Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Maqy

Maqy Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31
    Daj Boze da e i tvoeto i moeto i na site
    Se plasam i istovreme sakam pozitivno da mislam..Na 8mi zavrsi zreenje prva doza i sega posle 10 dena na 18ti povtorno Flosteron ke mi davaat i od toa znam se zabavuvaat dvizenja i mi e strav za bebeto..Celo vreme cuvstvuvam menstrualni bolki.Magnezium teci kapka po kapka.Tvoeto bebe bese dolgo vo inkibator ?

2. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    437
    Da,33 dena.Ama kaj mene nemase vreme da se prevzeme nisto za da ostane podolgo vo meseto.Ti mozes uste da izdrzis.A koja nedela si?31?

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lalalupsi

Lalalupsi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2022
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    441
    Да ти кажам да се смириш, знам дека нема да можеш и јас бев исто така, ќе ти кажам само мисли позитивно и се ќе биде во ред. Син ми се роди 33та недела, беше 10 дена во инкубатор и еве го сега ергенче е веќе-2 години. Тие деца се вистински борци, се ќе биде во ред, ќе видиш. Јас имав само еднаш примено зреење, штом имаш и ти, не се секирај. Мене петокот ме примија со пукнат водењак, во недела сабајле се породив. Со среќа мајка и со лесно, мирувај сега, можеби и ќе истераш до крај, штом си таму под надзор, се е полесно :*

На macalavica и teddy85 им се допаѓа ова.
  4. Maqy

Maqy Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31
    32 i 4 dena utre..se nadevam deka do 34 ke izdrzi

На teddy85 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maqy

Maqy Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31
    Kako se porodi, spontano ili carski?
    Lezam, samo za wc i tus stanuvam..Daj Boze barem 34 da izdrzi
    Ponedelnik vtora doza zreenje i malku me plasi bidejki neli se namaluvaat dvizenjata ama veruvam vo Bog i doktorive deka se ke bidi dobro...

6. Lalalupsi

Lalalupsi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2022
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    441
    Царски, ми организираа итен царски бидејќи бев 8 ипол прста отворена, а претходните две дечиња ми беа царски рез. Лежи, одмарај, се ќе биде во ред, докторите знаат што прават, во прави раце си.

7. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    Здраво женски, вака е мојата ситуација до сега... во 30та недела матичната ми измери цервикс(поради тоа што и кажав дека на моменти имам како менструални болки) и ми беше 30мм, ми препиша утрогестан по едно на ден и за 2 недели на контрола(да напоменам мирував една недела додека другата имав некои неодложни обврски што морав да ги завршам).. За 2 недели значи 32 недела повторно мерење на цервикс скратен на 25мм, е тогаш ми кажа строго мирување и 2 пати на ден утрогестан и за 1 недела на контрола... По 1 недела значи 33 недела цервикс 22.5мм и сега во 34 ќе одам пак на контрола и ќе установам дали секоја недела се крати по 2.5 мм(без разлика дали мирувам или не), е сега прашањето ми е .. ДАЛИ ОВА СИ Е НОРМАЛНО КРАТЕЊЕ НА ЦЕРВИКС ПРЕД ПОРАЃАЈОТ... И ШТО СЕ СЛУЧУВА КОГА ЌЕ СЕ СКРАТИ СКРОС ДО НУЛА? Пука водењек доаѓа чинот на пораѓај или??? Инаку да напоменам дека нема отварање нема фунелинг.. само кратење на цервикс што матичната ми напомена дека не треба да се крати но се крати.... Многу ми е нејасна оваа ситуација бидејќи на многу трудници што ги знам не им ни мерат цервикс никогаш и им кажуваат дека се нормални тој период менструални болки и така си тераат.. а и ова да кажам до сега најнормална бременост без никаков проблем.... Баш ме интересира ваше мислење и мислење од вашите матични што ви кажале..

8. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.606
    Допаѓања:
    2.452
    Мајки ме интересира ваше искуство. Тие што сте поминале прва бременост со скратен цервикс, дали беше исто скратен и во втората бременост?

9. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    И јас би била благодарна доколку некој сподели искуство, бидејќи сега моментално се соочувам со таа ситуација.
    Во првата бременост ми го видоа во 18 недела - беше околу 26 и ми ставија превентивен серклаж, плус строго лежев и не мрдна грлото до крај воопшто. Се породив во 36та поради друга причина.
    Втора бременост во тек - моментално 19 недела. Кај истите доктори одам, следиме уште од 12 недела, пак си е кратко, но уште се мислат за серклаж. Бев во 16та за проценка, па беше околу 28, сега утре сум и на скрининг и проценка пак за превентивен серклаж. Околу 30 ми го мерат ама горе долу пак е како првата бременост.
    Со тоа што ни тогаш, ни сега, нема прогресија на кратење. Сега лежам колку што можам со 2 годишно дете, плус не ми ни кажаа стриктно одмарање, па ќе видиме како ќе оди...
    Се надевам ќе изгурам пак без да мрдне, некако потајно и на серклаж се надевам и што е до мене ќе побарам за поголема сигурност.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ZlatnoRipce

