Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Честитки, галете се сега:inlove:

На Kbr и Iphone7 им се допаѓа ова.
  2. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Да е здраво и живо побрзо закрепнување ❤

На Kbr и Iphone7 им се допаѓа ова.
  3. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Фала мила :l:

На tanja11991 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Здраво женски, од викендов сум во паники, па викам да си прашам дали некоја има искуство слично на моево.

Од 5ти месец имам лажни контракции, 4, 5 пати на ден, но не беа болни. Во 21 г.н цервиксот беше 35 мм целосно затворен и пиев само Фемибион 2 и Магнезиум (Оксид) 250 мг Х 1.

После тоа бев на контрола во 28 г.н и цервиксот беше 29 мм затворен, и си продолжив со истите витамини.
    Во саботава (дали дека цела недела ми беше многу напорна), почнаа да ме фаќаат контракции, кои се зачестија на секои 10 минути и станаа болни. Инаку тогаш бев 29 г.н. а бебето е понапредно за 2 недели.
    Се напив + магнезиум директ кесичка од 400 мг, затоа што имам и многу грчеви во нозете, а контракциите се смирија + дека заспав и од тогаш лежам, чекам утре да отидам на контрола, да видам дали повторно се скратил цервиксот.
    Контракции имам моментално околу 15 пати на ден и сум 30 г.н во моментот и пијам магнезиум директ 2 х 400 мг дневно.

5. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    4.908
    Оди веднаш на лекар не чекај до утре и тоа право во Скопје на Гак.Имаш ризик од предвремено породување штом имаш чести контракции.Ке треба да примаш инекции за зреење ако има ризик од породување ама не губи време,до сега

На TanyaClover, stsmua05 и Forbidden им се допаѓа ова.
  6. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Што направи душо?

7. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Малку каснам со одговор. Бев на преглед, почнало да се крати грлото побрзо (најверојатно од толку контракции), но сеуште е целосно затворено. Ми дадоа утрогестан вагиналети, но-спа апчиња за контракциите, магнезиум 2 х 400мг и ми кажаа да лежам повеќе. Отворив боледување и така. Бебето беше ниско скроз напикано со главата и најверојатно и тоа има врска.
    Со одмарање и терапијата се намалени контракциите фала богу. Се надевам така и ќе остане, со тоа што ќе си одмарам до крај најверојатно. ☺️ За недела дена пак на контрола.

Последна измена: 7 март 2022
    На Kbr, Karmina1989, Ljubova и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Jovana-95

Jovana-95 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    117
    Здраво
    Бремена со близнаци 29 недела. Должина на цервикс 3cm со омекнување на грлото на матката примав инекции за зреење дали би можело да се десии предвремено породување многу ми е страв
    Примам дабрестон 2×1 и утрогестан 1×1

9. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    436
    Веројатно ти кажале и да одмараш.Не грижи се.Добро е што си примила за зреење.Моето од почеток беше 23

10. дамјана

дамјана Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2016
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    252
    Леле женски , дали само јас тешко го поднесувам флостеронот...денес примив втора доза од 14 мг ,но од вчера ми се покачи притисокот ,имам тахикардија , а и образите од синоќа ми се жар црвени и топли...цела ноќ око не склопив...во 2 часот ќе одам до кај матичниот...вие како поминавте после примањето ?

11. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Moze li da mi kazes kade gi primi inekciite za zreenje i kolku pari se? Treba li sami da gi kupime ili kako odi toa? Jas sum so serklaz vo 20 nedela cerviks mi bese 19mm i sum na strogo lezenje pa dobro e sega za sega (26+3sum). Odmaraj samo, lezi i ke izdrzis uste :)

12. Jovana-95

Jovana-95 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    117
    Инекциите за зреење се викаат флостеран ги има во зегин аптеката 1 инекција беше 150 денари јас сама ги купував мускулно се аплицираат може било кој да ти ги ставии

На dromka и Verce28 им се допаѓа ова.
  13. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Jas treba vo 30ned da primam samo edna, taka mi rece Dimcev i mi rece toj ke me bocne ama ne go prasav dali treba sama da gi kupam. Fala ti

14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.537
    Немав такви нус појави јас, а за двете деца примав... знам ми испука кожата кај што ми ги ставија, тоа го памтам. Прашај си го докторот за секој случај дали е ОК тоа што го осеќаш.

15. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    436
    Jas koga gi primav ednata doza od sabajle bese I potoa dva pati odev na ctg.Kaj maticniot ginekolog.Go sledat bebeto.

На Verce28 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    E mene Dimcev mi rece samo dojdi vo 30 nedela, jas ke te bocnam i tolku, ne mi kaza vreme ama stom taka ke se java da prasam za sigurno. Ti blagodaram

На teddy85 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. дамјана

дамјана Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2016
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    252
    Оф...преживеав некако ,рече д -р од инекциите е...дури денес образите ми се стабилизираа и сега се чувствувам добро

18. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Мешиња здраво :)
    Сега се враќам од ехо од кај матичната, брисеви ми зимаше и вика ај грлото да го провериме со рака (несакав) но као морало дека близначка бременост, ми вика омекнато е, а го измери 35мм, 28+1 сум имам ли простор за паника?! Таа ми вика не но ме интересира и ваше мислење. Не ми рече дека морам да одмарам строго.
    Се плашам што толку рано ми ја збрца раката :(
    Ај некој совет или слично искуство

19. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    14.229
    Грлото ти е одлично за таа недела , опушти се.
    Само не знам зошто те гледала со рака ваљда таа знае подобро..

20. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Искрено ме извади од такт, ич несакав. Како што имам читано после 36 недела им брцаат а мене ептен рано. Ко демек морало и тоа значело да ја примам инекција за зреење.
    А ми рече тоа што е омекнато не е страшно само може да дојде до предвреме отварање и раѓање, вика дека со близнаци па вика дај Боже и до 34 да стигнеш... Ауу ептен сум у паники