Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.166
    Јас мила и тоа отворена 2 прста од 20 недела веќе во 30 4 прста отворена ама со строго мирување со јадење во кревет мм ме бањаше на стол станување само до вц и истеравме до 37+4 така да мирувај и гали меше :) со лесно мила

На dromka, TanyaClover, S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Многу ме опуштивте... :l:

На zverkica и baby 5 им се допаѓа ова.
  3. monalizicka

monalizicka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    90
    Да го раскажам моето искуство. Во 20та недела цервикс 1.0 пропратено со контракции на 10 минути, цервикс стигна и до 0.1цм. Примив 2 пати инекции за зреење, 2 недели строго одмарање во болница, нужда вршев во едни како нокширчиња, после 2 недели престанаа контракциите се јавуваа во денот само неколку пати, но ги имаше доста. Дома станување само до вц, се бањав во 2 недели еднаш и тоа не подолго од 3,4 минути, седната. Јадев во кревет, пиев многу вода, повеќе од 2л на ден, тоа е мн битно за плодовата вода, мора да се пие цело време. Се јаде банани бар по 3 на ден, содржат некоја супстанца што ги спречува контракциите, и најбитно не се гали стомак, ги потикнува контракциите тоа доведува до втрднување на стомакот, и со самото тоа отварање односно омекнување на цервиксот. Магнезиум 1000мг, и секако утрогестан. Овие совети ми се дадени од специјалисти во Германија, овде ја истерав бременоста. И да, се породив 5 дена пред термин, а ко ќе ми текне дека салата за породување ми беше спремна уште во 21 недела, се осеќам како победник, благодарение на овие совети. Се надевам ќе ви помогнат и вас.

На Јасссс, Slonce91, Evangeliaa22 и 20 други им се допаѓа ова.
  4. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Браво мајка, жртва голема си дала, секоја чест, да сте живи и здрави, а ваквите храбри жени нека бидат мотив за сите идни мамички :*

На S.o.F.i, TanyaClover и monalizicka им се допаѓа ова.
  5. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    17.040
    Цервиксот ми беше 2.2 во 29 недела, матичната ми препиша утрогестан 3 на ден вагинално и магнезиум. После оваа терапија и максимално лежење претежно на страна па и со перница подигната ми се подобри малку ситуацијата, ама сепак си останав на превентивно лежење до 37 недела, после тоа се опуштив. Се породив 39+0, немој да си правиш многу стрес одмарај повеќе и се ќе биде како што треба

На S.o.F.i, TanyaClover и baby 5 им се допаѓа ова.
  6. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Кај мене беше 27мм во 28ма недела, со дабростон и лежење се зголеми на 34 мислам, не лежев нешто многу дисциплинирано, пазев да не кревам тешко и колку што се можи да сум во кревет, ама имам 4 годишно синче, па не беше возможно да лежам цело време.
    До кај 36та терав така, после тоа се опуштив ептен, се си чистев дома, пеглав, перев колички транспортери рачно сама и така ми пукна водењакот во 37+4.
    Лежи си дисциплинирано, примај терапија и немаш гајле :)

На S.o.F.i, TanyaClover, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Јас магнезиум зимам 400мг навечер, ама пијам PREGNAZON Complete во него има 270 мг, и зимам OSTEOCARE заради болки во рацете и во него има 300мг. Така да мислам дека е доволно. Докторката што ме води не ми спомна ништо околу тоа.

8. avtorka

avtorka Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    91
    Здраво на сите, јас сум нова тука и ми треба малку совет и помош. Кажете ми ако не е прашањево за тука.
    Во 26-недела сум, но имам аноналија uterus didelphys, или две матки со два цервикси. Одам на контроли кај др. Таше во Плодност и минатиот месец ми рече породување во 28-30 недела. Искрено ми е страв и тоа многу. Дали некој имал слична ситуација? Некој совет?
    Фала однапред.

9. Silvii

Silvii Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2016
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    195
    Јас истерав до 39та. Не се секирај, само лежи, уживај и спиј дур можеш :D

Би требало во 29та да примиш инекции за зреење на бели дробови на бебето, некои и порано ги примаат, не сум сигурна, консултирај се со докторот.

На S.o.F.i, TanyaClover и tina2018 им се допаѓа ова.
  10. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Здраво,
    Дали може да ми препорачате гинеколог којшто се замара вистински за пациентите?
    Конкретно барам гинеколог што би водел бременост, после 1 предвремено породување(со загубено бебе) и една вонматерична бременост?
    Навистина сум во потрага по некој што би ми помогнал во наредна бременост со оглед на тоа дека имам и антифосфолипиден синдром и терапија со Plaquenil.
    Се извинувам ако прашањето не е соодветно за темава.

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.188
    Допаѓања:
    5.742
    Кој доктор би ми го препорачале за водење на високо ризична бременост од Систина или Ремедика? И дали знаете која од овие болници има соодветна неонатална нега за предвремено родено бебе?

12. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    За доктор нека одговори некоја од членките што имала искуство, а за клиника само Систина. Ремедика неонатална немаат. Моја блиска се породи 30та недела, ИВФ во Ремедика, водење на бременоста во Ремедика кај Петановски, но за пораѓај ја пратија во Систина

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  13. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    436
    Јас ја водев бременоста во Ремедика кај Симонида Котларова.Топло ти ја препорачувам.Но се породив предвреме на ГАК.Најдобра грижа таму.Пиши ми ако те интересира нешто

На tina2018 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  14. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Zdravo decki,neznam dali prasanjeto e za tuka. 23 nedela sum so cervix kratok 25mm
    Iskustva nekoj. Prva bremenost mi e i malku sum vo frka se plasham da ne se iskomplicira nesto. Preporacano mi magnezium i utrogestan. Ke mi prsne mozokov od sekiracii

15. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Покрај тоа одмарај повеќе колку што можеш, повеќе лежи или во полулежечка позиција помалку да седиш. И направи си контрола за 1 недела повторно.

На S.o.F.i и Inavond им се допаѓа ова.
  16. Mape311

Mape311 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    50
    И кај мене иста ситуација, само што јас сум 18та и 4 дена... 25мм цервикс, затворено е, супер е се, ама од претпазливост мирување, лежење, седење минимално, стоење исто, и магнезиум 2х400 и утрогестан 2х1 ама да ги пијам, не вагинално и за 2 недели на контрола.. И јас сум исплашена мнг, иако ми рече докторот без паника

На Inavond му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Daj boze da mine se kako sto treba i bebuski zdravi zivi da ni se rodat

На Mape311 и TanyaClover им се допаѓа ова.
  18. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Decki samo sto se vrativ od kaj maticnata spored nejze 25mm cervix ne bilo tocno deka e kratok niti me pregleda niti nisto navodno tie vo drzavna morale taka da napishat kolku da ima dijagnoza. Patem kazano i e deka 4 dena sum so bolki,a utrogestanot vikam zosto da go pijam ako 25mm ne e kratko? Ako pij gi vika.Dali jas nafta pijam ili treba pod hitno da ja smenam maticnata?

19. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.270
    Допаѓања:
    46.988
    Од искуство, 25мм пред 34 недела го сметаат за скратено и даваат терапија..битно е да остани стабилно ,така како што е, да не е варијабилно...утрогестан и што повеќе мирување. Оди и на второ мислење ,за мирна глава..

На Inavond му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.355
    Допаѓања:
    18.550
    С
    Јас со должина од 24мм во 22 недела лежев 10 недели...не е воопшто за занемарување,барај си друг матичен

На H.VAGA, Inavond, Hristinakiki02 и 2 други им се допаѓа ова.