и со инекции за зреење на белите дробови на бебето, но докторите најдобро си знаат. Лежи и одмарај.
Јас се породив во 33+ . Само лежи никако движење дај му одмор на телото . До тоалет и назад и толку Примив и инекции за зреење пред 33та.Бебуш беше ок со апгар 7/8 но сепак остана 2 недели во болница во инкубатор Не се плаши одмор и одмор и само одмор
Инекциите за зреење кој ги дава матичен или некој друг зашто матичната не ми спомна ништо а читам и што сум слушнала скоро сите имате примено поготово со ваква ситуација како мојава
Мене Димчев - Систина ми ги препиша и одма примив една после преглед кај него една нареден ден.Паралелно и матичната беше за што побрзо да ги примам ама специјалист ти ги препишува
Здраво, дали некоја од вас правела сирклаж и колку време после тоа издржа бременоста? Јас сум 26 недела со близнаци, грло на матка = 15мм, нема отворање и ми е препорачан сирклаж.
Мене ме интересира, колку треба да биде цервиксот во второ тромесечие? Не се разбирам во ова со цервиксот воопшто.
Коа те читам како да се читам сама себа. Сме поминале исто Исто 33+, Димчев ми препиша флостерон, таму во систина ги примав. Две недели во инкубатор. Како сте сега? Колкаво е бебето?
Ideally, the cervical length in the: 24th week should be about 3.5 – 5 cm 28 weeks, it should be 3.5 – 4 cm 32 weeks, the cervical length is 3 – 3.5 cm A cervix shorter than 2.5 cm increases the likelihood of preterm birth.
Супер сме.Поминавме се и сешто. Цисти на мозоче,рефлукс,првите месец дена само качивме 100гр.,контроли полна папка.Стресови кои останаа во сеќавање за цел живот. Денес е одличен.Јаде се,спие редовно,скока си игра и е како секое нормално дете не заостанува во развој со ништо.Имаме 22 месеци. Како сте вие? Нашите деца се борци сум кажала многу пати ќе кажам уште толку,борбата во инкубатор не е лесна ни за детето ни за родителите,кој поминал знае точно за што пишувам. Бацки полнооо до Вас ❤
Исто. 23 месеци генерација нашиве. Лузни од стравови и стресови кај нас. Малиов е супер. Ги поминавме сите клучни точки на развој. Сега полека се пушта и со зборењето. Веќе има доволен фонд на зборови за да можам да се опуштам психички и од тој аспект Да, само кој поминал низ ова знае. Ама битно дека сега е е во ред. Гушки и до вас
КАко се примаат инекциите за зреење; како редовна инекција-мускулно или...? Одприлика во 28ма недела ми препорача докторот да ја примам, па да се припремам
Како и секоја редовна да. Ја примаш и веднаш си одиш дома. Кај мене после инекциите бебуш беше слабо активен но ми рекоа тоа е нормално од самата реакција на инекциите
Денес бев во државна да ме вифи доктор отворена 1 прст сум цтг правевме мирно е 33+4недела ми рекоа мирување и нема потреба од инекции за зреење бебето било супер напредно ми рекоа ќе сум издржала уште една недела
Еј да и јас тоа да напоменам. Од инекции за зреење бебето е помалку активно следните 5-6 дена. Не го знаев ова и тие денови доживував огромни паники. На следниот преглед ми кажа докторот дека од флостеронот така. Инаку јас во бут примав инекција и одма стануваш си одиш. Не ме болеше и не се страшни. Јас и клексани примав и тие се болни. Јас 2 примав во рок од две недели. 29та и 31ва мислам беше
Здраво сакам да прашам за 2 дена влегувам во 9ти месец утрово имам крварење не мн обилно ме интересира дали некој знае дали да одам на преглед веднаш или е нормално бидејќи имам закажано за 3 дена а и претходниот месец имав крварење на оваа дата па оф овде ме пратија во Скопје на предвремено породување и едвај се објасни дека ми е рано да се пораѓам затоа сега не ми се оди на преглед
Здраво женички вака бремена сум 34 недела отворена сум 1 прст пред неколку дена почна нешто лигаво густо бледо жолто по малку на бришење и на улошкатс вчеера беше поголемо со првата бременост кога ми падна чепот у исто време ми пукна водењак и беше со крвави конци одма познав дека е тоа. А сега ова не сум сигурна дали е тоа
Vo 33 nedela cerviks e 25mm (prethodno vo 30 nedela bese 27mm, primav Utrogestan) dok preporacuva povtorno terapija so Utrogestan no i Flosteron inekcii za zreenje 2 po 12ml. Kako sto citam se stavaat do 34 nedela a jas veke sum 33+1, da ne e docna pa da mi gi stavat samo radi reda? Mi e strav pa ako ne stavam a se porodam pred vreme... a stavot na dok bese kako mozi da stavime ili ne ili da ...