Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Јас се породив во 33та + но веќе месец дена пред тоа бев веќе со примени Флостерон
    Мене Димчев ми ги препиша па не е лошо да се консултираш и со него па ако рече и веднаш во Систина да ги примиш.
    Моето и со примена терапија беше во инкубатпр 2 недели,штп немора да е случај со секое бебе родено во таа недела.
    Не се плаши повеќе одмарај,утрогестан обавезно а за инекцииве побарај си уште едно мислење не се на штета на плодот ако се роди пред време.
    Со лесно

На Babymama2020 и dromka им се допаѓа ова.
  2. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.701
    јас сум 31+ 5 , цервикс 21 мм ставам утрогестани и плус имам контракции повремено , цело време притисок доле и отворена 2 прста , бев на контрола и ми вика докторката те молам лежи одмарај за да не те боцкам со инекции за зреење , значи не планира да ме боцне , бебче беше пред три дена 1870 гр , вика за две недели прекинуваме со секаква терапија и аспирини и утрогестани и ја сум збунета малку.....

3. irenculce

irenculce Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    96
    Јас со првата бременост 30-31 недела бев отворена два прста иако примав терапија со утрогестан два пати на ден до 36 а и плус строго лежење и сепак јас примав на два пати инекции за зреење на бели дробови мислам дека треба да си ја примаш терапијата до 36 барем недела и дека секако како што си тргнала да се отвараш да си примиш инекции за зреење на белите дробови. Да си бидеш покриена а после 36 можеш да се опуштиш. Јас и сега сум со скратен цервикс но со мирување не строго и терапија утрогестан 2х1 досега е добро....

На Babymama2020 и naturallmess им се допаѓа ова.
  4. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.701
    незнам дали е до цервиксот или не ама со син ми мината бременост овој период веќе бев и 4 см отворена , веќе 34 та полна ја се породив ама имаше килажа бебето и се беше ОК , сега ми рече да чекаме за две недели да видиме како ќе напредува со килажа , а се мислев да идам и до Сиситина да се консултирам плус со уште еден доктор па ќе видиме ...

5. Len@82

Len@82 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2016
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    143
    Дали имаат рок на дејство на флостероните? Дека читам некои феминки добивале инекции приближно на 14 дена.
    Јас сум 33 недела (по календар) ама бебето е 32 недела според параметри (намален развој кај стомакот, периметарот на главата) и постелка позрела за гестациска недела. Инекциите за предвремено зреење ги примив во 29та недела и од тогаш сум на патолошка со строго мирување. Оваа недела се соочувам со намалена активност на плодот (што ме вади од такт).
    Не знам како наеднаш стагнира во развој плодот, до сега се беше како што треба.
    Здравје наредна недела сум во Систина на преглед се надевам ќе имам конкретни информации.

6. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Флостерон се прима две инекции во рок од 24 часа,имаат 4 недели дејство барем мене така ми имаа кажано

На Len@82 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Jas sum so bliznaci,floresteron primiv vo 31+... nedela dva dena po 14 i za dve nedeli pak dva dena po 14 a toa e vo 33+...g.n.Deneska i utre treba da primam doktorot mi kaza do 34 da izdrzime potoa sum bezbedna so primanjeto na inekciiite...toa e moeto iskustvo.Bremena so Ivf a sto poveke nedeli izdrzime po ubavo a cerviksot mi pisuva deka e 36.....

На dromka и Babymama2020 им се допаѓа ова.
  8. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Јас сум бремена со близнаци 33+3 г.н (со ивф) во четвртокот бев на контрола во Систина покажуваше контракции на цтг и омекнато грло на матка ме боцнаа со прогестерон депо и флостерон 2 ампули во еден шприц и вчера исто време пак ме боцкаа со флостерон.
    Докторката ми рече превентивно и да мирувам цело време, многу сум загрижена. :(
    Денес ептен минимално ги осекам бебињата...
    Дали и вие кои сте ги примили инекциите исто ги осекате помалку?

9. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    I jas sum bremena so bliznaci IVF jas primav 2 pa posle dve nedeli uste 2...prvite dve koga gi primiv bebinja si bea normalno aktivni a drugite dve poslabo aktivni bar jas taka primetiv...

10. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Јас ги примив во рок од 24 часа, вчера беа активни ама денес ептен слабо ги осеќам и сум загрижена :(

11. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    I ja taka gi primav ama mislim deka e normalno dva tri dena ke bidat slabo aktivni....jas i malce koga gi osekav mirno se osekav bitno gi osekav....taka u polulezecka polozba gi cekav malku da go podignat stomakot i bev mirna...

12. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Ги осекам така по малку колку нешто да осетам...ама изгледа не сум навикната бидејки претходно беа многу активни, не застануваа со мрдање. Ќе видам утре како ќе бидат...а во Понеделник сум пак на контрола се надевам дека се ќе биде во ред со нив :|

13. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Ke si bide sve vo red i kaj mene nekogas se po aktivni nekogas taka samo ke se optegat i ke mi go krivat stomakot....bez nervozi od tie inekcii nema steta jas gi primiv za sekoj slucaj bideki se dve a nemav drugi indikacii za pred vremeno poroduvanje eve sega sum 36+2 vlegov vo deveti nekogas se poveke aktivni so posilno udari a nekogas samo se istegat....

На Luni и dromka им се допаѓа ова.
  14. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    И јас немав индикации за да ги примам кога ме гледаше на ехо ама после цтг ради контракциите (а јас не осекам никакви болки) и омекнатото грло ѓи примив за секој случај.

15. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Jas CTG uste nemam praveno vo ftornik bev, jas vo drzavna se prefrliv pa za naredna nedela ostavivme CTG....

16. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Јас мислев дека нема да ми прават дека уште е рано ама докторката ми рече ќе направиме и подобро што направивме...освен што бев целата во паника кога ми кажаа ама ме смири докторката.

На Juni1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас една недела после овие инекции едвај го осеќав.
    Знам дека изгледа страшно ама нормално е. Тоа е последица од флостеронот.
    Ќе биде се во ред. Одмарај и труди се да не се нервираш. Без стресови
    Во систина планираш пораѓај?

18. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Денес пак малку ги осекам ама претходните денови ептен паника ме фати.
    Да во систина планирам со царски, со близнаци сум :inlove:

19. Newmomtotwins

Newmomtotwins Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, јас сум 28+1 со еднојајчени близнаци веќе 4 дена имам контакции, вчера правев цтг покажа минимални болки.Денот кога ги добив контакциите цервиксот ми беше 4цм,а денес ми е 3.8цм.Примам терапија утрогестан 2х1 и магнезиум 3х250 и ми е кажано строго мирување, само лежење и до вц.Инекции за зреење ми кажа дека е рано бидејќи тие делувале 7 дена. Многу ми е страв па би сакала ако некоја членка има вакво или слично искуство да ми каже како минала. И дали со лежење можат да се намалат контракциите? И се надевам дека ќе стасам барем до 32/33 недела за да биде побезбедно.

20. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Јас бев бремена со двојајчени близнаци и исто како тебе добив контракции во 33 недела исто примав утрогестан 2x1 и цело време лежев. На наредниот преглед пак имав контракции и грлото на матката ми беше омекнато ме пуштија дома строго да мирувам, ме боцкаа со прогестерон депо и флостерон за зреење на белите дробови. После една недела на преглед пак со контракции и два прста отворена ми закажа докторката за царски наредната недела, се породив со итен царски во 34 недела.
    Сега се во инкубатор бидејки имаат мала родилна тежина.
    Тоа е мојата приказна, нека ти е со лесно и само позитивна мисла и слушај доктор што ќе ти каже (fingers):f:

На Broki5, Newmomtotwins и Moce19 им се допаѓа ова.