Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Sekako deka poiskusni doktori ima tamo i jas se mislev taka, ama GAK si e GAK :) Ajde samo so lesno neka ni e

На Sunshine_1979 и Ververica им се допаѓа ова.
  2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Знаеш и мене почна да ме нервира нашава матична. Се за неа не треба, се треба посебна индикација и слично. Кога прочитав со тебе како испадна, веќе немам доверба во нејзе. Сега ја терав да ми даде упат за д- димери, ми вика НЕ немаш индикација. Колку што сум прочитала и тоа се прави еднаш до двапати по протокол и не треба посебна индикација. Ама ете нејќе да ме прати. За мерење цервикс не станува збор. Незнам што и е на женава??

На Ververica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ververica

Ververica Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    78
    Не знам јас сум многу разочарана од ординацијава...посебно од нејзе затоа што ако не и побараш ако не ја потсетиш ништо нема да и текне како ветрушка извеана е целата..барем мене така ми делува..ни мене не ми даде за д-димери не ми ни спона...ако треба се сама да барам да се информирам што ќе ми е матична тогаш???:@ А да не правиме муабет за тоа што не ни мерат ни тежина ни притисок,,,немаме ни мајчини книшки:@ Во однос на мајчината книшка јас планирам да си купам и да барам да ми ја пополни зосшто кога ќе се породам да не си земам од социјално 5000 ден кога ми следуваат( а за да да земешти треба мајчина книшка секако). Сега бидејќи сум на боледување не можам ама кога ќе се породам одма ги менувам дефинитивно..

4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Јас за мајчина книшка само си купив и сам аи ја тутунав да ми ја пополни. За тежини и притисоци не ги ни рачунам, од што гледам други работи да завршам. Ама за ова упати многу ме изнервира.

На Ververica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    ccc kako be ne vi meri tezina i pritisok??? I zashto sama da si ja kupish majcinata knishka? Kaj koja idete vie doktorka... me iznacudivte. Mene koa mi konstatiraa bremenost odma mi dade Majcina Knishka i na sekoja kontrola mi zapishuva Tezina i Pritisok + i mi pishuva sekoja data koga sum bila i shto sum pravela.... Zemete malku pritisnete ja kako moze taka da ja molite za se i seshto, na kraj kraeva i plakjate mora da prevzeme neshto.

На slobodka и Ververica им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.152
    Допаѓања:
    20.470
    Не знам кога ќе се породам... тогаш кога ќе и текне да излезе :D За дејство, незнам зошто не повеќе од 10 дена... тие се за побрз развој на белите дробови... зарем по 10 дена пак се уназадуваат? Малку ми е чудно

7. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Taka mi kaza vcera doktorot i jas se zbuniv, koj e efektot ako posle 10 dena isto ko da ne si gi primil... Otvoriv do preska i Citav i vistina imale samo 10 dena dejstvie- neznam zashto taka :/
    Ima na Google pishi i povekje temi kje ti otvori procitaj... Mada sekade pishuva deka se mnogu korisni i ni malku shtetni... taka da super e shto si gi primila preventivno i ti ...
    Koja nedela si ?

8. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Самата возраст е индикација за испитување на д-димери (ти си над 35 ако не се лажам?). Барем така ми кажаа на мене!
    Ти препорачувам ако одиш за д-димери помалку гужва има во 8-ми Септември отколку на клинички. Со дијагноза z34 или z35 и тие испитувања се бесплатни!

На slobodka и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  9. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    За социјална помош и парична помош од општина не ти треба мајчина книшка туку потврда од матичен гинеколог за прво родено дете.

На MaLeCkO :) и zuto им се допаѓа ова.
  10. Ververica

Ververica Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    78
    Не за од општина туку од социјално ти следува 5000 ама мораш и мајчина книшка да приложиш..јас имам таква информација

11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.779
    Допаѓања:
    140.645
    @slobodka @Ververica mene ova odnesuvanje na doktorkava me potseka na mojava maticna . Poveke onaka obicni muabeti pravime otkolku ona bitnoto.Ama pa ete za tie pregledi sama me prati (dodusa za skrien seker si prasav sama ,a za D-dimeri,hemostaza,krvna grupa -sama ne prati.

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Da ama ete nesaka da mi dade upat. Sto treba da i pravam? I da se karam dzabe e.

13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Јас пред 7 месеци земав без мајчина книшка само со потврда
    http://www.pravdiko.mk/postapka-za-ednokratna-parichna-pomosh-za-novorodenche/

http://forum.femina.mk/threads/Еднократна-парична-помош-за-новороденче.14167/

Последна измена: 21 јануари 2016
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.779
    Допаѓања:
    140.645
    I drugo-so glavceto e dole,a za inekciite rece ne treba sega :wasntme:toa e ....ke si odmaram i ke se nadevam se da bide dobro

15. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Od 26 nedeli bev so cerviks 28mm omeknat I centraliziran. Strav u koski na patoloska ubavo si zalegnav od togas I eve sega sum 38 +4, a pocnav da se dvizam pred nekoja nedela poaktivno. I glavceto od togas mu bese nadolu.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.779
    Допаѓања:
    140.645
    Znaci odmor i lezenje ispagja deka najveke pomaga.ajde so lesno da ti e ,da si imas najlesen poragaj.:nod:

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.152
    Допаѓања:
    20.470
    Ти верувам јас, ама ми нема логика... затоа се збунив :)
    Инаку денес сум точно 32 недели.

На flower30 и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  18. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384

Iskreno ni mene mi nema nekoja logika, zashto bi gi stavale ako nemaat dolgotrajno dejstvo.... se kazuvaat samo da ne stavat u misla :)
    I jas deneska sum 32, edvaj cekam da pominat ovie 4 nedeli :inlove::inlove::inlove:

На slobodka, jacqueline.s и flower30 им се допаѓа ова.
  19. butterfly *_*

butterfly *_* Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    304
    Јас ги имам примено овие инекции за зреење на плуќата , др.Тимчева така предложи заради тоа што имав скриен шеќер и тие бебиња чии што мајки имале скриен шеќер по бавно се развивале и заради таа индикација си примив две дози а инаку сум 38 недела и одкога ѓи имам примено овие инекции драстично ми се намалија движењата на бебето што ме извади од памет...одкога и кажав ми рече нормално било а инаку немало штета од нив само превентивно

20. #Пепи

#Пепи Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    Тие инекции ти се само превентивни и немаш потреба од грижи ... ќе си родиш прекрасен бебуш :):hug:

На MaLeCkO :) и butterfly *_* им се допаѓа ова.