Добро што прошетувате по некој круг. Маж ми во буквална смисла само до тоалет ме пушта ( ме носи под рака) и на два дена бањање. Има одмор земено и ме пази. Инаку не ми е сега тешко лежењето, тешко ми беше за празниците. Да неможам да излезам поклон, пакетчиња да купам, да накитам, за божиќ неможев лебче и трпеза да наместам, а тој период од годината ми е најубав. Тогаш така психички ми беше тешко, сега веќе не. Си имам распоред и саатнина на пози во кревет, серија, книга, одмор, јадење, мобилен чепкање и денот поминал.
Прошетувам до тоалет и истовремено додека сум станата до прозор да видам каков е денот. Тоа ми е шетањето цел ден. Срамота е да пишам, ама бањање нема.. Со шампон за суво бањање и за коса и за тело сум. Не ми се ризикува бидејќи имаме висока ѕидана када. Тековно хигиена си одржувам, али бањање со вода нема шанси, не сум спремна за тоа сеуште Сопругот среќа од дома работи, сами живееме, па колку може се снаоѓа сам со сите тековни обврски. Јас лежам од пред Нова година и мене ми беше најтежок тој период. Подготовки за празниците, поклони, фамилијарни собири и тн.. Ама помина и тоа. После толку години обиди за да дојдеме до ||, сега и те како ќе лежам Веќе се навикнав. Цел ден нетфликс го прегорев Само осеќам дека цела мускулатура ми ослабна и кожава ми свисна Како се справувате вие со таа промена?
За бањање среќа имаме рамна тушална со столче за да седнам, косата еднаш месечно миење ме фаќа страв кога ќе треба за контрола нема да можам да се средам ќе одам вукодлак инаку единствено што приметив ослабена сум и тоа на вага, стомакот пораснат, килажата што фали е во бутините и газот ама не се секирам претходно беа стегнати ќе ги стегнам пак мускул се прави, како што си пишала ако си била претходно активна многу брзо ќе се врати, само да не почнат стрии да се правам тоа тешко се решава
Одлично штом имате солуција за бањање. Јас треба нозе да кревам, а и на излегување не е баш пријатно сега за симнување. Ќе издржам и за тоа, се снаоѓаме ете на друг начин, среќа смислиле нешто и за суво бањање Да и јас сум ослабната, можеби затоа така се осеќам. Ситна сум, со поширока карлица и се ми е во стомак, башка до почеток на 7ми скоро 5кг качив. Утре ќе се мерам да видам дали има некоја промена А за депилација како се снаоѓате, мене тоа мислам дека ми е најголем проблем кога ќе дојдат прегледи на ред. Инаку, нз дали од бременоста ама многу споро ми растат скоро и да се изретчија, освен интимата што ме мачи..
Кај мене 99% ќе е предвремено бебе додуша со 2-3 дена пред почеток на 9ти ама тоа е што е. 2-3 денови со ред имав како жолтеникаво на бришење по еднаш во денот. Испадна дека тоа е мукозниот чеп и сега веќе ќе чекаме бебе во секој момент. Паники на најјако, како ќе се снајдиме, што фали да се купи, како ќе помини се итн.
Без стрес и мисли позитивно само А нели после 37ма недела не ги сметаат за предвремени бебиња? Или мене апликацијава не ми смета точно или незнам како рачунаат со неделите за месеци.. Како што читав, и покрај паднат мукозен чеп не мора да значи дека доаѓа веднаш или во брзо породувањето.. Незнам и мене ми е прво па се ми е ново. Сега дека имам време на претек, па се утепав од читање.. А друго нешто осеќаш, освен тоа? Со лесно
Јас за терам 36та недела, односно веројатно ќе биди 35 и некој ден или максимум полна 36та. Според апликацијава моја со полна 36та односно од 36+1 си 9ти месец. Според докторите од полна 37ма. Инаку паднат чеп кај мене и веќе 2 прсти отворање. Ќе видиме со лежење плус терапија до каде ќе истераме. Плодова вода има доволно. Бебе напредува на секој преглед. Контракции повремени на цтг со тоа што кога и да ги има не надминале 20-30 јачина ли беше.
