33+3 дена. Имав болки и притисок ниско во стомак и на преглед ми кажаа дека сум почнала да се отварам и почетни контракции регистрираше ЦТГ. Неколку дена мирувам и осеќам болки во грб, карлица али претпоставувам од лежење ми се. На контрола сум за некој ден па ќе видиме ситуација сега. Буквално не станувам од кревет, вкупно во текот на денот 3 до 4 пати само до тоалет. Јадам во кревет, свртена на страна. Иако на лева страна треба да се лежи менр најнеудобно ми е али се трудам повеќе лево да сум свртена. Перница ставам една под мене и плус Нозете кренати на повисоко. Магнезиум земам 3х250мг 2хБ6 1х200мг Утрогестан вагинално. Сакам да искочам до двор на 5 мин, ама страв ми е и малце да мрднам... Си реков барем до следна контрола да не станувам воопшто. А приметувам дека кога ќе станам до тоалет, кога че се раздвижам макар и на 2 минути одма ми е подобро во однос на болки и укоченост во грб.
Е јас последно кога бев ми рекоа дека ми е затворено грлото, но е скратено. Слушај си го докторот и со лесно.
I mojata bese taka isto 2460 rodena 36 nedela i 2 dena se bese okej apagar 8-9 sega e zdravo zivo devojce taka da mislam od 36 nagore deka veke gi smatraat za terminski bebinja
Здраво на сите. Ве молам за совет..Бремена сум 31 недела, прва бременост и на последниот преглед ми кажаа дека грлото е скратено на 20-21мм и омекнато и има како секрет бела боја (претпоставуваат дека се работи за габична инфекција) и ми препишаа вагиналети probalans lady и навечер и ваг.мелиора..Утрогестан 2*1 ги пијам, строго мирување...Ве молам за инфо дали некоја од Вас била во ваква состојба Фала
Јас од 30 недела сум со скратено грло. Тогаш 1,9цм ми беше. Со редовни контроли, мирување и слушање се што ќе ми кажат, еве терам 36 недела. Од терапија покрај Фемибион, пиев Утрогестан 1х1, Магнезиум 3х1 и Ферона 2х1. Денес на преглед ми беше 1цм грлото, но веќе ми рекоа дека не е важно, и да тргне бебе, дека се ќе си биде добро. Само смирено. Стрес на минимум. Јас на боледување сум од 30 недела.
Фала многу Мене ми рекоја дека грлото е омекнато и дека сакаат да стигнеме барем до 34нед..Вагинален преглед после 10 дена за да видиме дали е намалено или исто..Тебе контроли ехо и ваг.преглеф ти правеа и на колку време?
Комплет исто мила. И мене ми викаа до 34 да издржиш само, па терам 36 На секои две недели имав вагинален преглед на грло. Секој пат беше по некој милиметар скратено, за еве сега во 36 да ми е 1цм, ама па до сега, 7 недели издржав од утврдување на скратено грло, до денес. Се ќе биде добро, само длушај доктори, одмарај и мозок и тело. ❤️
Jas sum do cerviks 20 mm od 22 nedela ama staviv i serklaz imav sekoja nedela pregled vaginalen i eve teram 37 nedela bebka nikako da izlezit
Фала ♥️ Дај Боже да издржиме барем 34 Во сабота сум на ваг.преглед па ќе видиме..Станувам само за вц и одвреме движам низ дома бидејќи лежам на една страна само и многу ме боли карлицата и нозете...Фала многу за се и кај тебе да биди се како што сакаш
Majki jas dobiv bolki i me primija itno na GAK..Otvorena 2 prsta i omeknato..Sakaat da mi dadat zreenje povtorno dr nedela..Magnezium primam vo sistem i mi zedoja bris..Bebeto mi rekoja deka odgovara za nedelata 32+2 sum i plodova voda ima..Mn se plasam za bebeto..Kazete mi dali nekoja bila vo slicna ili ista situacija?
Штом си примила зреење еднаш не се плаши,мирувај и ке биде во ред.Какви болки доби,можеш ли да објасниш,јас од вчера имам претерано движење на бебето и болки во стомак и половина,и дијареа ама уште не отидов на лекар,страв ми е некако,цело време одлагам.
Само што се вратив од преглед 34 недела сум бебето е скроз спуштено и затоа ме прегледа вагинално и виде дека ми е скратено грло 2.7,не сум отворена,цтг мирно и нe ми даде никаква терапија само ми рече овие 2 недели повеќе да одмарам додека да влезам во 9ти месец. Бебето си одговара со неделите имам и лакуни на постелка а ддимери се 1800. Вие што сте се породиле во 34,35 недела дали бебињата биле во инкубатор и како сте поминале?
Мене во 35та ми измерија цервикс 2.5 па никој не ми рече да одмарам. Ми рекоа дека е нормално веќе да се крати цервиксот. Денес и матичниот го прашав ми рече ќе се крати нормално е тоа ама уште не ти е скратен за пораѓај. Јас се правам како и претходно, не лежам.
Najdobro e da odis na pregled nemoj da zanemaruvas bidejki so vreme se prevenira...Jas imav kako menstrualni pa kontrakcii i sama pobarav porano pregled i na ctg registrirase..Nemoj da se plasis mozis so terapija da resis se..Te molam odi na pregled
Само што бев на преглед,бебе реши баш во тие 20 мин да мрдне само три пати,марфи,а после тоа продолжи пак да мрда без прекин.се е во ред.
Jas se porodiv 35ta nedela bebuska se rodi masala golemka 3 350 bese eden den vo inkubator radi preventiva nemase problem i ja izvadija eve ja eden mesec veke napravi ne se plasi samo i se ke bide, jas ja nosec startno mnogu nisko i na sekoe mrdanje, klocanje mislev ke ispadne. Samo kaj mene se znaese deka ke bide po rano rodeno sreka stasavme do tuka bev od startno so skrateno grlo 17mm bez serklaz do tuka stasav fala mu na gospod
Ne se grizi majce.Moeto se rodi 31+3.Sega se spremame za prv rodenden.Ti go razbiram stravot,no potrudi se kolku sto mozes popozitivno da mislis zatoa sto se ke bide dobro