Значи некои доктори се само за паника и страв да влеват кај пациентите. Исто и кај мене матичната ме напна да ја примам инекција за зреење (имала пациентки во 32 се породила, па жено божја секој за себе сите сме различни). Одам кај Димчев ми вика немаш никакви предиспозиции за предвремено раѓање. Ми вика рано ти е, башка не се така наивни инекциите и дека 2-3 недели им е дејство. Ми рече и мене сега во 32 да одам па да видиме до каде е работата. Јас го слушам и му верувам на Димчев сепак е специјалист.
Аууу матичната партал ме напраи Неможеше да го најде па кревав газ па рашири нозе Овој ептен брзо мери само ја става полека сондата и веднаш му излегува
Pa i jas otkako bev na skrining kaj nego, prodolziv kaj nego, covek so premnogu znaenje spored mene, i mu veruvam, zaroa se sto ke mi kaze go slusam samo zaboraviv da go prasam za nus pojavi od inekciive, i sega se ispaniciv malku, ama eve clenka vika normalno e, pa sekako sum utre na konzilijarno, ke go vidam bebco togas pa ke bidam mirna.
После 3-4 дена...не се грижи воопшто ,сите овде што лежат примија и сите исто прашуваа и добија одговор дека е нормално
Јас сум исто со серклаж, и би ти препорачала само да се смиреш и гледај повеќе да одмараш ... Иначе од мојата 16 недела констатираа ниско го носам но и скартено грло , па некако со утрогестан мирување стигнавме до 22 недела каде веќе конечно ми констатираше матичниот итен серклаж поради скратено грло повеке од 50% и омекнато . Со упат идам на Гак со болки и стрес дека ми беше кажано шансите за предвремно се 80% , додека на Гак некоја си сестра ми го зима упатот со дрско понашање кој ви ги дава на сите вие итни упати зошто си тука , која си недела, ааа па тебе ти е касно за серклаж тоа не се праве во 24 веке , имаш ли твој човек тука или седи 5-6 саата ке дојдеш на ред , зимам упат и со солзи излавам однболницата ,вртам во Чаир каде што ми беше кажано ние многу не ги правеме тие интервенции пробај во државна , малку е ризично може компликации да има .... јас запрепастена нема надеж , идем во Систина кај Др Дракулевски на целиот мој стрес единствен доктор надеж 100%, ризик па ризик има секаде и секогаш па дури и сега ко си одеш има ризик кола да те мавне Преглед направен констатира да за сирклаж за два дена беше направена во 26 недела продолжи со утрогестан и магнезиум , сега веке 35 недела после сите констатации стресови фала му На Господ но и на Др Дракулевски ние издржуваме ... Се извинувам на долгиот пост само да ти кажам без стрес, без нервоза најди го правилниот доктор дај си самата на себе сила дека можеш и позитивно ќе биде се во ред . моето патешествие беше страшно сепак издржавме до тука..
Мене цервиксот во 20та недела ми беше измерен 28 мм. Препорака од докторот: строго мирување, магнезиум пијам по 600-800 мг дневно и Утрогестан ставам вагинално 2×200 мг за да делува подобро на грлото. Во 25та недела ми беше измерено 35 мм. Прашај си го докторот дали е подобро вагинално да го ставаш Утрогестанот баш заради грлото.
Само мирување, магнезиум и утрогестан. Јас од 15та недела до пред една недела (26та) секој ден бев со болки и контракции (болките ми беа баш како почетните породилни). Само без нервози и паника, прати ги болките и контракциите да не се на еднакви интервали само. Уште имам од време на време, но поретко од претходно. Некои бремености се такви за жал.
Леле извини, не сум видела дека одамна си пишала. Баш ми е драго што се било во ред. Да сте живи и здрави со бебка
Zdravo devojki. 18 nedela, pred edna nedela mi rece doktorkata deka mi e skrateno grloto na matkata. Prethodno mi bese 36mm a sega 30mm. Terapija: utrogestan 200mg 2x1 oralno, magnezium, poveke miruvanje, labavo pesacenje dozvoleno pola sat nautro i pola sat posle pladne. Ako se skratuva na sledna kontrola mi spomna za serklaz. Iskustva so serklaz i dali ke ima potreba voopsto ili ke mozam da funkcioniram so miruvanje i terapija? Prva bremenost, doktorkata me preplasi, lezam odmaram veke nedela dena. Fala odnapred za vasite odgovori
Се' е индивидуално, сите бремености се различни. Некои тераат така само со лежење, кај некои мора серклаж. Не е тоа ништо страшно, ако мора да се стави подобро да се стави на време. Кај мене во 16та недела беше измерено 35 мм, во 20та недела 28 мм и ми беше кажано ако дојде под 25 мм тогаш е ризично. Со лежење и терапија терам уште, во 25та недела ми беше измерено 35 мм. Нема правило, само лежи повеќе, не работи ништо по дома и терапијата редовно. Сигурно ќе биде подобро. Мене матичниот ми рече има и жени кои скоро и да немаат грло, а тераат до термин. Според него, должината не е толку битна како што е битно дали е затворено и колку тој дел држи. Се надевам малку те утешив
Devojki da se prefrlam tuka da ve prasam deneska bev na komtrola cerviksot mi bese 14mm i serklazot donro drzese, e sega sum na strogo kirivanje da izdrzime barem do 34, sakav da ve prasam dali ako se porodam vo 34 ke treba bebeto da sedit vo inkubator? Primav i inekcii za zreenje
За жал никој не може да ти каже дали бебе родено во 34та недела ќе лежи или нема во инкубатор. Тука влијааат многу фактори, но штом си примала инекции за зреење шансите се поголеми дека самостојно ќе диши. Но некогаш ги ставаат во инкубатор и за одржување на телесната топлина. Со строго мирување можеш да истераш и до 37-38.недела.
Zdravo mamicki Jas sum 22 nedela, vcera bev kaj maticnata bidejki pred nekolku dena pocuvstvuvav bolka od desnata strana kaj jajnikot koja ja cuvstvuvav pri stanuvanje, spienje od taa strana i slicno. Se slucuvase da pocuvstvuvam eden vid nagon, napor vo dolniot del na stomakot i resiv da pojdam kaj doktorkava za da bidam mirna. I na kraj izleze deka sum otvorena, a sum nemala nikakva fizicka rabota ovaa nedela. Bev minatata nedela na skrining i bese se vo red, odnosno super. Mi kaza strogo miruvanje, utrogestan, dabroston, magnezium... Se izvadiv od pamet.. Ne sum pri sebe, prethodno 2 spontani, taman si rekov se e vo red si terame so devojkava i eve na kraj nov problem. Nekoja so slicno iskustvo, da me posovetuva nesto. Izvinete za dolgiov post, ama ne znaev kako poinaku da objasnam, potresena sum premnogu...
Ne mi kaza nisto, ne ja ni prasav nekako se izgubiv.. Stanav ladna vo momentot, samo dobro dobro i kazuvav koga me sovetuvase i koga si dojdov doma posle 3 saati si placev...
Не се плаши, само не мрдај сега од кревет. Ако било нешто страшно ќе те пратела на патолошка да примаш терапија.