ZlatnoRipce Активен член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    232
    Доколку е краток во првата бременост и во втората е. Првата бременост ми беше 23 и така до 37ма недела а со втората 17 во 35 недела се породив без серклаж со строго мирување

На Zuza28 и Isabel им се допаѓа ова.
  11. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.537
    Не мора да значи дека водењак ќе пукни, јас бев 10 прсти отворена за двете бремености па со игла ми го пукаа. Два пати поминав низ скратено грло на матка, двете родени 35 недела, здрави и прави без ден во инкубатор. Примав инекции за зреење на плуќа и утрогестан. Инаку кај мене си се кратеше, па падна мукозниот чеп, па по ден два се породив класично, осеќав контракции и тоа е тоа. Не се плаши.

Kaj мене да, двете потполно ист случај, родени 35та недела.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.015
    Jas bev so 20 cm cerviks od 22 nedela staviv serklaz prodolzi da se skratit dojde do 10cm, bev so ogromen funeling plus i infekcija fativ no eve teram 38 nedela aber od bebus da
    Izlezit nemat. Jas koga bev so 20cm cerviks na 22 nedela vo remedika 3 doktori mi rekoa da bese barem 28 so ova dolzina na cerviks voopsto ke nemase potreba od serklaz. Taka da moe mislenje e deka na ova nedela sto si sega i so ova dolzina na cervix voopsto ne ti e losa sostojbata znam drugarki koi so ova situacija kako tvojata si prodolzile najnormalno da funksionirat a stignale 40 nedeli, miruvaj poveke sto pomalku skali da kacis magnezium napij se poveke i stavi utrogestan i sve ke bidit vo red

На pikachu2, Zuza28, Rosa123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Maqy

Maqy Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31
    Mamicki da ve izvestam
    Se porodiv i sega sme i dvete dobri.
    Ne e na aparati ama e vo intenzivna inkubator, poddrska so kislorod (cadorce go vikale) na dvojna antibiotska terapija e bidejki leukocitite povisoki i sum imala infekt bidejki i plodovata voda mekonijalna(matna)...samostojno disi i stabilno mi rekoja deka e ..tesko se rodi 1970 Dajte mi sovet, mislenje ❤️
    Fala ❤️

На Stela Maris, дамјана, anngelique и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Gabrielle...

Gabrielle... Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    239
    Честитки мила, да сте здрави и живи и ти и бебенцето.:l:
    Како помина пораѓањето? Во која недела се породи и каде? Ви кажаа колку ќе се задржите во болница?

Јас сум со скратен цервикс од 25та недела, лежам главно. Сега сум веќе 27ма, едвај чекам да појдам на преглед во недела. :l:

На Maqy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Maqy

Maqy Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31
    Na GAK 33 nedela prirodno se porodiv..Dobri sme i dvete i Daj Boze da napreduvame ♥️..Ne se plasi, miruvaj strogo samo te molam

На joy1 и Gabrielle... им се допаѓа ова.
  16. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    696
    Decki, denes polna 24 nedela, ceevix 10 mm. Utre odam na kontrola i brisevi za da se razgleda moznost za serklaz. Nekoj da ne ima vakvo iskustvo, dajte uteha ve molam :(

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.355
    Допаѓања:
    18.553
    Во систина мислам до 25-26 недела ставаат серклаж. Мораш брзо да реагираш,секој час ти е битен!
    Ти ја препорачувам др. Гордана Петровска, јас кај неа во 22 ра нед отидов со 24мм цервикс,но истерав бременост без серклаж до 39та.
    Брисеви правеше? Со терапија покриена си?

18. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    4.909
    Оди на приватно, кај Баџаков во Систина, најдобар е за серклаж,мене никој не ми се нафати да ми стави на гак серклаж таму ми ставија еве терам 32 недела, мн ти е рано 24 недела си, мене лани ми се скрати во 25 недела не ми ставија серклаж, се породив во 29та ама го загубив бебето за жал, оди со време не чекај, камо да имаше некој мене да ме оправи лани можеби да знаев ке си го имав бебето сега. Тогаш ми рекоа на гак касно е, ме хоспитализираа на патолошка, а за на приватно никој не ме посоветува дека правеле покасно серклаж на приватно.

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    696
    Mi otkrija vo petokot, so iten upat za hospitalizacija na gak me pratija. Tamu mi vikaat mora da te primime ama nema nikoj da te vidi do ponedelnik poshto e vikend. Potpisav da odam doma. Utre mi pravat brisevi. Pijam femibion 2, utrogestan od 200 x2, pancef preventivno da ne ima infekcija shto go predizvikala ova dur da napravat brisevi, i 2x po 3apcinja magnezium i b6 i vitamin c od 1000. Strogo miruvanje so krenata karlica. Cekam samo rezultat od brisevi i ke odam vo remedika na serklaz zosto na gak mi rekoa mnogu bilo kasno.

На Sofi.ja и macalavica им се допаѓа ова.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    4.909
    Земи ги плус ферона капсулите, и не се нервирај, лежи ке биде ок.