Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.271
    Допаѓања:
    47.000
    Контракциите се причина плус за да се отвори уште побрзо. До 34.недела со токолиза се спречуваат контракциите.
    После таа недела се доволно развиени белите дробови на бебето за самостојно дишење. Има големи шанси се да биде ок. Од искуство ти кажувам

На Anturium и Сара Лав им се допаѓа ова.
  2. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    6.427
    Ти благодарам многу ме смири малку, се надевам ќе биде се ок со неа и бебето

На Kasiopaja221 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    436
    Јас сум породена во 31ва.Бебето е 6 месеци,се е во ред.штом прима терапија ќе биде добро.Само смирено

4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    6.427
    Ти благодарам многу, многу бев испаничена ме смиривте :l: Живо и здраво да е твоето херојче, цел живот да те радува :inlove:

На teddy85 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. avtorka

avtorka Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    91
    Здраво на сите, сакам да ја раскажам мојата кратка приказна. Пишав и во друга тема, но повеќе одговара тука за мотивација. За почеток да кажам дека имам аномалија на матка, uterus didelphus, две матки со два цервикси, каде шансите за бременост се многу мали. За чудо останав потполно природно бремена. Бременоста ја водев кај др. Таше во Плодност и се беше супер се до 26 недела кога го забележа првиот застој во растот. Бебето заостануваше 2 недели поради малиот капацитет. Оставивме да видиме како ќе биде за 2 недели. Потоа на наредните 2 контроли повторно беше назад за 2 недели, но колку толку напредуваше. Во меѓувреме не знам зошто демек за второ мислење отидов и на ГАК и таму истото ми го кажа докторката со таа разлика што ми рече кога ќе добиеш болки идеј. Арно ама мојата ситуација немаше да чека болки. Продолжив во Плодност, примив 2 дози инекции за зреење, во 30 и 33 недела, и на контролата во 35 недела докторот виде дека бебето не беше напреднато воопшто, значи беше назад 1 месец. Заедно со др. Сотир решија да ме породат, дента пред породување примив уште една доза инекции и другиот ден родив потполно здраво и зрело бебе во 35 недела кое тежеше само 1490гр, премалку за таа недела. За чудо, бебето беше супер здраво и зрело само тежината беше проблем и го топлеа на специјално креветче. Останавме 4 дена плус и си заминавме дома со 1600 грама. Навистина е предизвик да се донесе дома толку мало бебе, но за среќа беше супер. Сега има речиси 2 месеци и 3030 грама :l: Да не беа докторите кои навреме изреагираа, немаше да си ја гушкам ќерка ми сега. Иако многу фактори играат улога за здравјето на бебето, освен нормално инекциите за зреење примени на време, мислам дека многу влијаеше и здравата исхрана и пешачење во текот на бременоста. А најмногу, позитивниот дух и вербата дека чуда се случуваат. :l: Малечките бебенца се вистински борци. :l:

На Slonce91, Fenix05, AlchinovaR1979 и 35 други им се допаѓа ова.
  6. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    2.199
    Браво и честитки мамичке :l: Колку охрабрувачка приказна. Да сте живи и здрави гушкајте се :hug::l:

На avtorka и teddy85 им се допаѓа ова.
  7. avtorka

avtorka Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    91
    Фала многу, посакувам сечија борба да заврши со среќен крај :l:

8. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    2.070
    Честитки, да сте живи и здрави и двете. Малечките бебиња се големи борци повеќе напредуваат. Ќе видиш за неколку месеци ке ги стигне врсниците што се родиле над 3 кг.
    И мојот јунак се роди во 35 недела, еве го сега момче од 6 год, меѓу повисоките дечиња во одделението

На macalavica, lia22 и avtorka им се допаѓа ова.
  9. avtorka

avtorka Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    91
    Фала на поддршка и мотивација. Борците мали секогаш победуваат. Очекуваме малечкава пролетва да ги стигне врсничињата. Ваквите малечки не прават нас уште посилни.:l:

