Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    106.878
    Да ама со 33гн и бебе понапредно е друго, моето е 30+4 и не е нешто напредно. Да е ниско да лежам, ама со водењак ако е пукнат тоа е тоа. Тешко дека ќе издржам до 35та.

2. Hope22

Hope22 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Нема правило кое бебе колку ќе седи во инкубатор, и не мора да значи дека течноста ти е од водењакот, може од што кашлаш притиска на бешика па од таму протекува. Немој да паничиш и да се стресуваш. Види прашај си за инекциите за зреење на плуќа што ќе ти каже матичната. Јас сум 29+3 па вчера ја примив втората инекција зошто сум со скратен цервикс и малку омекнато грло на матка. Пиши после кога ќе завршиш со преглед и не се секирај се ќе си биде добро.

3. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.603
    Допаѓања:
    52.935
    Како си? Беше на преглед?

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    106.878
    Бев, од кашлицата ми е. Толку ме боли стомакот што ми сметаат тренерките и ластикот, воспалени ми се мускулите и лигаментите. Ама бебе е добро, се е добро.

На teddy85, H.VAGA, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Hope22

Hope22 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Супер штом бебуш е добро, нормално е од кашлицата да болат мускулите. Уживај мамичка и одмарај колку можеш :)
    Блиску сме ние, јас сум 29+3 :)

6. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.603
    Допаѓања:
    52.935
    Мило ми е
    Ќе издржиш до 9ти сигурна сум.
    Ако бебе порано реши да излегува бар после 34та нека излегува ,кажи му:D
    Ве гушкам:hug:

На mal.ecka и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  7. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Здраво. Ќе пишам тука затоа што некако не сум мирна, може има слично искуство. Цело време цервиксот ми беше топ, околу 5, во 23 недела матичната ми измери вагинално 4.7, и тоа вечерта околу 18 часот, а во 24 недела специјалист што ми ја води бременоста (близначка) измери 3.7 абдоминално, рано сабајлето. Дали има шанси толку многу да се скратил за само една недела или може погрешни да се мерењата? Знам дека 3.7 за таа недела си е во ред, др не ми даде никаква терапија, ама ова нагло кратење многу многу ме загрижува. Плус деновиве сум со страшни болки во стомак и долу скроз ниско и се заедно некако лошо ми изгледа.

8. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    766
    Мене еднаш на вечер во 12 на полноќ вагинално ми го измерија 2.5 па другиот ден абдоменално 3.5 и 3.8 на полна бешика па после една недела абдоменално на полна бешика 3 па после две недели абдомебално на полна бешика 3.5 јас мислам дека многу е важно ако е абдоменално дали е на празна или на полна бешика матичниот само на полна бешика абдоменално сака да мери и дека абдоменално помалу е прецизно помалу да покажува него вагинално и дали е насабајле или навечер е битно и тоа и секој доктор различно мери уште се чудам како ми измерија на болница 2.5 од памет ме истадоја готово тогаш си реков предвреме ќе се породам од тогаш помина месец и нешто и јас имам и вагинални болки и менструални и контракции а сум 32 недела и пијам дабростон и магнезиум два пати во денот.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.098
    Допаѓања:
    124.235
    Не е нагло кратење туку различни се мерките абдоминално/вагинално, вагиналното е поточно затоа

10. Hope22

Hope22 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Вагинално мислам дека е по прецизно, дека во прашање е близначка бременост на следен преглед да прашате за терапија дали треба или не, а за болките како што напредува бременоста така повеќе ќе притиска и се создаваат болки, земајте магнезиум и колку може повеќе мирување.

11. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Да, ќе побарам на следен преглед пак вагинално да ми измерат и да ми кажат дали има потреба од терапија, од 16та недела наваму ми кажаа да ја прекинам прогестеронската поддршка затоа што се беше во ред. А магнезиум појачав од денес, сабајле пијам магнетранс од 400, навечер магнезиум цитрат од 200, па ќе видиме.

12. Hope22

Hope22 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Не се секирај сигурно вагиналното е точно, ќе ти измери на следен преглед и ќе си бидеш мирна, во секој случај и 3.7 да е што не верувам, за таа гестациска недела и близначка бременост пак нема простор за паника. Продолжи со магнезиум и мирување колку што можеш повеќе и на следната контрола во зависност од должината на цервиксот гинекологот ќе утврди дали треба да продолжиш со прогестеронска терапија или не. Нормално е да се грижиш ама гледај колку што можеш помалку да си правиш стрес :)
    Уживај си

13. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Ти благодарам многу

На Hope22 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    766
    Вака еден совет што не мора да го прифатиш мојот матичен е строго против вагинално мерење на цервикс можел да се отвори од чепкање долу, оди на следен преглед со полна бешика и нека ти го измери абдоменално и ако е во ред нека не те чепка вагинално долу во меѓувреме мирувај пијај магнезиум можеш и до 1 грам јас некогаш 800 некогаш ко ќе имам контракции и 1000 во денот ми се фаќа да пијам ова е само мое мислење ти како сакаш.

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.356
    Допаѓања:
    18.554
    Не е точно дека може да се отвори цервиксот со вагинално мерење.
    На секои 2 недели ми го мереа,вагинално-попрецизно од абдоменално и цело време одеше нагоре цервиксот,ниту еднаш не се намали.

На Lavica2602 и ija им се допаѓа ова.
  16. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    766
    Знам дека е попрецизно вагиналното но така ми има кажано матичниот и тој има таква пракса ако е во ред на абдоменално да не се чепка долу кој како сака јас само мислење споделив од доктор.

17. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Ти благодарам. Инаку двете мерења ми беа на празна бешика, имам мака и со бубрезите и не можам да издржам ни минута кога ќе ми се прииде, па за да не трчам по болниците отидов со празна бешика.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hope22

Hope22 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Абе секако дека колку помалку се чепка вагинално толку подобро, но за да си биде раат мајката нека и измерат сега вагинално и штом си е во ред нема потреба секој преглед да се мери. Ќе си мирува колку што може повеќе, магнезиум ќе зема...
    А доколку гинекологот утврди дека има потреба може пак ќе и ја врати прогестеронска терапија.
    Секако ова е мое мислење што не мора да биде земено во предвид :)

На ija и Tess36 им се допаѓа ова.
  19. Elsi29

Elsi29 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    36
    34+6 недела, отворена 2цм..
    Докторката ми препорача само да лежам…
    Дали има некоја што била во слична ситуација како мојата?

20. Alena09

Alena09 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Dali nekoja se soocila so menstrualni bolki vo 28 nedela I dali toa e normalno?
    Skoro cela vecer imav isto kako menstualni bolki dolu pod stomakot, mnogu mi e strav, utre sum na pregled

На Min4ey му/ѝ се допаѓа ова.