Аха, така значи. Мојава апликација вика со полна 38ма почнува 9ти, затоа се збунив малку Значи секоја апликација различно калкулира изгледа. Со лесно нека ти е и дај боже да издржиш онолку колку што е потребно за да биде навремено бебе
Не се секирај. Ни паднат чеп, ни тоа што си отворена не мира да значат ништо, особено што и контракциите не ти се јаки. Јас со контракции над 100 и тоа во одредени периоди на 10 минути, па не прднав од 1цм 5 дена. Ме породија само заради истенчен рез од претходниот царски и тоа што не им се свиѓаше срцебиењето на бебе на цтг. Не мора да значи. И двете ми се родени 36+5, 36+4 и ниту едното не го водат како прематурче. После пораѓај едното беше со апгар 8/9, второто 9/10. Не беа во инкубатор ниту еден ден, само по еден ден на топло креветче. И двете фатија да цицаат одма и од болница не испуштаа со накачена килажа од ексклузивно доење. На крајот и не е тоа битно, битно е да се добри откако ќе се родат, а за килажа и други работи ќе си надокнадат.
Zdravo zenski! Malce sum razocarana Vcera bev na kontrola mi rekoja deka plodot e epten dolu i mozno e predvremeno poroduvanje! A uste sme 21 nedela! Mi rekoja deka treba da miruvam Samo da lezam so pernica pod gaz! Toa I go pravam! Dali ima Nekoja slicno iskustvo i dali postoj i nesto drugo osven toa pojas nesto ili so znam …? Fala Vi unapred na site
Не сум репер, затоа што скратување кај мене се јави тек 33/34та недела. Меѓутоа од тоа што го читав низ темиве сеуште би имало простор за секрлаж мислам. Терапија, утрогестан, ферона можеби. Некој со повеќе искуство да пиши.
Daaa zaboraviv Ferona mi dadoja odma gi pocnav Vcera … imam mnogu strav da ne se desi nesto sto ne treba :/
Прочитај наназад во темата. Не читам дека имаш скратен цервикс туку само низок плод така? Поголемиот дел сме стигнале до безбедна недела, а некои поминале и термин. Само дисциплина со лежење, терапија, позитива и ќе биде се во ред.
I grloto na matkata mi e mnogu skratena zato I se razocarav … prestanav I na rab da odam .. mi predlozia 10 dena so lezenje I primanje na ferona pa posle na kontrolaaa da vidime dali ima podobruvanje inace bebeto e super i plodovaaa vodaaa i sve to e ok osven ova :/
Нема разочарување, тешко е лежењето дома ама поминува време. Ќе те следат и нема ништо да се случи, само биди дисциплинирана како ти кажуваат така прави, нема некој магичен лек или нешто овде да ти кажеме што веќе не ти кажале на лекар, сите поминуваме низ тоа некоја подолго некоја пократко, ама сите со слични чувства и грижи.
Da vo pravo ste mislev da ne ima nesto nekoj pojas ili nesto slicno osven lekovite I lezenje… Fala vi sekako ♥️
Прогестеронска поддршка дали примаш и која е должината на грлото? Зошто не се нафаќаат на серклаж, до 23 недела се прави, па кај некои и понатака?
Ај да ве утешам малце Во 8ма недела прекрварив малтене само шо дознав за бременоста Ме закотваа за кревет од 8ма до 37 строго мирување со една прошетка секој понеделник за боцкање депо со кола на 2 мин од дома Во 33 гн бев 2см отворена а се породив 42.6 гн Од 37 гн и шетав и секс и ананас и урми и топли купки и на крај со провокација се породив Имав и тренинг од предходно една неуспешна бременост исто со лежење од 8-9 гн до 17гн недела Немав тогаш ни компјутер ни телефон со фб и игри апликации само тв па ете некако издржав Муабетот ми е бидете силни се се заборава верувајте кога ке го земете бебето у раце Сега ви е тешко и мислите дека е вечност ама минува време брзо