Имавте ли некои симптоми за предвремено породување? 32 г.н сум. Имам менструални болки и повремен нагон за одење во тоалет. Матичната од наредна недела ми е на работа и се мислам дали да појдам на дежурен.
Два дена пред да ми пукне водењакот имав баш такви болки, следниот ден добив крварење и ми пукна водењакот. Појди си на лекар за сигурно, да не се плашиш.
Девојки дали некоја знае да ми објасни што е финтава со инекциите за зреење? Ги примаш само ако мислат докторите дека ке се породиш наредни 10 дена ? И пример ако не се породиш као инекциите не делувале, плуќата останува не зрела ? Како тоа созрева па за 10 дена ако не се породиш пак е не зрела... Не ми е јасно како функционираат.. Ве молам ако знае некоја да ми објасни ? Мене ми рече матичната ќе ме пратела во полна 28ма недела да ги примам па сакам да се информирам повише...
Ни јас тоа не разбрав искрено,јас ги примив 29+1 сега сум 32 баш прашав вчера за 2 доза рекоа нема повеќе потреба од 2 доза бидејки веројатно инекциите си ја завршиле работата а со полна 32 демек е доволно развиена а ако имало потреба при рагање на бебето му ставале уште една
Мојава матична ништо не ми објасни само ме паничи. Ке идам у понеделник кај во Ремедика кај Елена Петрова ќе ја прашам. А ти зошто ги примаше ? Која беше индикација? Јас имам скратен цервикс па за тоа.. ама искрено верувам и се надевам ќе стигнеме до 32 недела барем па тогаш ако има потреба да ги земам инекциите..
Иста мака, скратен цервикс на 2 цм со фунелинг поради бактерија од 21 недела сум на строго мирување за инекциите немало штета и боље било бар превентивно да се прими 1 доза така бар ја бев советувана од докторка на гак
Исто и јас со фанелинг 2.4 цервикс и инфекција ради бактерија што се гледа на ехо на брисеви не ја дава. Пиев сумамед се среди.. и јас сум на мирување од 21 недела.. Сега сум 26+4 дена.. Да не чува господ и двете да си родиме термински бебиња, друго незнам што да кажам
Дај боже бар до 36та да стигнеме, јес да кај мене се влошува сега па се надеваме бар до полна 34та да стигнеме секој ден плус добродошол ❤
Никакви симтоми, ми ја виде др Петрова во Ремедика. Матичната и во државна ме ја гледаа бактеријата само фанелингот. Таа бактерија (слаџ) ко што читав најчесто се јавува ако ти е третирана матката претходно.. (јас имам 3 киретажи) И со неколку членки што зборев што ја имале истата бактерија сите имале спонтани претходно и им била третирана матката. Кај мене се коратеше грлото додека не се исчисти слаџот. Пиев сумамед 7 дена по 1 грам за 2 недели немаше ништо и прекина да ми се крсти грлото. Додека ја имав бактеријата ми се скрати 1 цм за2,3 недели.
Ti blagodaram na info. Jas sum 17+4 ama so niska postelka (bebe gore) i vo 20+0 imam pregled ama kosa mi se potkreva. Gospod da ve iscuva do kraj site pa i mene.
Во Систина редовно ми го мерат, а првата бременост се погодив кај матичната во 18 недела, па сама си побарав. Побарај си секако, да не ти е мисла
Здраво девојки, на клиника ми измерија цервикс од 25 мм во 24+1 недела. Секако примам терапија (Утрогестан 2 × 200 мг и магнезиум 1 × 400 мг), има ли простор за паника? Само ми го дадоа извештајот, а не ми кажаа ништо околу состојбата...
На граница ти е цервиксот.Ти кажаа ли строго мирување ? Мислам дека би требало... Терапијата таа е , плус прогестерон депо мене ми дадоа сега еднаш неделно.
Ne ti kazaa dali da lezis? Od ovde sto citam iskustva site so skraten cervix lezat. Ke ti odgovorat podetalno clenkite koi se soocile so takov problem. Meguvreme lezi, stanuvaj samo do toalet.