Ако треба да лежиш само лежи. Немој да земеш појас па да си активна. Појас до контрола кога ќе одиш ако сакаш, јас не користев. Инаку имаш, појас за трудници нека побара некој од твоите или онлајн и е како поддршка да не ти тежи бебето кога си станата, нема да го однесе нагоре само носењето на појас ако мислиш тоа. Пробај дур лежиш и задникот да го поткренеш на перница, кај некои и тоа помага.
Јас сум на строго мирување само до тоалет. Немам појас земено но кога станувам го држам со рака стомакот за да не ми тежи. Инаку види за серклаж мене ми ставија во 29 недела, скратен цервикс, отворена 2 см, големо бебе ниско поставено
Ништо не правиш ако со рака го држиш стомакот,чисто да знаеш. Јас имав купено појас и еднаш отидов со него на контрола, кога ме виде докторката,вика па ти џабе го носиш. Ич не беше стегнат. Потоа она ме намести како треба,баш затегнато и рече дека така ја има функцијата да го држи бебето.
Гарант не е како појас, ама ако не го држам ми тежи и како да ме влече надоле. Кога го придржувам ми е полесно
Уште едно февруарско бебе стаса порано. Дури и во последните неколку дена успеа да си се намести за природен пораѓај. Не стасавме ни до прв ден на 9ти и се води како прематурно бебе ама битно здраво и се во ред. 2500 гр, па тежината ќе ја надокнадуваме дополнително.
Честитки!! Да сте живи и здрави, издржавте до безбедна зона и се испадна супер. Сега галење, ручкање и ќе си растете без гајле. Со лесно и во наредниот период и се читаме во други теми
Да е живо и здраво Супер сте издржале ! Многу љубов и гушкање сега и ќе се дружиме здравје во бебе теми.
Искрено, денес сакав да те прашам како си и дали има некои промени Честитки, живи, здрави и големи да растете Како помина, се е во ред?
Засега супер, нема потреба од инкубатор, топло креветче и слично. Јас со 2-3 конци ама без болки. За ден два ќе се пробаме и за доење бидејќи сеуште било рано, според сестрите тука.
Честитки да е живо и здраво! Инаку не чекај да минуваат денови, ставај го на гради да цица иако немаш уште млеко. Потребно е да стимулира за да надојде побрзо.
Благодарам на сите. Да не препрашувам во повеќе теми, ќе поставам неколку прашања тука. После природен пораѓај колку долго се носат мрежести влошки? Кога успеавте да појдете во Вц? Сега сум на течна и лесна храна воглавно меѓутоа чувствувам како гасови. Дали има определен број на денови за тоа? Треба ли да побарам некој лек или витамини? На пример во бременост магнезиум ми помагаше за полесно празнење. Сега е ептен пресно меѓутоа ми е страв од напон да не испукаат конци.
Првите 5-6 дена користев вир,после обични влошки. И јас имав мака за во вц,можеби повеќе ми беше на психа како ќе седнам заради болките ,што од хемороиди што од епизиотомија. Исто мислев конците ќе ми испукаат. Ми беше тешко на стомакот и после 4-5 дена од пораѓај си ставив чепче и се олеснив.
Јас да ви се пожалам вчера ја примив втората доза за зреење и од вечерта мали го немаше никаде. Сабајле ме разбудија стврднувања кои не се смируваа и беа чести, не паничев додека не ми се појави сукрвица. Правец болница ме задржаа под терапија, контракции намалени, мали под дејство на гликоза и газиран сок се јави, но сме спремни доколку тргне да искача. Со господ напред се надевам ќе издржам.
@Pipismel во Систина си? Што терапија примаш сега? Јас сум во Сабота на контрола, па ќе пишам апдејт. Некако нетрпеливост чувствувам до тогаш..
Zdravo 23 nedela sum so cerviks 35mm, normalno vo ovaa nedela e 40mm. Doktorkata rece ne e nisto strasno, samo mi zgolemi doza na magnezium. 3x250mg Nekoi denovi cuvstvuvam prtisiok I pocesto mokrenje, pa dali imate iskustvo dali e od toa ili e normalno bebe da pritiska? Malku sum isplasena. Voedno, ne dobiv sovet za miruvanje, samo da ne preteruvam so napor I izmoruvanje. Denes, sega vecerva kafeav isedok koj go imam od vreme na vreme pa sega pak se isplasiv. Doktorkata e izvestena I veli deka cim se site brisevi vo red nema prostor za panika, a na pocetok imav I mal hematom. Pa dali mozno e da e od toa ili Ima vrska so cerviksot? Vekje ne znam sto da mislam......