На Matea94, kalinaka и lia22 им се допаѓа ова.
  10. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Здраво мајки. Јас сум 30+ г.н осеќав 2 3 дена слаби болки па вчера на ЦТГ видоа слаби контракции. Цервиксот е 35мм, не сум отворена ме проверија вагинално. Ми дадоа утрогестан 2×1 вагиналети плус што ми е ниско бебе и натежнува, и појачена доза магнезиум. Ако не се смират ќе треба хоспитализација и зреење на плодот. Многу сум исплашена и испаничена. Лежам со перница и кренати нозе.:(:(:(:(:(

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Не се плаши. Јас ниско го носев, со цервикс 2.5 уште од 25та недела, издржавме до 36+3. Само мирување.
    Плус јас имав уште еден ембрион што изгуби срцева акција во 20та недела и поголем беше ризикот од предвремен пораѓај зошто го носев во себе до крај...
    Кај мене проблем беше што од 30та почнав да се отварам.
    Без паника не е страшно, само одмор

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    436
    Jas nosev i pojas za trudnici.Konsultiraj se so doktor dali smees.Mene mi bese po preporaka od poveke doktori

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Здраво сакам да прашам нешто јас сум 34 недела и 2 дена ми закажаја сега во понеделник да се породам во 8 часот наутро бебушо има примено 2 зреења и тежи 2.400 грама дали посто некаков ризик ? дали неој се има породено во оваа недела ако може да сподели искуство
    инаку ми каснеше плодот 2 недели по бременост сум 36 недела а бебчето по ехо е 34 недела и 2 дена исто така примав и клексани.

Доколку некој има вакво искуство пишете ми ви благодарам однапред поздрав

14. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Јас сум породена 34+4 , бебка се роди 2140гр со 44цм исто примено зреење, не беше во инкубатор воопшто, само бешр на греење, на топлење,такви биле креветчињата. И полежавме некој ден имавмр црп високо, што кај скоро секое бебр има инфекции. Без гајле се ќе биде во ред.:hug:

На Iphone7 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Фала ти многу од срце секое искуство ми значи <3

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Нема проблем, со лесно и убава вест чекаме во понеделник:inlove:

На Iphone7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.552
    Допаѓања:
    23.468
    Имам 2 прашања:
    - во близначка бременост дали ставаат инекции за зреење секогаш, и покрај тоа што нема индикации за предвремен пораѓај?
    - доколку стават инекции за зреење, а бебињата се родат во термин, дали има некоја штета од инекциите што биле веќе примени?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Не би требало да е проблем , јас примав во 31 недела порафи ризик од предвремен пораѓај а бебушко се роди 37 недела и два дена што се смета како скоро терминско бебе и се беше ок. Пријателка во 33 недела примаше инекции а бебе се роди 39 недела и исто нема проблем никаков .

На dromka и happygirl им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    18.586
    Кај секоја бременост каде постои ризик за предвремено породување се ставаат инекции за зреење. Ако доктор процени дека може бебето да излезе порано односно со недоволно развиени бели дробови, ке каже да се примат инекциите за да е покриено бебето во најлош случај да излезе порано. Ако излезе подоцна супер, ама ако излезе порано со инекции примени и со тоа со развиени дробови тогаш шансите за бебето да дише самостојно веднаш се многу големи.
    Напросто, поголема може да е штетата без примени инекции а бебињата надвор да излезат порано. Хаотично објаснив и се надевам ке разбереш.

На teddy85 и happygirl им се допаѓа ова.
  20. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Здраво мамички јас во петоко ви пишав дека треба денес да се породам но после прашањето кога го поставив по 1 сат наместо денес понеделник да се породам се породив петоко бебуш е 2 кг и 520 грама малечко е но се е во ред сполајму на бога сакам само да веи звестам и да ви се заблагодарам на подршката која во тој момент навистина премногу ми значеше фала ви од срце уште еднаш

На Калатеа, Forbidden, pamelche и 7 други им се допаѓа ова.